Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Pomoc w wyborze mirorless camera

Witam,

stoję przed wyborem aparatu bezlusterkowego i zastanawiam się w którą stronę iść...

Pod uwagę głównie biorę system Fuji i aparat X-Pro2 oraz Sony i aparat A7R, nic innego poza Leica M (na którą mnie nie stać) nie przychodzi mi do głowy (był jeszcze Samsung NX1 ale w trupa nie będę inwestował).
    Nie posiadam szkieł więc będę je kompletował od zera.
    Kiedyś fotografowałem Nikonem FF.
    Zależy mi na:
    - kompaktowe rozmiary (nie chcę w repo nosić cegły)
    - matrycy pow. 20mpx
    - dobry AF w low light (nie fotografuję sportu, wildlife) głównie repo/street w nocy
    - jakość sensora co przekłada się jakby nie patrzeć na jakość zdjęć
    - chciałbym wydać max 8k zł na body
    - min. APS-C ew. FF
    - Auto AF (nie wiem jak funkcjonują obiektywy Canona pod Sony A7R)

Niby oglądałem wiele jeśli nie mnóstwo recenzji, testów, czytałem testy aparatów, ale nadal jestem skołowany i liczę na pomoc, ewentualne porady, może jakiś inny system pominąłem. Wiem, że to forum Nikona ale jest tu wielu doświadczonych fotografów.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Necrathal Zobacz posta
    Witam,
    - dobry AF w low light (nie fotografuję sportu, wildlife) głównie repo/street w nocy
    No to zastanów się czy rzeczywiście bezlusterkowiec. Niestety taka brutalna prawda, że porządny AF to maja lustrzanki, a mirrorlesy cały czas próbują się zbliżyć do sprawności lustrzankowego AF i słabo im wychodzi
    A tu można poczytać: http://www.sansmirror.com/articles/a...s-systems.html

Domyślnie

Jako że polskich słów zapomina się zaraz po przekroczeniu granicy naszego kraju, podpowiem co znaczą następujące terminy

low light
    W naszym języku to będzie brzmiało "słabe światło"

wildlife
    A to "dzika przyroda"

Ależ proszę bardzo
    Ostatnio edytowane przez lukiii ; 08-11-2016 o 20:33

Domyślnie

A mirrorless to bezlusterkowiec.

Tu jest fajny test porównawczy: https://youtu.be/NK5J571CKvE?t=4m54s

AF w normalnych warunkach jest taki sam jak w lustrzankach, tyle że... w Sony jest tam, gdzie nie ma go w Nikonie/Canonie - lepsze pokrycie kadru punktami AF. Trzeba też pamiętać, że to był topowy bezlusterkowiec, a nie a7/a7 II. Myślę, że może być problem z dobrym AF z a7 II. Ja przynajmniej mam trochę problemów z 85 GM i pierwszym a7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukiii Zobacz posta
    Jako że polskich słów zapomina się zaraz po przekroczeniu granicy naszego kraju, podpowiem co znaczą następujące terminy

W naszym języku to będzie brzmiało "słabe światło"

A to "dzika przyroda"

Ależ proszę bardzo
    To nie jest forum polonistyczne więc nie wiem po co posty tego typu.

Jak wspomniałem czytałem dużo, oglądałem sporo recenzji i testów. Bardziej zależałoby mi na waszych doświadczeniach w użytkowaniu bezlusterkowców ich AF i kompatybilności Sony A7R z obiektywami innymi niż mount E. Dslr to dla mnie cegła i raczej będę szedł w drugą stronę.

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kup Leica Q

Domyślnie

To nie jest forum polonistyczne więc nie wiem po co posty tego typu.
    Nie, ale jest polskojęzyczne i z szacunku dla innych użytkowników używamy poprawnej polszczyzny.
    Na anglojęzycznym też wstawiasz polskie wyrazy?
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Nie, ale jest polskojęzyczne i z szacunku dla innych użytkowników używamy poprawnej polszczyzny.
    Na anglojęzycznym też wstawiasz polskie wyrazy?
    No wiesz.... "SET zdjęć" to jest coś znacznie bardziej poważnego niż "zestaw" zdjęć...
    Lensem zrobisz znacznie lepsze zdjęcia niż obiektywem.

Co do AF, to A7R II załatwia sprawę.

Domyślnie

Przepraszam za małą dygresję ( nie OT ) ale zgadzam się że poprawna pisownia i polskie słownictwo przede wszystkim. A wracając do tematu, jak miałbym kasę to też Leica Q.
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 12-11-2016 o 13:02 Powód: wielokrotny wpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robanto Zobacz posta
    Przepraszam za małą dygresję ( nie OT ) ale zgadzam się że poprawna pisownia i polskie słownictwo przede wszystkim. A wracając do tematu, jak miałbym kasę to też Leica Q.

Bardzo ciekawe jak ludzie pouczają a sami używają pojęć "Auto Focus", "Off Topic" lub też piszą "słabe światło" co jest niepoprawne samo w sobie, światło nie może być "słabe" jeśli już poprawnej polszczyzny się czepiamy. Typowe cebulactwo przemaiwa, próba wywyższenia się zawsze kiedy tylko nadarzy się okazja.

Kontynuując dygresję, czytanie ze zrozumieniem również sie kłania. napisałem budżet max 8k więc Leica Q odpada, nawet używka będzie droższa a ja chciałbym nowe body...przepraszam korpus.
    Poza tym pisałem o sony A7R a nie o A7R II....ale rozumiem, oczopląsy od trollowania.

Liczyłem, że ktoś normalny się tu znajdzie. Ale dziękuję tak czy inaczej czegoś się nauczyłem. Lepiej jednak komunikować się na zagranicznych forach. Tam przynajmniej ludzie przejawiają dozę profesjonalizmu i dorosłości.

Do zamknięcia.
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 12-11-2016 o 13:02

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni