Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Problem z Nikonem D7100

Witam! Mam problem ze swoim nikonem d7100(+nikkor 55-300) ,otóż aparat zakupiłem w czerwcu tego roku do tej pory nie miałem z nim najmniejszych problemów jednak o jakiegoś czasu na zdjęciach zaczęły pojawiać się dwie/trzy dość spore plamy , pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to to że ubrudziłem matrycę.Od zakupu obiektyw był przepinany tylko jeden raz !!! po próbie zbadania tematu brudu na matrycy przeżyłem szok , po uniesieniu lustra zauważyłem na matrycy jakieś dziwne kreski/pręgi , jakoś zdjęć ewidentnie spadła a na zdjęciach zaczeły się pojawiać straszne szumy , błagam pomocy co to może być ???

https://zapodaj.net/images/dc2e87069b29c.png

Wybaczcie mistrza painta , kreski ma matrycy wyglądają mniej więcej tak :
    https://zapodaj.net/images/6283c05ca3442.png

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Plamy na pierwszym zdjęciu to ewidentne zabrudzenie matrycy, moim zdaniem to jest kurz który bez problemu można wyczyścić.
    Co do kresek to trudno powiedzieć bo ja tego nie widzę osobiście, matryca jest błyszcząca i różne refleksy mogą być widoczne.
    Zrób test czystości matrycy, zrób zdjęcie białej kartki przy maksymalnie domkniętej przysłonie, np f/22 i zobaczysz czy oprócz plamek okrągłych pojawią się jakieś kreski.
    Szum o którym piszesz może być powodem zwiększone ISO, ustaw ISO 100 i zobacz czy widać szum.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

To co widzisz gołym okiem na matrycy to efekt rozproszenia światła i nic więcej.

A te plamki na zdjęciach to brud. Trzeba przesłuchać matryce, a jak nie pomoże, to wyczyścić na mokro.

Nic więcej nie można powiedzieć, bo potrzebne dokładne parametry ekspozycji zdjęć.
    Szum na zdjęciach to skutek użycia wysokiego ISO.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Na matrycy gołym okiem to żadnych brudów nie zauważysz. Musisz po prostu wyczyścić matrycę i sprawdzić efekt na przysłonie f22 lub wyższej. Lustrzanki tak mają, jedne brudzą się szybciej, inne wolniej. Gwarancja tego nie obejmuje, choć mnie w serwisie Nikona w Warszawie wyczyścili gratis, zarzekając się, że to pierwszy i ostatni raz Możesz to zrobić sam, ale przy aparacie na gwarancji oddałbym raczej do serwisu, taka usługa kosztuje od 30 do 80 zł, mniej więcej.
    Szumy o których piszesz, to raczej nic wspólnego z brudną matrycą nie mają, raczej z użytym ISO i ilością światła.

Domyślnie

Uruchomić czyszczenie matrycy. Można kilka razy. Jak nie pomoże, zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt fotograficzny, czyli gruszkę z apteki. Bardzo Ważne! - musi być bez talku! Podmuchać sobie troszkę w powietrze. Zdjąć obiektyw, podnieść lustro, obrócić body do dołu - delikatnie! - podmuchać na matrycę. Sprawdzić. Jak nic, to powtórzyć. Nie pomoże, oddać aparat do czyszczenia w serwisie. Powinni zrobić od ręki. Jak brak wprawy, to sam bym się nie zabierał do czyszczenia na mokro.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Na matrycy gołym okiem to żadnych brudów nie zauważysz. Musisz po prostu wyczyścić matrycę i sprawdzić efekt na przysłonie f22 lub wyższej. Lustrzanki tak mają, jedne brudzą się szybciej, inne wolniej. Gwarancja tego nie obejmuje, choć mnie w serwisie Nikona w Warszawie wyczyścili gratis, zarzekając się, że to pierwszy i ostatni raz Możesz to zrobić sam, ale przy aparacie na gwarancji oddałbym raczej do serwisu, taka usługa kosztuje od 30 do 80 zł, mniej więcej.
    Szumy o których piszesz, to raczej nic wspólnego z brudną matrycą nie mają, raczej z użytym ISO i ilością światła.
    Dziękuje ślicznie wszystkim!! trochę mnie uspokoiliście , najbardziej mnie przeraziły te kreski na matrycy , mało zawału serca nie dostałem Możecie jeszcze ocenić jakoś tego zdjęcia z tym parametrem ? wcześniej przy podobnych warunkach i parametrach mam wrażenie że jakość jest nieco lepsza , może to wina już nieco spracowanego obiektywu(Nikkor 55-300) może wkońcu czas na coś nowszego

http://hostuje.net/file.php?id=6eb03...b75156543b62fe - plik raw prosto z karty

ksh
    Gość

Domyślnie

Dokładnie jak napisał amirez, ja często znajomym czyszczę matryce, które sami spaprali jakimiś szpatułkami i płynami, lepiej oddać do dobrego serwisu ale unikać łowców jeleni gdzie krzyczą 80zł za czyszczenie bo to kosztuje max 30zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Dokładnie jak napisał amirez, ja często znajomym czyszczę matryce, które sami spaprali jakimiś szpatułkami i płynami, lepiej oddać do dobrego serwisu ale unikać łowców jeleni gdzie krzyczą 80zł za czyszczenie bo to kosztuje max 30zł.
    Jak kupisz sensor swabs i eclipse to juz moze nie byc tak tanio .

Syf zawsze sie zbierze, szczegolnie przy dlugich zoomach.

Domyślnie

Udało mi się zrobić zdjęcie tych "kresek" , czy to jest to o czym mówisz ? kreski są widoczne w 2 przedziałkach od dołu zawsze w tym samym miejscu
    https://zapodaj.net/45ab68cb59322.jpg.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz.Pob Zobacz posta
    Możecie jeszcze ocenić jakoś tego zdjęcia z tym parametrem ? wcześniej przy podobnych warunkach i parametrach mam wrażenie że jakość jest nieco lepsza , może to wina już nieco spracowanego obiektywu(Nikkor 55-300) może wkońcu czas na coś nowszego

http://hostuje.net/file.php?id=6eb03...b75156543b62fe - plik raw prosto z karty
    Ale co tu nie odpowiada? W mojej ocenie bardzo udany strzał. F7.1 lekko plamka na niebie widoczna, trzeba się dopatrywać. A jak się dopatrzy to jedno kliknięcie. Jak na D7100 to matryca czyściutka, nie przejmuj się i rób zdjęcia. A jak bardziej się zabrudzi to odpowiednie wskazówki już masz wyżej.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Tomasz.Pob Zobacz posta
    Udało mi się zrobić zdjęcie tych "kresek" , czy to jest to o czym mówisz ? kreski są widoczne w 2 przedziałkach od dołu zawsze w tym samym miejscu
    https://zapodaj.net/45ab68cb59322.jpg.html
    To są lamelki migawki... Zrób zdjęcie, wtedy zobaczysz jak migawka pracuje. Żeby zobaczyć matrycę musisz użyć opcji uniesienia lustra.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni