Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Okrąglak

Domyślnie Okrąglak

Cześć, dzisiaj Okrąglak w Poznaniu projektu Marka Leykama, ukończony w 1954 r., uznawany za jeden z najbardziej udanych przykładów polskiego modernizmu.
    Do tego właśnie budynku ma według deklaracji projektantów z holenderskiego biura MVRDV nawiązywać powstający Bałtyk Tower. Na marginesie - miłośnicy architektury - to będzie jeden z najciekawszych budynków powstałych współcześnie w naszym kraju. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez mcleod ; 06-06-2016 o 12:54

Domyślnie

Ciekawa perspektywa.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Dzięki Piciu za komentarz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiciuD300 Zobacz posta
    Ciekawa perspektywa.
    Zgadzam się z przedmówcą, ale jestem zdania, że w "monochromie" będzie się prezentować bardziej okazale.
    Pozdrawiam. Sentire.

Domyślnie

Podoba się mi zestawienie "okrąglaka" ze "zwykłym" budynkiem. Fajny kontrast i to jest plusem. Natomiast stosunkowo mało krągłości w okrąglaku. Przynajmniej w tej perspektywie.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Dzięki.

Cytat Zamieszczone przez Sentire Zobacz posta
    Zgadzam się z przedmówcą, ale jestem zdania, że w "monochromie" będzie się prezentować bardziej okazale.
    Pozdrawiam. Sentire.
    Wyszedłem od wielu prób z cz-b, ale poprzestałem na zaprezentowanej wersji dwukolorowej jako bardziej mi odpowiadającej. Może zapoluję na ciekawsze niebo i wtedy zdecyduje się na monochrom.

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Podoba się mi zestawienie "okrąglaka" ze "zwykłym" budynkiem. Fajny kontrast i to jest plusem. Natomiast stosunkowo mało krągłości w okrąglaku. Przynajmniej w tej perspektywie.
    Okrąglak to jednak spory walec, przy ściętej na zdjęciu prawej stronie budynku tak wyszło

Domyślnie

Bardzo ladne zdjecie. Pzdr
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Pod względem kolorystycznym bardzo mi się podoba. Natomiast kadrowo mam wątpliwości, chociaż wynikają bardziej z moich oczekiwań i dotychczasowych doświadczeń, niż z jakichś wad tego konkretnego zdjęcia. Bardzo lubię ten budynek i uważam go za wdzięczny obiekt zdjęć. Dlatego na tym kadrze jak dla mnie jest go za mało, i jest zbyt mało "okrąglakowy" I brakuje mi czegoś "ekstra", co często u Ciebie na zdjęciach się pojawia, co robi ze zdjęcia poprawnego, nawet ładnego, zdjęcie wyjątkowe. Wybacz mi to marudzenie, zdjęcie jest dobre - ale niestety w pamięć mi nie zapadnie.
    Natomiast odnośnie Bałtyk Tower, nie mogę się doczekać gdy go nam pokażesz (ten sam apel mam do Dune'a ).

Domyślnie

Sufenta i creep - dziękuję za oceny.

Wytłumaczę się jeszcze dlaczego tak mało Okraglaka w Okrąglaku . A że tak jest, tego nie kwestionuję, ponieważ również nawet niektórzy znajomi poznaniacy mieli na początku problem z identyfikacją budynku na fotografii. To co dalej napiszę nie ma i nie powinno mieć raczej znaczenia dla odbioru tego zdjęcia, ale wyjaśni w części "co autor miał na myśli" . Okrąglak to nie tylko bryła walca (kryjąca fantastyczną klatkę schodową), ale również przypominająca gofra struktura na elewacji. To właśnie ta struktura zainspirowała twórców Bałtyk Towers, bo przecież nie okrągła forma, której w swoim projekcie nie zastosowali. Stąd pojawiła się myśl, aby pokazać ten mniej znany aspekt Okrąglaka.

Bałtyk Tower powinien zostać ukończony na wiosnę 2017 r. , niewątpliwie wówczas jakieś próby zdjęciowe podejmę
    Ostatnio edytowane przez mcleod ; 06-06-2016 o 22:56

Domyślnie

Mieszkam w Poznaniu kilkadziesiąt lat, ale na taki fajny punkt widzenia jakoś nigdy nie trafiłem. Moim zdaniem, świetne zdjęcie! Bardzo ciekawie oddana geometria i struktura fasady, do tego czystość kadru, no super! Wisienka na torcie w postaci odbić w szybach... Po prostu pięknie Ci to wszystko wyszło
    ['O]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni