Szukaj
Tylko jakaś straszna kompresja mi tu wyszła...pewnie przez użycie fotosika![]()
wszystko przede mną...
D80 / AF-S 80-200 2.8, ciągle zbieram na inne
kadry ciekawe i fajne światło ale rzeczywiście z tą kompresją wyszło słabo, jak z komóry![]()
poprawiłam, chyba aż tak nie widać już tej kompresji.
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 10-02-2025 o 12:13 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting
wszystko przede mną...
D80 / AF-S 80-200 2.8, ciągle zbieram na inne
Nieostre! Podkręć 'sharpness' w puszce na 2 i będzie lepiej.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
podkręcanie ostrości w puszcze to między bajki bym wsadził. można łatwo przedobrzyć. Za to spokojnie można wyostrzyć w obróbce
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
moim zdaniem ryzykuje w puszce, mi się udało kiedyś przesadzić z ostrością i teraz wole cyfrowo
nic nie ryzykuje? ciekawe bardzobo z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że jak najbardziej ryzykuje... co zrobi jeśli zdjęcie wyjdzie przeostrzone z puszki? niewiele... dopiero wtedy będzie się trzeba męczyć z obróbką żeby cokolwiek uratować...
do wyostrzenia- przesunięcia jednego suwaka w progr do obróbki- nie trzeba mieć specjalnych umiejętności.
Podobne mam zdanie w kwestii kontrastu na poziomie puszki- mam -2. dodaję w zależności od potrzeb w obróbce. Łatwiej dodać, niż ująć- i to w kwestii ostrości jak i kontrastu![]()
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
No to zdania na ten temat są podzielone i to (uważam) bardzo dobrze, bo każdy ma swoje spojrzenie na ustawienia aparatu. Co prawda ja mam najczęściej w puszce ustawienia neutralne, ale zdarza mi się (zresztą dość często) minimalnie zwiększać kontrast, szczególnie wówczas kiedy mi się śpieszy i focę w JPG-ach. Ale zgadzam się, że generalnie poprawki powinny być nanoszone przy obróbce, ale w tym konkretnie kontekście (zdjęć kilka portretów z ryb), moje rady nie są pozbawione sensu.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Skontaktuj się z nami