Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139

Wątek: D800 vs D810

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jest chaos, bo być musi, skoro stoję przed trudnym wyborem nowych narzędzi do pracy, a budżet nie jest nieograniczony.

Moim głównym tematem są ludzie, czyli będzie to i portret i street foto, dlatego akurat do tych zastosowań wytypowałem dwie puszki z odchylanym ekranem, tj. D750 i D500.
    Ruchomy LCD, to warunek konieczny, przez wzgląd na dyskrecję fotografowania.
    Właściwie faworytem jest tu D500, ale zraża mnie właśnie maleńki pixel, który nie gwarantuje praktycznego wykorzydtania dostępnego zakresu czułości matrycy.
    Sampli tymczasem jak na lekarstwo.
    D750, to niezły aparat, ale dla mnie problematyczny jest górny zakres ISO.
    Do studia myślałem nad D5, ale nie wadziłoby przyoszczędzić i zamienić go np. na D810, stąd seria pytań w tym wątku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scheibus Zobacz posta
    Właściwie faworytem jest tu D500, ale zraża mnie właśnie maleńki pixel, który nie gwarantuje praktycznego wykorzydtania dostępnego zakresu czułości matrycy.
    Sampli tymczasem jak na lekarstwo.
    D750, to niezły aparat, ale dla mnie problematyczny jest górny zakres ISO.
    Do studia myślałem nad D5, ale nie wadziłoby przyoszczędzić i zamienić go np. na D810, stąd seria pytań w tym wątku.
    D5 do studia?
    D750 problematyczny górny zakres ISO? Jaki dla Ciebie to jest górny zakres?
    D500 ma maleńki pixel i przez to nie gwarantuje praktycznego wykorzystania dostępnego zakresu czułości matrycy? Popatrz na sample lepiej, jak dla mnie jakość nawet na wysokich ISO jak na DX jest niesamowita.

Do czego będziesz potrzebować aż tak bardzo tego wysokiego ISO (studio? portret? o.O) i jakiej ono by miało być wartości - używalne?
    Czego używałeś do tej pory (jakie body i obiektywy) i co Cię w tym sprzęcie ogranicza?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    D5 do studia?
    D750 problematyczny górny zakres ISO? Jaki dla Ciebie to jest górny zakres?
    D500 ma maleńki pixel i przez to nie gwarantuje praktycznego wykorzystania dostępnego zakresu czułości matrycy? Popatrz na sample lepiej, jak dla mnie jakość nawet na wysokich ISO jak na DX jest niesamowita.

Do czego będziesz potrzebować aż tak bardzo tego wysokiego ISO (studio? portret? o.O) i jakiej ono by miało być wartości - używalne?
    Czego używałeś do tej pory (jakie body i obiektywy) i co Cię w tym sprzęcie ogranicza?
    A dlaczego nie, co z D5 nie tak ?
    Do tej pory używałem D300s ze sporym zbiorem słoików zmienno i stałoogniskowych.
    Nie wiem, czy doczytałeś, ale tematem są ludzie, a nie tylko wypacykowane modelki w idealnych, studyjnych warunkach oświetleniowych.
    Zaryzykuję jednak i kupię D500, najwyżej dokupię jeszcze FXowe ciałko, np. D750.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scheibus Zobacz posta

Widzę, że chcesz wszystko bardzo analitycznie, więc proszę bardzo - w równaniu:

A * B = C

wartość C zależy nie tylko od A, ale również i od B.
    Jak już to jest jasne, to łatwo dojść poprzez analogię, że szum na zdjęciach nie zależy tylko od wielkości piksela.

Zatem chcąc porównywać szum nie możesz porównywać jedynie rozmiarów piksela, bo to nic nic wnosi.
    D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów