Ten Samyang z af kosztuje aż 3kzl ???
Szukaj
Ten Samyang z af kosztuje aż 3kzl ???
R | 35 | 50 | 135
Optymalny zestaw cenowo to chyba tak:
- FE28 za ok 1,8k
- adapter zmieniający FE28 na FE21 za ok. 1k (ponoć niezły optycznie, zaprojektowany tylko do tego szkła)
- batis 85/1.8 stabilizowany za ok 5k/makrówka 90/2.8 stabilizowana za ok 4,5k
Ogólnie dłuższy koniec to na razie cenowo miazga:/
I ceny z grubsza bo ostatnio zamieszanie było i podwyżki, nie chce mi się szukać dzisiejszych
Używałem tego rzadko i tylko na dłuższych wycieczkach jako zooma f8 do widoczków więc ludzi nie mamZa to mam trochę różnych zdjęć z niego i a6000 to wrzucę mimo że trochę niekoszernie:P Ogólnie szkłem da się robić zdjęcia, jest AF, stabilizacja niestety w A7kach nie działa. Czasem warto było doostrzyć ręcznie jak była mniejsza GO to można było trochę więcej wyciągnąć ze szkła niż autofocus
(pierwsze z A7 +e55-210, reszta z a6000 ale nie ma różnicy przy tych wielkościach czy zmniejszone z 10MP czy z 24MP:P)
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
I mamy kolejny zbędny adapter za to nadal brak UWA.
Próbowałem na 3 przeglądarkach w tym IE i efekt ten sam. Nie kumam czy to taki problem przygotować plik do skopiowania na kartę i odpalenia bezpośrednio z poziomu aparatu? A tu nie jakieś kable, instalacje oprogramowania, cudowanie z rejestracją, przeglądarką etc.? Dzisiejsze systemy aktualizacji softu to jakieś dramat. Robią jakieś pierdoły samouczki przez przeglądarkę jak dla 5 letniego dziecka a jak coś się zesra po drodze to nawet nie wiadomo gdzie szukać problemu.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 01-09-2016 o 22:21
Czemu zbędny? 21mm może starczyć przy 28mm jako kolejna ogniskowa.
Na szczęście UWA nie potrzebują AFu i można się połasić na samyanga 14/2.8 poniżej 1k, ma być też ten nowy tamron/tokina UWA 20mm (1,5-2k?), są voitki 10-12-15mm w cenach 3-5k, przez adaptery można wszystko inne podpiąć... Np. świetny zeiss 16-35/2.8 z sony A chadza pod 3k, tylko go podłączać przez LAEA i mamy AF![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Bo adapter to zawsze dodatkowy klamot, który zwiększa rozmiary sprzętu i swoje kosztuje. Dobrej jakości adapter z przeniesieniem elektroniki to z 1500 zł. Często lepiej te 1500 zł dołożyć do obiektywu z bagnetem E
Niektórzy potrzebują, bardziej tego zooma niż AF chociaż AF wbrew pozorom i w szkłach szerokokątnych czasem się przydaje.
I tu podobnie jak z poprzednim adapterem bo LA-EA2 to kolejne 1500 zł. W dodatku to duże, zwiksza wagę zestawu i jest niewygodne bo wystaje chamsko poza aparat. Ekonomicznie to sens tego rozwiązania też bardzo wątpliwy bo jak bym miał kupić Zeissa 16-35/2.8 i do niego LA-EA2 i wydać na to w sumie 4500 zł to za to mam Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T FE 16-35 mm f/4 ZA OSS.
Jaki jest sens bawić się w jakieś cudaki adaptery jak za podobna kasę jest dedykowane stabilizowane szkło?
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 01-09-2016 o 22:50
Ba!
Zacznijmy od początku - jaki w ogóle jest sens kupować bezlustro - niby dla kompaktowości, dyskrecji, uniwersalności i innych dzikich zwierząt i alternatywnych filozofii - by za chwilę do niego podpinać już nie adapter a dodatkowy byczy moduł z lustrem i lustrzankowe obiektywy?
Leicowy Visoflex mi się przypomina, czyli dowód, ze historia kołem się toczy.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Coś mi się wydaje, że Wojtek ma rację. Coraz bardziej przekonuję się, że bezlustra w dużej mierze służyły "do sprzedawania". Systemy, w których trzeba podłączać obce obiektywy przez przejściówki, bo w systemie brakuje potrzebnych obiektywów, są niekompletne, i jest to trochę niepoważne traktowanie klienta przez producentów. Rodzi to przypuszczenie, że całość służyła głównie do wyciągania pieniędzy za coś nowego i odmiennego. Obecnie trudno pozbyć się wrażenia, że systemy bezlustrowe zupełnie straciły dynamikę. Samsung wycofał się całkowicie, NEX robi wrażenie, że dogorywa, m4/3 też jakby spowolniło, a w A7 użytkownicy kombinują z adapterami, bo brakuje im obiektywów. Nie tak to powinno wyglądać.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Odnośnie przejściówek, co możecie polecić do podpięcia leicowych szkieł do A7? Kupiłem adapter Fotga na allegro i szkło ma luzy na nim że strach tak nosić. Voigtlander trochę drogie ma te adaptery a skrócenie MFD mnie nie interesuje.
lustra-brak
Skontaktuj się z nami