Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Nikon D5500

Domyślnie Nikon D5500

Witam, mam zamiar zagłębić się w świat fotografii i zakupić do nauki jakąś amatorską lustrzankę, wybór padł jak w tytule na Nikona D5500.
    Przyszłościowo myśląc chciałbym się skupić na portretach, ale wydaje mi się, że na początku dobrze jest chwycić aparat i iść w teren.
    Dałoby radę pogodzić te dwa różne sposoby fotografowania jak portret i krajobrazy, powiedzmy w budżecie do 3000 zł w ostateczności 3 500 zł? Nie znam się jeszcze na doborze odpowiednich obiektywów do konkretnych sytuacji, dlatego liczę na jakąś pomoc. Z góry dzięki za odpowiedzi

Domyślnie

Praktycznie wyczerpałeś swój budżet samym body, więc nie bardzo Ci można doradzić i pewnie dlatego forumowi wyjadacze nic nie odpisują.

Ponieważ z Twojego posta wnioskuję, że nie wiele na razie czytałeś o fotografii, więc postaram się skondensować swoją wiedzę, tak abyś przede wszystkim zrozumiał jak trudna jest odpowiedź na Twoje proste pytanie.

Krajobraz - to strasznie szerokie pojęcie. Jedni pstrykają odległą polankę na ogniskowej 150, a drudzy stojąc pod skałami nie mogą objąć tego, co by chcieli, rektalinearnym 10-24.
    Odwiedź http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/#DX, zaznacz lens DX i body DX i zobacz o co chodzi z ogniskowymi obiektywu (na DX jako punkt wyjściowy potraktuj 35mm).

Portret to przede wszystkim głębia ostrości, ewentualnie perspektywa.
    Odwieź http://camerasim.com/apps/original-camerasim/web/. Ustaw priorytet przysłony, światło na maksa, odległość na największą i f/22. PSTRYK. Potem odległość najmniejsza f/2.8 i PSTRYK. zwróć uwagę jak zmienia się tło za modelką.

Jeśli uparłeś się na D5500, to opcja którą ja bym Ci polecił to Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G. Nigdy nie miałem okazji używać tego obiektywu, ale znajdziesz opinie na forum. Ogniskowa, mogłaby być większa do portretu, ale światło 1.8 już powinno pozwolić się pobawić. Ogniskowa 35 jest w miarę naturalna i najwięcej zdjęć codziennych mimo używania zooma mam zrobione na zbliżonych wartościach. Dodatkowo jak postanowisz zmienić, powinieneś odsprzedać z niewielką stratą. Musisz być świadom, że ogniskowa ta zdecydowanie nie nada się do robienia zdjęć rodzinnych imprez, bo będzie za wąska. Na moje rozumienie krajobrazu, nie nada się do niego z podobnych względów.

Ja na podstawie forumowych opinii zacząłem od obiektywu Sigma 17-50 2.8 HSM i taki mogę Ci polecić, bo do tej pory jest u mnie obiektywem domyślnym. Tyle, że taki obiektyw i aparat zdecydowanie nie mieszczą się w założonym przez Ciebie budżecie, a do tego dalej trochę wąsko jak na krajobraz.

Ja osobiście poleciłbym dla początkującego zdecydowanie tańsze, używane body (D90, D5100-D5200, D3200) wspomnianą sigmę i lampę. Alternatywnie Nikkor 35 f/1.8 + coś szerokiego rektalinearnego. Znowu trochę może brakować ogniskowej, no i czy jesteś gotowy na ewentualną zmianę szkła w warunkach polowych?!. Możesz też rozważyć zakup taniego body z kitowym 18-55, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia i na spokojnie, kiedy już ochłoniesz, zastanowić się, czego tak naprawdę potrzebujesz.

