Szukaj
Ja już po zmianie na Win 10, zwlekałem do ostatniej chwili, ale wszystko poszło gładko. Win 7 miałem na SSD i pozostałe programy, na dysku HDD wszystkie dane. Wypaliłem obraz Win 10 na płycie DVD i z płyty dokonałem uaktualnienia z zachowaniem wszystkich ustawień, poszło szybko i nawet ikony zostały na tym samym miejscu na pulpicie. Teraz poznaję system. Mam wrażenie, że chodzi wszystko szybciej, ale to może subiektywne odczucie. Na dysku SSD pojawiło się więcej miejsca niż jak był system Win 7, a więc jest trochę lżejszy system.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Nie wydaje Ci się, chodzi szybciej![]()
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
No a ja jestem w szoku. I nie wiem co robić. Już piszę w czym rzecz.
Już raz dokonywałem pełnej instalacji systemu na tym laptopie - dellu co istotne. Win 7 pro.
Sam system się wgrywał 1,5 godziny. Potem musiałem wgrywać mnóstwo sterowników ze strony della. W narzuconej przez della kolejności.
Potem po połączeniu z internetem ściągały się tony uaktualnień windowsa. Z wieloma restartami. W sumie to spokojnie zeszło mi 5-6 godzin.
No i następny dzień wgrywanie oprogramowania - to nieistotne.
Teraz na nowiutkim SSD Win 10 z ISO postawiło mi system w ... 20 minut.
I jestem w szoku także dlatego, że laptop funkcjonuje doskonale .. ze sterowniami z Win 10. Wi-fi itd - wszystko poinstalowane,, bo już w czasie instalacji na moment poprosił mnie o połączenie z netem (musiałem podać klucz).
mam więc działający laptop bez sterowników od Della. A jest tego do wgrywania poteżna lista. Tak każe dell. I koniecznie w pewnej kolejności.
Pytanie więc czy mam po co wgrywać to:
DSS
Chipset
Sterowniki karty grafiki zintegrowanej â Intel HD Graphics 3000
Sterownik karty graficznej AMD Radeon HD6630M
Kontroler PCMCIA
Sterownik karty sieciowej
Dysk SATA
Aplikacje, manager
Sterownik karty dźwiękowej
modem
Sterownik wi-fi
Mysz i touchpad
Napęd CD/DVD
Wymienna pamięć masowa
Tego jest 1,5 GB, to są sterowniki i aplikacje z lat 2011 - 2012 i w dodatku dell na swojej stronie pisze, że nie sa one sprawdzone pod kątem zgodności z Win 10.
Laptopem się bawiłem się zbyt krótko (od 1 do 2 w nocy) by zaobserwować co jest nie tak bez sterowników della
Co z tej listy sterowników i aplikacji muszę wgrać? A co mogę sobie podarować
Bo jak wgram to będe miał pełno dellowskiego śmietnika (tzn oprogramowania della do diabli wiedzą czego - i tak z tego nie korzystałem).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wszystko powinno być już poinstalowane, płytki ze sterownikami odeszły do lamusa już dawno
Sprawdź w managerze urządzeń ewentualnie czy Ci się coś nie świeci jako nierozpoznane
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Widocznie WIN10 sobie poradził z bebechami laptopawięc nie ma sensu instalować starych sterowników, chyba że coś ci nie będzie działało jak należy.
Ja po zainstalowaniu na laptopie Lenovo mam lepiej pracującą grafikę niż było na WIN7, jest zdecydowanie lepsze odwzorowanie kolorów![]()
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 22-07-2016 o 10:22
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Kurczaczki - patrzę on skonfigurował nawet to ze są 2 karty grafiki i jest aplikacja AMD do zarządzania która grafika ma pracować na baterii, a która na 230V.
sterowniki kart graficznych (obu) są z 2015 roku.
No to widze, że oleję sterowniki od della.
A co to te DSS ?
Coś jednak muszę wgrać?
Manager pokazuje wszystko OK. No to mam spokój.
Win 10 postawi mi na nogi laptop w 20 minut. Takiej instalacji systemu się nie spodziewałem![]()
![]()
No to teraz wgrywanie programów....
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-07-2016 o 10:30
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Od windowsa XP jakoś to jest![]()
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Skontaktuj się z nami