Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Czy warto...?

Talking Czy warto...?

Witam,
    tak się składa, że zaproponowano mi zamianę mojego D80 na D200 (fabrycznie nowy!)... oczywiście za niewielką dopłatą z mojej strony
    Z 80-tką zżyłem się już trochę i dogadujemy się w kwestii zdjęć i obsługi. Jestem z niej naprawdę zadowolony, choć początki nie były różówe...
    Wykonuję zdjęcia reportażowe, częte plenerki, a otatnio (ze względu na pracę w labie) zdjęcia studyjne.
    I tu pojawiło się pytanie... czy warto (czy warto zamieniać na D200)? Różnica w pieniążkach niewielka, w szybkości prawie dwukrotna, jakości generowanych obrazów niezauważalna, więc pozostaje tylko sprawa uszczelnień (nie bez znaczenia!), magnezowego body i dobiegaczki na korzyść D200.
    Czy praca z D200 warta jest dołożenia 1,5k zł? Czy lepiej powiększać szklarnię?

Dziękuję za poradę życzliwych i wyrozumiałość tych, sflustrowanych powielaniem tematu
    AMILO
    Pozdrawiam,
    AMILO

Domyślnie

po stronie minusów zasilanie

imo chyba nie warto, wolałbym słoik
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Dzięki pyetya,
    zgzdza się, też o tym słyszałem, ale bakteryjek ci u mnie dostatek więc bardzo się tym nie martwię
    Pozdrawiam,
    AMILO

Domyślnie

no ale z drugiej strony co kupisz za 1,5?

jeśli nie masz jakiejś wielkiej potrzeby na szkiełko
    to ja bym bral 200 na twoim miejscu

Domyślnie

Jeżeli D80 Ci odpowiada, to chyba nie warto - lepiej szkło. Ja osobiście wymieniłem 80-tkę na 200-tkę (z małym etapem pośrednim ) i jestem bardoz zadowolony. Z plusów (dla mnie) to w D200:
    - lepsza automatyka pomiaru światła
    - możliwość pomiaru światła z manualami
    - lepszy korpus (solidniejszy)
    - 5 klatek/s (czasami się wykorzystuje)
    - dobrze się trzyba, choć dla niektórych może być za duży/za ciężki
    - doskonała możliwość konfiguracji i dostęp do wielu funkcji
    - generowany obrazek jest miodzio (choć nie twierdzę, że z D80 był zły )

A minusy (dla mnie):
    - prądożerność
    - chyba kapeczkę gorszy WB (szczególnie w świetle żarowym)
    - nieco silniejszy filtr DP

Ostatnie dwa problemy rozwiązuje się łatwo poprzez korzystanie z NEFów. Jak dla mnie D200 jest lepszy od D80, choć pewnie do dziś miałbym tego ostatniego, gdyby nie jedna z jego cech, która mi przeszkadzała.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archangel Zobacz posta
    no ale z drugiej strony co kupisz za 1,5?

jeśli nie masz jakiejś wielkiej potrzeby na szkiełko
    to ja bym bral 200 na twoim miejscu
    parcia na słoik nie mam, więc + na korzyść D200
    Pozdrawiam,
    AMILO

Domyślnie

Ostatnie dwa problemy rozwiązuje się łatwo poprzez korzystanie z NEFów. Jak dla mnie D200 jest lepszy od D80, choć pewnie do dziś miałbym tego ostatniego, gdyby nie jedna z jego cech, która mi przeszkadzała.[/QUOTE]

Zbigniew, a która była tak upierdliwa, że podjąłeś decyzję o zamianie?
    Pozdrawiam,
    AMILO

Domyślnie

nie pytaj Zbigniewa bo Ci zamąci w głowie, D200 miałem okazje bawić się krótko, więc żaden ze mnie autorytet, ale bez względu czy na szkło czy cokolwiek innego szkoda by mi było dokładać 1500 zł na wymianę w sumie tak nie wiele różniących się body, z wymianą wstrzymałbym się do pojawienia się następcy D200
    pozdrawiam Piotr

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    nie pytaj Zbigniewa bo Ci zamąci w głowie, D200 miałem okazje bawić się krótko, więc żaden ze mnie autorytet, ale bez względu czy na szkło czy cokolwiek innego szkoda by mi było dokładać 1500 zł na wymianę w sumie tak nie wiele różniących się body, z wymianą wstrzymałbym się do pojawienia się następcy D200
    Dzięki Gawronnek, naprawdę mnie przekonałeś! 80-tka wystarczała mi przez 11 m-cy i rzeczywiście nie mogłem narzekać. Rozsądnie będzie poczekać na następcę D200 i wtedy poczynić inwestycje na przyszłość
    Świat idzie na przód a technologie i nowe urządzenia rodzą się na poczekaniu. Liczę więc, że następca D200 będzie konstrukcją nie gorszą, a na pewno nowszą i bardziej zaawansowaną.
    Pytanie tylko kiedy będzie nowe D20xx??
    .....nie ważne, będzie o nim głośno i raczej wszyszcy zainteresowani usłyszą

Dzięki wielkie,
    pozdrawiam
    Pozdrawiam,
    AMILO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    Dzięki Tak czy siak napisałem jednak, że też nie wymieniałbym raczej w powyższym przypadku D80-tki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów