Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Kalibracja sigma

Witam,
    na forum jestem od dzisiaj, tak więc jeżeli wątek założony w złym dziale proszę o przeniesienie i wybaczenie.

Czy kalibrację obiektywu wykonuje się raz na całe życie sprzętu? Dwa lata temu robiłam kalibrację obiektywu sigmy do nikona d7000, w tym roku znowu coś nie fajnego na zdjęciach zaczęło się dziać z ostrością. Wysłałam próbne fotki do serwisu sigmy i otrzymałam odpowiedź, której się najbardziej bałam, a mianowicie, że trzeba przesłać obiektyw + body do serwisu w celu skalibrowania sprzętu :/ dodam tylko, że obiektyw nie jest na gwarancji i juz raz za kalibrację płaciłam ok 300zł, po dwóch latach znowu mam wywalić 300zł?
    czy ktoś miał podobną sytuację, a może faktycznie kalibrację robi się co parę lat? zgłupiałam:/

Domyślnie

Nie. Kalibracja może się rozjechać z czasem, bo obiektyw się wyrabia.
    Może to też już być objaw zużycia elementów obiektywu i ma luzy na mechanizmie ustawiania ostrości.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

dziękuję za odpowiedź, może faktycznie obiektyw nie jest najnowszy, z tym, że od ostatniej kalibracji nie był jakoś specjalnie dużo używany.
    Czy to w ogóle kalibracja czy obiektyw siadł? Jeżeli na ogniskowej 17mm do ok. 50mm robi BF, natomiast od 50mm-70mm zdjęcia są ostre. o co w ogóle może chodzić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majena Zobacz posta
    dziękuję za odpowiedź, może faktycznie obiektyw nie jest najnowszy, z tym, że od ostatniej kalibracji nie był jakoś specjalnie dużo używany.
    Czy to w ogóle kalibracja czy obiektyw siadł? Jeżeli na ogniskowej 17mm do ok. 50mm robi BF, natomiast od 50mm-70mm zdjęcia są ostre. o co w ogóle może chodzić?
    To czy cos siadło to powie serwis.
    To nie jest nic nadzwyczajnego że na jednej ogniskowej jest ok a na innej nie. Kalibracja załatwi sprawę.

Rozkalibrowanie może nastąpić nie tylko z powodu zużycia. Może gdzieś uderzyłes tym obiektywem. Zastanów się nad tym. Jezeli gdzieś ci upadł aparat albo uderzyłw coś to kalibracja może być potrzebna także w body. To dosc delikatny sprzęt. Body kalibruje serwis nikona. Masze inne obiektywy najlepiej nie nikonowskie? Jak tam to działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BambusZMikronezji Zobacz posta
    To czy cos siadło to powie serwis.
    To nie jest nic nadzwyczajnego że na jednej ogniskowej jest ok a na innej nie. Kalibracja załatwi sprawę.

Rozkalibrowanie może nastąpić nie tylko z powodu zużycia. Może gdzieś uderzyłes tym obiektywem. Zastanów się nad tym. Jezeli gdzieś ci upadł aparat albo uderzyłw coś to kalibracja może być potrzebna także w body. To dosc delikatny sprzęt. Body kalibruje serwis nikona. Masze inne obiektywy najlepiej nie nikonowskie? Jak tam to działa?

Inne Sigmy również nie ostrzą jak trzeba, są przed kalibracją. Nie ma opcji aby upadł, czy został gdzieś stuknięty o sprzęcior dbam jak o nic innego Najbardziej szkoda mi tego obiektywu z którym znowu mam problemy, ponieważ był to mój główny obiektyw i do niego mam dokupionych filtry itp.
    Nikkor oczywiście super od teraz chyba, tylko nikkory będą kupowane.

Domyślnie

Nikkor oczywiście super od teraz chyba, tylko nikkory będą kupowane.
    To już nie te czasy, kiedy wszystkie Nikkory trzymały wysoki poziom. Przeniesienie produkcji w inne miejsca w Azji spowodowało, że z jakością jest różnie.

Domyślnie

A powiedzcie mi co do kalibracji czy jeżeli kupujesz nowy obiektyw sigma można od razu wraz z body wysłać do serwisu w celu kalibracji? Jest to płatne jeżeli tak to ile?
    Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200

Domyślnie

Darmowe, można słać.
    D750 | N 20-35/2.8D, N 28-70/2.8D, S 35/1.4 Art, N 85/1.4D | SB-910 | Flickr