Close

Strona 1984 z 2397 PierwszyPierwszy ... 984148418841934197419821983198419851986199420342084 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 831 do 19 840 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Pająk NIE-SA-MO-WI-TY! Aż się nie chce wierzyć, że można takie zdjęcia robić

Moje Drogie Ahaby, ze szczególnym uwzględnieniem kolegi cz4rnucha! Mam niejasne wrażenie, że niektórzy z obrzydzeniem przyjmują moje - nie aż tak często wrzucane foty. A myślałem, że to wątek dla wszystkich, nie ma zapisu "kiepskich zdjęć nie wrzucać!" Ja wiem, że ktoś, kto miał już 10 nikonów, 5 analogów, robił zdjęcia na 1000 wesel, a potem po jego zdjęcia pukały Nationale i Geografiki, może się skrzywić z niesmakiem, ale warto wytłumaczyć dlaczego dane fotki są "ble". To trochę tak jak z pewnym kolegą, co mi tu napisał, że "uwielbia" moje centralne kadry. Wówczas, wyczuwając ironię, wygooglowałem sobie coś tam o tej złotej zasadzie z jakąś tam jedną trzecią czegoś. No i zrozumiałem, że centralne kadry są "passe" Może zatem wprowadźmy w sposób bardziej oczywisty zasadę, że powinni tu zdjęcia wstawiać jedynie fotograficy z udokumentowanym stażem i artyzmem. Bo ja i tak wklejam celem poddierżenia rozgawora - wolałbym aby był to wątek, w którym pod pretekstem nexów pisze się zabawnie o dupie maryni

Ja jednak zawdzięczam temu tematu (temu misiu) fakt, iż zamiast zaspokoić swe chucie nędznym kitem (imieniny cioci, wycieczka zakładowa), zaczęło mi się podobać fotografowanie, bez spinki, dla zabawy, ba! nawet po pijaku (fajnie się wówczas rozmywa, i tło i obiekt) Za stary chyba jestem, że uczyć się Złotej Triady, Zasady Niskiego Gnoma czy Nakazu Drapania Się Za Uchem Przed Naciśnięciem Migawki, bo może mi się przestanie chcieć fotografować za tydzień i kupię sobie deskorolkę Ale póki co - ku Waszej, Ahaby, zgrozie, nabyłem sobie 35/1.8

O!

Wasz ólóbiony eskimos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Mam niejasne wrażenie, że niektórzy z obrzydzeniem przyjmują moje - nie aż tak często wrzucane foty.
    Książki to się czyta, ale ich filmowych adaptacji już nie ogląda, co?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Eskimosku Owain`ie twoje zdjęcia dla mnie cieplutkie są i miło sie paczy na nie więc nie dramatyzuj A ja żałuję , że nie kupiłem sony 35mm f1.8 zamiast nowej sigmy 30mm f1.4. Nie potrafię jej okiełznać jakoś w szczególnych warunkach. Tu zwracam się do bardziej doświadczonych (mniej również) forumowiczów o poradę. W ostrym słońcu, nad morzem, na plaży chcąc zdjęcie portretowe z rozbebłanym tłem zrobić tzn. przy f1.4 (priorytet przysłony) sigma strasznie prześwietla na aszóstce, która ma tylko migawkę 1:4000 i brakuje jakby szybszej. Próbowałem korekcję ekspozycji Ev wprowadzać ale z marnym efektem. Zdjęcia dalej przepalone. Tu pytanie moje do was "w takich skrajnych jasnych plenerach Ev korygować na minus czy na plus? bo różne już teorie czytałem. Aparat w takich warunkach dobrze sobie radzi na auto ustawieniach (P) ale zjeżdża przysłoną do f4. Proszę poradźcie coś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuch Zobacz posta
    Eskimosku Owain`ie twoje zdjęcia dla mnie cieplutkie są i miło sie paczy na nie więc nie dramatyzuj A ja żałuję , że nie kupiłem sony 35mm f1.8 zamiast nowej sigmy 30mm f1.4. Nie potrafię jej okiełznać jakoś w szczególnych warunkach. Tu zwracam się do bardziej doświadczonych (mniej również) forumowiczów o poradę. W ostrym słońcu, nad morzem, na plaży chcąc zdjęcie portretowe z rozbebłanym tłem zrobić tzn. przy f1.4 (priorytet przysłony) sigma strasznie prześwietla na aszóstce, która ma tylko migawkę 1:4000 i brakuje jakby szybszej. Próbowałem korekcję ekspozycji Ev wprowadzać ale z marnym efektem. Zdjęcia dalej przepalone. Tu pytanie moje do was "w takich skrajnych jasnych plenerach Ev korygować na minus czy na plus? bo różne już teorie czytałem. Aparat w takich warunkach dobrze sobie radzi na auto ustawieniach (P) ale zjeżdża przysłoną do f4. Proszę poradźcie coś
    Proponuję filtr szary.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Zwariowałeś? Gołego Rutgera z gołębiem bym zapomniał? Ale sarkazm był A może faktycznie okres mi się zbliża...
    Mariuch, dzięki A z 35/1.8 jak zwykle - kupiłem wczoraj, i zaraz okaże się, że szajs

Domyślnie

Owain, powiedział klasyk "Mundus est fabula": http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245781.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Jazco dzięki takie proste, a nie wpadłem. Doczytać muszę jeszcze o tych filtrach różnych bo faktycznie bez nich krucho (za jasno w tym przypadku) to widzę

Domyślnie

Odebrałem adapter do N z "G" wlasnie. I niestety, ale zapinajac N85/1.8G jest nie wygodnie. Puszka leci z ręki...z pleśniakami jest za to wspaniałe trzymanie. Ale potrzebuje czasem i większe szkło...

Co radzicie zatem ?

Wspomniany grip chiński ?
    Czy braket L ?

Czekam na rady, zanim cos zamówię, i bede żałował pozniej

Ps.
    m39 - czy szkło m39 ( bo nigdy nie miałem ) tez ma bolec jak w m42 ? Bo czekam na przesyłkę, wiec adapter by trzeba zamówić...do zabawy
    Jakies szczególne wymagania, czy brac najtańszy adapter po prostu ?
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 06-05-2016 o 22:27

Domyślnie

Pozbędę się SEL 55-210 za 700 zł, jakby ktoś poszukiwał. Srebrny z allegro. Nie ma pudła, bo pierwszy właściciel kupił go w zestawie z aparatem (nie dają do takich zestawów pudeł na obiektyw?).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Ps.
    m39 - czy szkło m39 ( bo nigdy nie miałem ) tez ma bolec jak w m42 ? Bo czekam na przesyłkę, wiec adapter by trzeba zamówić...do zabawy
    Jakies szczególne wymagania, czy brac najtańszy adapter po prostu ?
    Ja polecam najtańsze helikoidalne, możliwość ostrzenia z bliższa to fajna sprawa
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Strona 1984 z 2397 PierwszyPierwszy ... 984148418841934197419821983198419851986199420342084 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów