Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bic44 Zobacz posta
    Ale co tu nie odpowiada? W mojej ocenie bardzo udany strzał. F7.1 lekko plamka na niebie widoczna, trzeba się dopatrywać. A jak się dopatrzy to jedno kliknięcie. Jak na D7100 to matryca czyściutka, nie przejmuj się i rób zdjęcia. A jak bardziej się zabrudzi to odpowiednie wskazówki już masz wyżej.

- - - - kolejny post - - - - - -

To są lamelki migawki... Zrób zdjęcie, wtedy zobaczysz jak migawka pracuje. Żeby zobaczyć matrycę musisz użyć opcji uniesienia lustra.
    Wybacz moją nieudolność z pojęciami , w technicznym temacie lustrzanek jestem kompletnym laikiem , co do tych kresek to normalne zjawisko czy coś się jednak sknociło ?

Cytat Zamieszczone przez bic44 Zobacz posta
    Ale co tu nie odpowiada? W mojej ocenie bardzo udany strzał. F7.1 lekko plamka na niebie widoczna, trzeba się dopatrywać. A jak się dopatrzy to jedno kliknięcie. Jak na D7100 to matryca czyściutka, nie przejmuj się i rób zdjęcia. A jak bardziej się zabrudzi to odpowiednie wskazówki już masz wyżej.

To są lamelki migawki... Zrób zdjęcie, wtedy zobaczysz jak migawka pracuje. Żeby zobaczyć matrycę musisz użyć opcji uniesienia lustra.
    Wybacz moją nieudolność w nazewnictwie , w temacie technicznym lustrzanek jestem kompletnym laikiem.Co do kresek czy to jest normalne zjawisko czy coś jednak się sknociło ? Na pewno niezłą polewkę ze mnie macie , ale lepiej tu niż miałbym z tym iść do serwisu
    żeby nie było wątpliwości nie chodzi mi o pionowe kreski tylko o te które tutaj zaznaczyłem : https://zapodaj.net/d6c2ac430df69.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez Tomasz.Pob ; 07-11-2016 o 12:43

Domyślnie

Tak wygląda (zabrudzona) matryca w D7100 klik, analogicznie w innych klik2, tak migawka klik3, tak natomiast jej praca klik4

Domyślnie

Zrób zdjęcie jasnego nieba na f16 i f22, na niskim ISO. Zobaczysz, czy matryca faktycznie jest mocno zabrudzona. Ja na tym zdjęciu pociągu żadnego niepokojącego brudu nie widzę, ale przy f7.1 tak powinno być, nawet jeśli matryca jest przybrudzona.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Dokładnie jak napisał amirez, ja często znajomym czyszczę matryce, które sami spaprali jakimiś szpatułkami i płynami, lepiej oddać do dobrego serwisu ale unikać łowców jeleni gdzie krzyczą 80zł za czyszczenie bo to kosztuje max 30zł.
    Kolego, nie wiem czym czyścisz, ale jedna dobra szpatułka plus płyn kosztuje 30 zł, a do tego robocizna, szpatułki są jednorazowe i czasami jedna nie wystarczy.
    Zgodzę się z Tobą że taniej jest jak się człowiek nauczy samemu czyścić matrycę, raz kupiony płyn starcza na długo, szpatułki można kupić na sztuki i oszczędność jest znaczna w stosunku do cen serwisów.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja nigdy nie używałem szpatułek, płyn mam w bańce 5 litrów za 35zł do innych celów, więc dla mnie koszt jest groszowy, podejrzewam że serwisy robią podobnie, a jeśli już chcą przed klientem zabłysnąć szpatułkami to mają te suche w hurcie po kilka centów za sztukę
    Żeby porysować matrycę to trzeba by się bardziej postarać, więc nie ma co przesadzać.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 07-11-2016 o 21:53

Domyślnie

To co... zaznaczyłeś to migawka. "Kreski" nie mają nic wspólnego ze zdjęciami. Trudno wyczuć w wyniku czego powstały.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

One nie powstały, to są krawędzie lamelek, zachodzą na siebie. Tak ma być.
    Zdjęcie musiało być zrobione po podniesieniu lustra ręką, a nie funkcją w aparacie.
    Mam nadzieję, że autor nie zamierza tak czyścić matrycy.

Spojrzałem jeszcze raz na to zdjęcie, i nie mam pojęcia jak on to zrobił, lustro uniesione a migawka zamknięta.
    Ostatnio edytowane przez Nbogdan ; 07-11-2016 o 22:22
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nbogdan Zobacz posta
    Spojrzałem jeszcze raz na to zdjęcie, i nie mam pojęcia jak on to zrobił, lustro uniesione a migawka zamknięta.
    Mup.

1234

Domyślnie

Kolega na zdjęciu nie zaznaczył lamelek, bo te są i koniec. Na zdjęciu są zaznaczone ryski na lamelkach. Pionowe. Trudno wyczuć jak powstały. Wyglądają na drobne zarysowania migawki. Tak jakby ktoś, czymś grzebał np. chciał wyczyścić matrycę, tylko trafił na migawkę.
    Tutaj jest... podpis

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Migawka pracuje pionowo, może lamelki o siebie ocierają i stąd te ryski.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni