Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: cicha migawka

Domyślnie cicha migawka

czy któryś z Canon, Sony, Pentax ma opcję cichej elektronicznej migawki i współpracował by z TYM obiektywem ?

http://www.sigma-foto.pl/sigma-17-50...sm,637,pr.html
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Chyba żadna lustrzanka nie ma migawki elektronicznej.

Najcichsze będą Sony SLT, to tam nie ma ruchu lustra.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

jestem w kropce, aby nie powiedzieć w d...ie, przecież "dzisiaj" elektroniczna migawka to zabieg softu, widocznie jestem "nietypowy" skoro się tego nie stosuje
    Szukam dalej bezgłośnego aparatu za rozsądne pieniądze (używany bardzo okazyjnie), aktualnie mam fuji x30 i nikon 1, ale potrzebował bym troszkę wyższego iso i troszkę lepszej jakości, więc ....
    fuji - ma tą opcję, ale koszt jasnej optyki powala
    panasonic - ma też tą opcje, ale nie stosuje stabilizacji w korpusie - odpada
    olympus - ma stabilizację we wszystkich korpusach, ale z cichą migawką ceny zaczynają się od 3 tyś (plus w przypadku panasonica i olympusa optyka 2100 zł - sigmy stałki bez stabilizacji) robi się ponad 5 tyś

dlatego pomyślałem o sony, pentax, canon aby do nich kupić sigmę (robią z tym bagnetem), niestety nie znalazłem strony, które by te modele wyszczególniły, nawet w opisach to jest pomijane, szukam dalej, to może być bezlusterkowiec, abym tylko podpiął tą sigmę

Domyślnie

Mam epl5 i a6k. Dźwięk migawki nie jest jakis szczegolnie głośny.
    Ale słyszę jak strzela.
    Chyba w olku ciszej. W kościele na koncercie jak focilem (bo malutki a iso niezle), nikt uwagi nie zwracał nawet pomiędzy piosenkami na dźwięk migawki.
    A cisza zupełna była...

Do d700 nie ma porównania...bo ten (d700) to ptaki spłoszyć potrafi hehe

Domyślnie

Czy D750 nie ma elektronicznej migawki?

Co do koncertu w kościele, to byłem na takich koncertach dwa razy, krew mnie zalewała jak słyszałem te migawki, powinni ich wszystkich zamknąć, ukrzyżować i ściąć.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Migawka elektroniczna to nie jest kwestia softu. Matryca musi też taka możliwość posiadać, a przy matrycach CMOS, to nie jest proste, jeśli chce się jeszcze zredukowany efek rolling-shutter.
    Z Sony tylko A7s mają migawkę elektroniczną, mino, że wszystkie A7 mają hybrydową.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG - seria nikona 1 nikon a, panasonic wszystkie nowe modele, olympus wyższe modele mają i niektóre fuji ... skoro jest opcja filmowania, czyli mechanika zostaje zablokowana to nie wiem jaki problem aby mogła być naświetlana klatka, skoro inne firmy to robią ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    jestem w kropce, aby nie powiedzieć w d...ie, przecież "dzisiaj" elektroniczna migawka to zabieg softu, widocznie jestem "nietypowy" skoro się tego nie stosuje
    Szukam dalej bezgłośnego aparatu za rozsądne pieniądze (używany bardzo okazyjnie), aktualnie mam fuji x30 i nikon 1, ale potrzebował bym troszkę wyższego iso i troszkę lepszej jakości, więc ....
    fuji - ma tą opcję, ale koszt jasnej optyki powala
    panasonic - ma też tą opcje, ale nie stosuje stabilizacji w korpusie - odpada...
    Panasonik zdaje się też stosuje stabilizacje w korpusie. W starszym modelu GX7 na pewno. W nowszym GX8 też, dodatkowo potrafi połączyć stabilizację w korpusie z tą w obiektywie zwiększając ogólną skuteczność IS. Model GX7 tego zdaje sie nie potrafi, ale chyba można wybrać, która ma być zastosowana. Ta w korpusie (matrycy) czy ta w obiektywie. GX8 ma też nowszą matrycę 20 Mpix, GX7 - 16 Mpix. Podejrzewam, że ISO 3200 będzie w pełni użyteczne (w obydwu, w GX8 może i więcej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    GonzoG - seria nikona 1 nikon a, panasonic wszystkie nowe modele, olympus wyższe modele mają i niektóre fuji ... skoro jest opcja filmowania, czyli mechanika zostaje zablokowana to nie wiem jaki problem aby mogła być naświetlana klatka, skoro inne firmy to robią ?
    Widzisz, wszystko zależy od tego ile producent chce skasować za "feature". A niektórzy dają w gratisie...
    Trudno będzie coś znaleźć.
    A jakiego masz N1? Nowsze matryce (od J5) lepiej dają radę na wyższym iso, ale wiadomo, że np. APSC nie dogonią.

ksh
    Gość

Domyślnie

Samsung NX500 dopiero na zmodyfikowanym sofcie ma pełną elektroniczną migawkę.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni