Ustawiłem sie na tego z wyświetlaczem
Szukaj
Ustawiłem sie na tego z wyświetlaczem
Nie ma problemu, za te pieniądze bede miał zapasowy![]()
Zaraz to ty kupiles dla mnie? Masz ? Gostek odrzucil moja oferte - chetnie odkupie od Ciebie
Wow teraz zajarzyłem
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Ostatnio edytowane przez wpkx ; 26-06-2016 o 15:05
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Cena matrycy to nie tylko cena materiału bazowego, bo ten to faktycznie grosze (piasek krzemowy). Monokryszatał w postaci pociętych wafli jest już znacznie droższy. Prawdziwym problemem jest fakt, że im większa powierzchnia układu scalonego (a przecież tym jest matryca CMOS) tym większa szansa, że trafi się obszar uszkodzony. Taki element ląduje w koszu. Jak tniemy wafel na małe kawałki to po odrzuceniu tych z uszkodzeniami reszta jest na handel. Dostajemy dużo dobrych i mało uszkodzonych co oznacza duży uzysk. Jeżeli tniemy na duże kawałki, to statystycznie mamy więcej odpadu (mniejszy uzysk). To oczywiście nie jest jedyny problem, ale główny (innym jest koszt sprzętu do naświetlania dużych układów, który musi się zamortyzować).
Ostatnio edytowane przez ulv ; 26-06-2016 o 15:03
www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45
Ja rozumiem, że dwukrotnie większa matryca w stosunku do FF powinna kosztować tyle samo ?Może to działa, ale przy zamianie Micro 4/3 na DX
Nie bronię ceny tego Hasselblada, uważam tylko, że jego wartość jest dosyć atrakcyjnie wypozycjonowana w stosunku do konkurencji.
Ile powinien kosztować w/g Ciebie ?
Mała ściągawka :
http://www.adorama.com/l/Cameras/Medium-Format-Cameras
http://www.adorama.com/l/Cameras/Cam...e_Digital-Back
Ulv, ale czy wiesz ile kosztuje taka matryca? Nawet jeśli koszt zrobienia 2x większej jest np. 5x większy, to jeśli jej koszt był np. 1% kosztu całego aparatu, to taka 5x zmiana nie spowoduje automatycznego 5x wzrostu kosztu całego aparatu.
Rozmar matrycy ma znaczenie tylko jeśli jej koszt jest istotnym składnikiem ostatecznej ceny. Ja nie wiem ile kosztuje taka matryca. A wy?
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Nie ma problemu, jak przyjdzie i sprawdzę że jest OK to prześlę dalej, niestety przesyłki z UK nie są najtańsze.
Skontaktuj się z nami