Wzornik czyli tablice kolorów?
Sent from my D5803 using Tapatalk
Szukaj
Wzornik czyli tablice kolorów?
Sent from my D5803 using Tapatalk
D750 N35/1.8 N85/1.8 N24-70/2.8 2xYN685+YN622n
Tak własnie powstają mity.
Bzdura która sama się nakręca.
Tak jak niektórzy twierdzili że np. twarze z Nikona mają zielonkawy zafarb a zapomnieli dodać że zdjęcia były robione na trawie czy w otoczeniu innej zieleni.
Fotografia z punktu technicznego to nic innego jak rejestracja światła odbitego.
na te kolory składa się tak wiele czynników ( kalibracja monitora, rodzaj monitora, program do wywoływania, umiejętności obróbki, kalibracja z labem itd) że trudno o obiektywną ocenę.
Nie jestem fanboyem żadnego systemu i zawsze wybieram to co najbardziej mi odpowiada
Osobiście bardzo podoba mi się obrazowanie z D600 (subiektywna ocena).
Na początek "przetestuj samego siebie" np TUTAJ i zobacz czy wychwycisz różnice.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zgadzam się. Kiedyś obrabiałem zdjęcia z 5D Classic( miałem rewelacyjne zdjęcia czarnoskórej modelki)
w natywnej wywoływarce Canona było extra, w LR te profile zabijały kolorystykę ale zrobiłem sobie sam ten profil bez wzornika.
Bierz nikona, ma lepszy AF i dwa gniazda kart pamięci![]()
No niestety nie. Raptem jeden.
Przetestowalem. Wyszlo ciekawieD750 vs 5Dmk5 - prawie wszystki obrazki na korzysc D750, D750 vs 6D - wiekszosc na korzysc 6D
- tego sie nie spodziewalem !
Odnosnie D750 vs 6D to sie zgadzam ale juz D610 vs 6D to raczej nie. Te krzyzowe w D610 bardzo blisko siebie i slabsze od 6D, ale z drugiej strony jak czesto na weselu jest tak ciemno (-3.0 ev) ? W kosciele az takiej cienicy nie ma a na sali lampa ! IMHO.
Obejrzalem kawalek i koles testuje af przy "sporcie" z uzyciem 50 1.4 z micro usm xD idealny obiektyw do testowania af w 6dten obiektyw sam z siebie lubi nie trafiać... Nie wiem jak reszta, moze jutro na kompie sprawdze.
salas dokładniej oglądaj bo zasugerowałeś się tym
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=481
a test AF na Canonie na 100% był zrobiony z e-Lką Canona i na 99% z 24-70 f2.8 II a więc ze świetnym obiektywem.
https://youtu.be/Q9HlxWqcG5Y?t=426
W sieci jest pełnio testów D600/610 i bez wątpienia ten model Nikona jest lepszym wyborem od 6D.
W Nikonie lepszy AF, ISO, DR dwa sloty na kartę, WBUDOWANA LAMPA BŁYSKOWA.
W tej chwili pod względem ceny do jakości D600/610 jest najlepszą opcją zakupu.
Skontaktuj się z nami