Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Przeanalizuję co zostało napisane i wrócę z przemyśleniami.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Przeanalizuję co zostało napisane i wrócę z przemyśleniami.
Może nie koniecznie minimum 85mm. 50-tka też się da, ale nie powinno nią się robić zdjęć z bardzo bliska (np. samej głowy), bo będzie lekko przerysowana.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Oglądam kanał Jareda Polina na youtubie, gdzie robi zdjecia kitowymi obiektywami 18-55 i 18-140. Może materiały na youtube nie grzeszą najlepszą jakością ale zdjęciom, które zrobił na moje oko niczego nie brakowało. Na 18-55 zrobił całkiem ładne zdjęcia portretowe. Na 18-140 bardzo podobały mi się kolory i ogólnie jakość zdjęć. Niestety nie pokazał żadnych materiałów z terenu.
Rozumiem, że te obiektywy raczej nie nadają się do fotografowania przestrzeni? Z tych dwóch, który byłby ciekawszym wyborem do nauki? Ciekaw jestem co bym starcił, a co zyskał wybierają tylko jeden z nich? Wiem, że kitowe obiektywy to nie mistrzostwo swiata w jakości, ale chodzi o naukę, oraz z jednym i drugim mieszczę się w budżecie.
18-55VRII lub 18-105VR lub 16-85VR, 18-140 odpuść bo najsłabszy.
@Karollo poniższe linki pokazują, że i krótkimi kitami da się robić zdjęcia:
http://www.juzaphoto.com/m_recension...on_18-55dx_vr2
http://www.juzaphoto.com/m_recension...kon_afp18-55vr
P.S. Z odpowiednią obróbką nawet ciekawe rezultaty można uzyskać...
Bardzo ładne zdjęcia Andrzeju muszę przyznać, że można zrobić tym obiektywem. Myślę, że nie ma co wybrzydzać na moim etapie, tylko kupić 18-55VRII i się uczyć.
Uczyć się można... na wszystkim.![]()
BTW Na Flickr też sporo jest zdjęć z N18-55 (np tutaj).
Nikon
Największy problem jest wtedy jak ktoś musi zakupić lepszy, droższy, ładniejszy itp obiektyw po to by robić w efekcie nadal takie same zdjęcia![]()
Co masz na myśli?
18-140 bym sobie odpuścił. W porównaniu z 18-140, moim zdaniem 18-105 wystarczy na początek do większości zastosowań (pod warunkiem, że jest dobre światło), a kilkaset zł różnicy w cenie lepiej odłożyć na przyszłość.
Najistotniejsze mz różnice między 18-105 a 18-55vr to:
-bardziej użyteczny zakres ma 18-105, lepiej nadaje się do zbliżeń i do portretów,
-18-55vr pozwala robić lepsze "pseudo macro", bo pozwala zbliżyć się na ok. 25cm (18-105 na 40cm),
-18-55vr jest mniejszy i lżejszy,
-18-105 jest podobno trochę lepszy optycznie. Mój jest co najmniej przyzwoicie ostry praktycznie w całym zakresie ogniskowych, na wszystkich przysłonach. 18-55vr nie miałem.
Do nauki nadaje się każdy z nich, w zależności od potrzeb, upodobań i możliwości finansowych.
A i jeszcze przyszło mi do głowy, że w cenie 18-140 - ewentualnie zamiast długiego zooma możesz kupić krótkiego jasnego zooma Sigmę 17-50 OS HSM. Ta sigma należy do wyższej ligi obiektywów, niż tzw kity. Można powiedzieć, że daje Ci ona możliwości zooma i stałki w jednym. Tylko może wymagać kalibracji (darmowej w serwisie Sigmy).
Ostatnio edytowane przez sl011 ; 19-05-2016 o 12:04
Skontaktuj się z nami