Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie kilka portetów z ryb

Kilka portrecików z łowienia ryb. Które Wam się najbardziej podoba? pozdrawiam

wszystko przede mną...
    D80 / AF-S 80-200 2.8, ciągle zbieram na inne

Domyślnie

Tylko jakaś straszna kompresja mi tu wyszła...pewnie przez użycie fotosika
    wszystko przede mną...

Domyślnie

kadry ciekawe i fajne światło ale rzeczywiście z tą kompresją wyszło słabo, jak z komóry

Domyślnie

poprawiłam, chyba aż tak nie widać już tej kompresji.

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 10-02-2025 o 12:13 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting
    wszystko przede mną...

Domyślnie

Nieostre! Podkręć 'sharpness' w puszce na 2 i będzie lepiej.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

podkręcanie ostrości w puszcze to między bajki bym wsadził. można łatwo przedobrzyć. Za to spokojnie można wyostrzyć w obróbce
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    podkręcanie ostrości w puszcze to między bajki bym wsadził. można łatwo przedobrzyć. Za to spokojnie można wyostrzyć w obróbce
    Ale obrabiać, to trzeba umieć, a poprzez podkręcenie w puszce nic nie ryzykuje, a może być znacznie lepiej.
    NIKON

Domyślnie

moim zdaniem ryzykuje w puszce, mi się udało kiedyś przesadzić z ostrością i teraz wole cyfrowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Ale obrabiać, to trzeba umieć, a poprzez podkręcenie w puszce nic nie ryzykuje, a może być znacznie lepiej.
    nic nie ryzykuje? ciekawe bardzo bo z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że jak najbardziej ryzykuje... co zrobi jeśli zdjęcie wyjdzie przeostrzone z puszki? niewiele... dopiero wtedy będzie się trzeba męczyć z obróbką żeby cokolwiek uratować...
    do wyostrzenia- przesunięcia jednego suwaka w progr do obróbki- nie trzeba mieć specjalnych umiejętności.
    Podobne mam zdanie w kwestii kontrastu na poziomie puszki- mam -2. dodaję w zależności od potrzeb w obróbce. Łatwiej dodać, niż ująć- i to w kwestii ostrości jak i kontrastu
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    nic nie ryzykuje? ciekawe bardzo bo z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że jak najbardziej ryzykuje... co zrobi jeśli zdjęcie wyjdzie przeostrzone z puszki? niewiele... dopiero wtedy będzie się trzeba męczyć z obróbką żeby cokolwiek uratować...
    do wyostrzenia- przesunięcia jednego suwaka w progr do obróbki- nie trzeba mieć specjalnych umiejętności.
    Podobne mam zdanie w kwestii kontrastu na poziomie puszki- mam -2. dodaję w zależności od potrzeb w obróbce. Łatwiej dodać, niż ująć- i to w kwestii ostrości jak i kontrastu
    No to zdania na ten temat są podzielone i to (uważam) bardzo dobrze, bo każdy ma swoje spojrzenie na ustawienia aparatu. Co prawda ja mam najczęściej w puszce ustawienia neutralne, ale zdarza mi się (zresztą dość często) minimalnie zwiększać kontrast, szczególnie wówczas kiedy mi się śpieszy i focę w JPG-ach. Ale zgadzam się, że generalnie poprawki powinny być nanoszone przy obróbce, ale w tym konkretnie kontekście (zdjęć kilka portretów z ryb), moje rady nie są pozbawione sensu.
    NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów