Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Ptaki 2016

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    To chyba zależy od stabilizacji. Ja kiedyś w N55-300 miałem ciągle aktywną- bez różnicy czy to 1/50 sek czy 1/1600. Nie wnosiła ona nic negatywnego co zresztą pokazałem autorowi linkując album. I nie "telepałem" aparatem by stabilizacja miała co robić przy 1/1000s.
    Właśnie to dość mocno zależy od stabilizacji. Ja w Tamronie 70-300 jak wchodziłem na czasy 1/250 lub mniejsze, a zapomniałem wyłączyć stabilizacji, to 100% zdjęć miałem popsutych... Wyliczyłem sobie, że jak biorę ogniskową, dodaję +/- 50% to uzyskany czas pozwala zrezygnować ze stabilizacji - przykładowo dla 200 mm czas z ręki wynosił 1/250 lub 1/320, jak nie mogłem mocno złapać aparatu... Może to i dziwnie brzmi, ale mi pozwoliło uzyskiwać z Tamrona 70-300 VC USD zawsze ostre zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Przy krótkich czasach, a 1/250 takim właśnie jest, jeżeli aparat jest mocno trzymany (zakładam że nie trzęsą Ci się ręce), to co ma taka stabilizacja stabilizować?
    Minimalne ruchy, które zawsze będą wykonywane.

Właśnie to dość mocno zależy od stabilizacji. Ja w Tamronie 70-300 jak wchodziłem na czasy 1/250 lub mniejsze, a zapomniałem wyłączyć stabilizacji, to 100% zdjęć miałem popsutych...
    Może stabilizację miałeś zepsutą

mi pozwoliło uzyskiwać z Tamrona 70-300 VC USD zawsze ostre zdjęcia
    Niemniej sprawdzę wyłączanie stabilizacji. Na razie jednak podchodzę do tego bardzo sceptycznie.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Minimalne ruchy, które zawsze będą wykonywane.

Może stabilizację miałeś zepsutą

Niemniej sprawdzę wyłączanie stabilizacji. Na razie jednak podchodzę do tego bardzo sceptycznie.
    Ja Cię nie kumam... Nie atakuje Cię, daję Ci kilka rad, jako człowiek używający obiektywu przez dwa lata, a Ty mi takimi tekstami... Baw się dobrze, skończy się tak jak z Twoim Nikkorem 50, zamiast robić dobre zdjęcia - będziesz szukał dziury...
    Udanych kadrów - bez odbioru...

Domyślnie

Dzięki
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Witam, według mnie jest to śliczna samiczka kosa. Na pewno nie jest to szpak. Nie jest to także kwiczoł - moim skromnym zdaniem.
    Nie będę wymyślał, jak dzielny "jednoroczny ochotnik Marek z nie mniej dzielnego wojaka Szwejka", że jest to "ziemnik", ponieważ siedzi na ziemi.
    Chętnie zamieszczę swoje zdjęcia, zarówno pani szpak jak i kwiczoła, ale nie "ogarniam" jak to mówi obecnie młode pokolenie, sposobu zamieszczania zdjęć na forum. Pewnie jestem za stary, ale zamieszczanie zdjęć poprzez inne serwisy jest nawet dla mnie anachronizmem - może ktoś mi podpowie jak dołączyć zdjęcie do postu?.
    Pozdrawiam
    Bogdan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BULVA59 Zobacz posta
    Witam, według mnie jest to śliczna samiczka kosa. Na pewno nie jest to szpak. Nie jest to także kwiczoł - moim skromnym zdaniem.
    Nie będę wymyślał, jak dzielny "jednoroczny ochotnik Marek z nie mniej dzielnego wojaka Szwejka", że jest to "ziemnik", ponieważ siedzi na ziemi.
    Mam inne zdjęcie tego gagatka:

3 Kim ja jestem?

Cytat Zamieszczone przez BULVA59 Zobacz posta
    Chętnie zamieszczę swoje zdjęcia, zarówno pani szpak jak i kwiczoła, ale nie "ogarniam" jak to mówi obecnie młode pokolenie, sposobu zamieszczania zdjęć na forum. Pewnie jestem za stary, ale zamieszczanie zdjęć poprzez inne serwisy jest nawet dla mnie anachronizmem - może ktoś mi podpowie jak dołączyć zdjęcie do postu?.
    Trzeba zamieścić zdjęcie w jakimś zewnętrznym serwisie a tutaj umieścić tylko linka do tamtego zdjęcia. Dołączyć do postu się nie da.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12