Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Ptaki 2016

Domyślnie Ptaki 2016

Czy to szpak? Bo później zjadł robaka

1 "Moja dżdżownica!"

Cóż mogę powiedzieć... Tamron 70-300 @ 200mm, ISO400, f/5.3, crop + mocno wyostrzone przy wywołaniu.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Ojej... Jaki czas i ISO?

Domyślnie

Wygląda jak szpak, ale ornitologiem nie jestem
    Zdjęcia ptaków lepiej wyglądają, jak są z ich perspektywy, czyli następnym razem trzeba się położyć na trawie Oprócz tego albo nie trafiłeś, albo znając Tamrona którego miałem dwa lata, miałeś za długi czas lub włączoną stabilizacjię na krótkim Szkiełko jest fajne, wspominam miło

Domyślnie

To nie szpak tylko kwiczoł.
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Ojej... Jaki czas i ISO?
    Czas 1/250s, ISO400 (reszta danych w 1 poście na dole).

Jak robiłem zdjęcie to akurat stał bez ruchu.

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Wygląda jak szpak, ale ornitologiem nie jestem
    Zdjęcia ptaków lepiej wyglądają, jak są z ich perspektywy, czyli następnym razem trzeba się położyć na trawie Oprócz tego albo nie trafiłeś, albo znając Tamrona którego miałem dwa lata, miałeś za długi czas lub włączoną stabilizację na krótkim Szkiełko jest fajne, wspominam miło
    Jak będzie ciepło to czemu nie Ale mam też karmik i siedziałem na poziomie karmika, więc albo rybka albo ... kwiczoł

Co do warunków to są w pierwszym poście (+ czas powyżej) - obiektyw raczej trafił, ale warunki/ustawienia były niesprzyjające.

Stabilizację miałem włączoną.

Cytat Zamieszczone przez ck_dezerter Zobacz posta
    To nie szpak tylko kwiczoł.
    Dzięki!

To jeszcze jeden częsty gość:

(Dopisek: Tamron 70-300 @ 240.0 mm, f5.6, 1/80s, ISO400 - tym razem nie musiałem tyle cropować)

Przylatuje z bratem. Kiedyś był ich troje, ale ostatnio widzę tylko dwójkę

I też nie wiem co to jest. Wydaje takie dziwne odgłosy, czasami jakby tukanie, czasami jakby kwiczenie. Chociaż jak kwiczenie, to może to były odgłosy... kwiczoła?
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 20-03-2016 o 20:45
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta

Jak robiłem zdjęcie to akurat stał bez ruchu.

Jak będzie ciepło to czemu nie Ale mam też karmik i siedziałem na poziomie karmika, więc albo rybka albo ... kwiczoł

Co do warunków to są w pierwszym poście (+ czas powyżej) - obiektyw raczej trafił, ale warunki/ustawienia były niesprzyjające.

Dzięki!

To jeszcze jeden częsty gość:

(Dopisek: Tamron 70-300 @ 240.0 mm, f5.6, 1/80s, ISO400 - tym razem nie musiałem tyle cropować)

Przylatuje z bratem. Kiedyś był ich troje, ale ostatnio widzę tylko dwójkę

I też nie wiem co to jest. Wydaje takie dziwne odgłosy, czasami jakby tukanie, czasami jakby kwiczenie. Chociaż jak kwiczenie, to może to były odgłosy... kwiczoła?
    To jest sójka.

Domyślnie

Drugie zdecydowanie lepiej Ci wyszło. Musisz wyczaić moment kiedy stabilizacja Ci zaszkodzi, a kiedy Ci pomaga. Przykładowo 1/250, jeżeli aparat był pewnie trzymany w rękach lub o coś oparty, jest zbędna. Musisz to sam wyczaić w praktyce. Może i to zdjęcie było trafione, ale wygląda mi na zepsute stabilizacją właśnie

Ps. Kocyk i leżysz na ziemi, ja często męczę psa z trawnika, wtedy wychodzą najlepsze foty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stefan Kulibaba Zobacz posta
    To jest sójka.
    Dziękuję

Musisz wyczaić moment kiedy stabilizacja Ci zaszkodzi, a kiedy Ci pomaga. [...] Może i to zdjęcie było trafione, ale wygląda mi na zepsute stabilizacją właśnie
    Pierwsze słyszę, żeby trzeba było wyłączać stabilizację przy zdjęciach z ręki...

Ps. Kocyk i leżysz na ziemi, ja często męczę psa z trawnika, wtedy wychodzą najlepsze foty
    Przy 5 stopniach też leżysz?

Domyślnie

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było wyłączać stabilizację przy zdjęciach z ręki...
    Przy krótkich czasach, a 1/250 takim właśnie jest, jeżeli aparat jest mocno trzymany (zakładam że nie trzęsą Ci się ręce), to co ma taka stabilizacja stabilizować?

Przy 5 stopniach też leżysz?
    Dla dobrego ujęcia klękam i opieram się na łokciach

Domyślnie

Przy krótkich czasach, a 1/250 takim właśnie jest, jeżeli aparat jest mocno trzymany (zakładam że nie trzęsą Ci się ręce), to co ma taka stabilizacja stabilizować?
    To chyba zależy od stabilizacji. Ja kiedyś w N55-300 miałem ciągle aktywną- bez różnicy czy to 1/50 sek czy 1/1600. Nie wnosiła ona nic negatywnego co zresztą pokazałem autorowi linkując album. I nie "telepałem" aparatem by stabilizacja miała co robić przy 1/1000s.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni