Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Nagrywanie akcji z historii...

No właśnie. Przyznam się że nawet o tym nie myślałem ale wczoraj po długotrwałej obróbce zdjęcia doszedłem do wniosku że fajnie byłoby mieć to co zrobiłem w akcji bo może nie udać mi się powtórka. Spodziewałem się że moja znajomość PSa pozwoli mi to zrobić ale poległem - może i późno było ale przyznaję - nie wiem jak i czy się da. Czy ktoś ma jakiś patent?
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

podepnę się pod to pytanie, bo już kilka razy sie nad tym zastanawiałem, niestety bez rezultatu
    pozdrawiam Piotr

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie da się. Abstrahując od tego, że z samej natury tylko niektóre wpisy z historii dałoby się umieścić w akcji - ale i tak się nie da. Widziałem gdzieś requesty o tym (action from history items) do CS3, ale nie wiem, czy to zrobili, bo nie mam CS3.

Domyślnie

Logiczne że nie podpinałbym tam stempli czy gumek ale chodzi mi o to by powtórzyć efekt kolorystyczno-kontrastowy Nie wierzę że się nie da...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

bombel
    Gość

Domyślnie

Jeśli użyłeś layerów korekcyjnych, to dość prosto (ale i nieco mozolnie, jak layerów dużo) dałoby się od początku napisać akcję. Prosto, bo bez filozofii, a mozolnie - bo każdy layer ma parę, paręnaście zmiennych parametrów i wszystkie trzeba wpisać.

Ale jak robiłeś nie layerami, tylko normalnie - to przepadło. A taki poczciwy DreamWeaver 4 (teraz to już zamierzchła historia) śmiesznie łatwo zapisywał zaznaczone kroki jako akcję. No cóż...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Logiczne że nie podpinałbym tam stempli czy gumek ale chodzi mi o to by powtórzyć efekt kolorystyczno-kontrastowy Nie wierzę że się nie da...
    no ale w czym problem? filtry, ustawienia suwaczków, krzywe, poziomy, profile kolorystyczne, zaznaczenia, odwracanie zaznaczeń, przeformatowywanie, zmiana rozdzielczości, ustawienia prowadnic... itp - to wszystko zapisuje się w akcjach. trochę nie rozumiem problemu.

Domyślnie

ravajas problemem nie jest zapisanie w akcjach, problem jest jeśli już coś zrobimy i chcemy nagrać akcję z historii, żeby np pozostałe zdjęcia obrobić w ten sam sposób, nie tworząc jakiejś skomplikowanej akcji od nowa, widać nie przeczytałeś wątku od początku
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Ja bym zaproponował inne i być może szybsze rozwiązanie. Kopię obrobionego pliku zapisujemy w formacie psd. Na następne obrazki przeciągamy warstwy (lub całe zestawy warstw). I już trwa to chyba znacznie krócej niż wykonanie się akcji. Warunek podstawowy: przy obróbce działamy na warstwach dopasowania. A w CS3 już każde działanie możemy "zamknąć" w warstwie dopasowania - nawet wyostrzenie.

bombel
    Gość

Domyślnie

NO właśnie pisałem o tym parę postów w górę: są layery - będzie OK, nie ma layerów - d*pa.

I to jeszcze jeden przyczynek, żeby takich layerów używać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    ravajas problemem nie jest zapisanie w akcjach, problem jest jeśli już coś zrobimy i chcemy nagrać akcję z historii, żeby np pozostałe zdjęcia obrobić w ten sam sposób, nie tworząc jakiejś skomplikowanej akcji od nowa, widać nie przeczytałeś wątku od początku
    czytałem ,ale nie do końca chyba rozumiem. ja sobie robię akcje, zapisuję je, a potem zdjęcia tego samego typu (np wszystkie ślubne, które doprowadzam do pewnego standardu) obrabiam na zasadzie automatyzacji.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów