Mariusz, narażasz na koszty pokazując takie zdjęcia.
----------------
Merytorycznie jak najbardziej można się wypowiadać.
Szukaj
Mariusz, narażasz na koszty pokazując takie zdjęcia.
----------------
Merytorycznie jak najbardziej można się wypowiadać.
Chodziło mi tylko o to, że A7 z Batisem faktycznie poraża szczegółami, kolorami, nasyceniem, itd. I o nic więcej.
A ile on kosztuje ?
Nie poraża ceną ?
Ostatnio edytowane przez Marek ; 25-10-2016 o 15:02
Przykro mi, ale ja niestety nie potrafię dostrzec tych zachwytówTym samym nie widzę powodów żeby wydać na sprzęt ok 10000PLN (body+ szkło)
![]()
Fuji
dycha to za szkła
Zachwytów też nie widzęale obrazek piękny jak najbardziej...
A ja nie jestem pewien czy ten raster+klin/dalmierz przy cyfrze, 20+MP i notorycznym powiększaniu do 1:1 byłby taki celny przy 'szybkim ostrzeniu'![]()
Peaking wymaga trochę wprawy, poznania zestawu szkło+aparat (kiedy jest naprawdę ostro, ile kręcenia potrzeba, jak ustawiać sobie pierścień ostrości wyjściowo, w którą stronę od razu kręcić, ile przejechać za ostrość i wrócić, jak szybko kręcić aby utrzymać ostrość na ruchomym obiekcie...), a dla polepszenia rezultatów można ustawić np. tryb cz-b z wyostrzaniem czy większym kontrastem co pomaga z miększymi szkłami.
Ja używam głównie powiększenia wycinka kadru bo:
- celne trafienie jest dla mnie ważniejsze niż szybkie ostrzenie
- mam za dużo manuali żeby je wszystkie popoznawać, a do tego szkła z AFem...
Swoją drogą uważam że dobre streetowo-reportażowe zdjęcia z dobrą kompozycją nie powinny wymagać szybkiego ostrzenia na małej GO tylko dobrego planowania![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Nowa A7II plus batis 25mm. wychodzi podobnie jak nowy X-t2 plus 16mm.
Analogicznie z obiektywem portretowym. Batis 85 ma stabilizację, prawdziwe uszczelki, super cichy i celny af, wyświetlacz odległości i bajecznie pracuje w manualu.
Używanego Batisa 25mm można za 4000zł trafić, nowy najtaniej 4850. Podobnie bezszelestny af, uszczelki, wyświetlacz i bajeczna praca w manualu.
Przypominam, że to nowość. Niedługo będzie taniej i używek więcej.
Sony A7 można spokojnie za 3400 zł trafić.
Czyli za 7400zł można mieć taki zestaw.
- - - - kolejny post - - - - - -
Gęsina nietykana, kukurydza rozjaśnione cienie, trochę kontrastu, saturacji i wibracji.
Fuji X-T2 7100zł
Xf 16mm f1,4 4000zł
Sony A7 II 6909zł
Zeiss Batis 25mm f2 4852zł
Nowe, ceny z ebay.
Główne, istotne różnice:
Fuji:
podwójny slot na karty.
Sony:
Pełna klatka. Stabilizacja.
I jeszcze, przy odsprzedaży na pewno łatwiej i z mniejszą stratą sprzedać Zeissa.
To przecież inna ligaekstraklasa.
Skontaktuj się z nami