Kilka spostrzeżeń po 2 latach posiadania lustrzanki i przeglądania tego forum:
    1. Ilu nie będzie doradzających (i opinii), za podjęte decyzje, finansowo będziesz odpowiadał właśnie Ty.
    2. Zakup sprzętu to zawsze jakieś kompromisy.
    3. Nie ma jednej recepty dla wszystkich, każdemu co innego może być przydatne i gdzie indziej będzie szukał kompromisu.
    4. Jak wpiszesz w google "Nikon D80 sample photos", to zrozumiesz, że body na pewno Cię nie ogranicza. Ale nowszym body na pewno wprawna ręka zrobi jeszcze lepsze zdjęcia, a mało wprawna będzie miała łatwiej je wyciągnąć.
    5. Dobre obiektywy mają zwolenników na forach i są polecane w swoich kategoriach cenowych. Na pozostałe potencjalnie szkoda czasu/kasy.
    6. Czego byś nie kupił, da się tym zrobić zdjęcie.
    7. O ile nie fotografujesz komercyjnie, twoje zdjęcia mają się przede wszystkim podobać Tobie.
    8. Zdjęcia da się rozjaśnić, przyciemnić, posklejać i cropować, ale jak autofocus nie wyostrzy tego co potrzeba, ze zdjęciem nic się nie da zrobić.
    9. Zapomnij, że dasz radę kupić Nikona D300s, za rozsądne pieniądze i w rozsądnym stanie.
    10. Każde następne zakupy będą już łatwiejsze.

Powodzenia

P.S. Ponieważ post jest długi i nudny nie sprawdzałem interpunkcji, literówek i błędów ortograficznych za co czytających przepraszam.

Domyślnie

Jeśli sprzęt ma być nowy, to Nikon D5300 zamiast D5500 + 18-105vr, za ok. 2950 minus 250 cashback. Za jakiś czas, jak wyczujesz, czy wolisz ogniskową 35 czy 50, to odpowiednia stałka za ok. 800. Wyjdzie w sumie ok. 3600.

Domyślnie

Nie polecam obiektywu 35 1.8 G do D5500, bo mam i AF rzadko trafia gdzie było celowane.
    Polecam zestaw kitowy D5500 z obiektywem 18-55 i na początek jest super, a ma potencjał na przyszłość do ew. rozbudowy zestawu. Taki zestaw kupiłem za 2599 zł (2899 - 300 cashback), teraz z racji wahań walutowych jest chyba minimalnie drożej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Nie polecam obiektywu 35 1.8 G do D5500, bo mam i AF rzadko trafia gdzie było celowane (...)
    Nie wierzę, żeby z nową puszką 35tka trafiała nie tam, gdzie chcesz. Albo obiektyw albo fotograf...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Nie wierzę, żeby z nową puszką 35tka trafiała nie tam, gdzie chcesz. Albo obiektyw albo fotograf...
    Niestety jest to możliwe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Nie polecam obiektywu 35 1.8 G do D5500, bo mam i AF rzadko trafia gdzie było celowane.
    To można napisać o każdym jasnym szkle podpiętym do body bez regulacji. 35 jak i 50 oraz wszystkie stałki, w tym nawet Sigmy Art, mogą być niecelne i wymagają regulacji. Ja nie mogę napisać, żeby 35 1.8 DX była niecelna... Jest wolna i kiepska pod światło, ale z pewnością nie jest niecelna po kalibracji w body...
    Jeszcze dochodzi problem posługiwania się małą głębią ostrości, która często jest odpowiedzialna za nietrafione zdjęcia...

Domyślnie

Ja też nie mogę narzekać na celność 35/1.8 DX. Gorzej już jest z optyką (aberracje, ostrość, praca pod światło), czy ślimaczym AF (myślałem, że 18-105 był powolny, ale Nikon i tu potrafi zaskoczyć).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Odradzanie 35 1.8dx to lekkie nieporozumienie. Wg mnie to najlepszy dx'owy standard biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość. A wracając do zestawu na start , to chyba wszystko było już napisane: sigma 17-50 2.8 + Nikkor 35mm 1.8dx a za resztę body (osobiście polecam d5100). Później do portretu N85 1.8 i zestaw na lata.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _DsP_ Zobacz posta
    Odradzanie 35 1.8dx to lekkie nieporozumienie. Wg mnie to najlepszy dx'owy standard biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość. A wracając do zestawu na start , to chyba wszystko było już napisane: sigma 17-50 2.8 + Nikkor 35mm 1.8dx a za resztę body (osobiście polecam d5100). Później do portretu N85 1.8 i zestaw na lata.
    Nie bardzo łapię, po co S17-50 i N35? (różnic w obrazki dla wielu w tych szkłach nie ma + dochodzi dublowanie ogniskowych). Jak już to S17-50 i N85 ma MZ większy sens. BTW Co do body to zgodzę się.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni