Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Pamięć RAM

Domyślnie

Nie chcialbym sie wymadrzac, czy wrzucac kija w mrowisko ale ja zawsze bylem uczony, ze wiecej RAMu to lepiej niz mniej RAMu. To, ze LR zuzywa iles tam pamieci to jeszcze nie dowod na to, ze jest jej wystarczajaco. W koncu nie u kazdego LR to jedyna uruchomiona, badz dzialajaca w tle aplikacja. A te przeciez nie chodza na dobrych checiach, tylko tez lykaja RAM. Do tego dochodzi lepiej, badz gorzej skonfigurowany system operacyjny i o Zonka z RAMem calkiem latwo.

rambobambo
    Kiedy instalowales/reinstalowales Windowsa?
    Czy czysciles kiedys pliki Temp?
    Czy sprawdzales w msconfig ile i jakie programy uruchaiaja Ci sie wraz ze startem Windowsa?
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie Pamięć RAM

z 32GB wycialem 8, sprawdzalem ostatnio u siebie ile jest odwolan do dysku i ile zapisuje i czyta i ktore pliki, ten ktory byl najbardziej obciazony ladowal w ramdisku, pliki po 2-4GB, zdecydowanie wydajnosc wzrosla, praca oczywiscie na jednym pliku, trzeba miec upsa, mocne nerwy i stabilny system
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209 Zobacz posta
    Nie chcialbym sie wymadrzac, czy wrzucac kija w mrowisko ale ja zawsze bylem uczony, ze wiecej RAMu to lepiej niz mniej RAMu. To, ze LR zuzywa iles tam pamieci to jeszcze nie dowod na to, ze jest jej wystarczajaco. W koncu nie u kazdego LR to jedyna uruchomiona, badz dzialajaca w tle aplikacja. A te przeciez nie chodza na dobrych checiach, tylko tez lykaja RAM. Do tego dochodzi lepiej, badz gorzej skonfigurowany system operacyjny i o Zonka z RAMem calkiem latwo.

rambobambo
    Kiedy instalowales/reinstalowales Windowsa?
    Czy czysciles kiedys pliki Temp?
    Czy sprawdzales w msconfig ile i jakie programy uruchaiaja Ci sie wraz ze startem Windowsa?
    Instalowałem Win 17-06-2015.
    Używam Ccleaner co jakiś czas. Ostatnio czyściłem nim kilka dni temu.
    A w msconfig mam tak:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rambobambo Zobacz posta
    Zrobiłem defragmentację dysku systemowego i partycji ze zdjęciami muszę przyznać że już jest **********. To pomogło dużo ale spróbuję jeszcze z wyłączeniem pliku wymiany.
    Żeby Ci jeszcze bardziej namieszać to powiem, że czytałem gdzieś iż przy systemie na SSD nie stosuje się pliku wymiany i nie defragmentuje go.
    Ale tu są lepsi specjaliści...

Domyślnie

Heh, a gdzie o tym czytałeś? Czy przy tym aby dla SSD nie stosować pliku wymiany było może wyjaśnione co system operacyjny ma zrobić jak mu się fizyczny RAM skończy?

@rambobambo, a zdjęcia obrabiasz na SSD czy na tym HDD Samsunga? Bo te 60 GB SSD dużo nie jest. Oprócz systemu, program files i katalogów użytkownika zostaje tam jeszcze minimum 20% miejsca? Jeżeli nie zostaje, albo podczas obróbki zdjęć
    "chrobocze" HDD to tu może być wąskie gardło.

Domyślnie

A tu jest moj Start-up
    Roznice chyba widac golym okiem.
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conio Zobacz posta
    Heh, a gdzie o tym czytałeś? Czy przy tym aby dla SSD nie stosować pliku wymiany było może wyjaśnione co system operacyjny ma zrobić jak mu się fizyczny RAM skończy?
    Nic specjalnego - nie alokować więcej pamięci dla programów, albo wywłaszczyć któryś z nich... Do'h.

Poglądy o pliku wymiany na SSD wzięły się ze starych SSD w których wear leveling albo prawie nie istniał albo dopiero raczkował. W tej chwili nie ma uzasadnienia do takiego zachowania.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Żeby Ci jeszcze bardziej namieszać to powiem, że czytałem gdzieś iż przy systemie na SSD nie stosuje się pliku wymiany i nie defragmentuje go.
    Ale tu są lepsi specjaliści...
    Przy SSD zalecenia M$ są takie, żeby nie wyłączać/usuwać pliku wymiany bo jest on potrzebny (można go zmniejszyć lub przenieść np na HDD ale nie wyłączać/usuwać). Z kolei "defragmentacja" a raczej optymalizacja pliku wymiany, co jakiś czas (w W10 jest to bodajże 28 dni), jest potrzebna i nie jest szkodliwa dla SSD.

Domyślnie

rambobambo,

masz aktywne dwa programy antywirusowe. Zdecyduj się na jeden a drugi odinstaluj (Mcaffe).
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    rambobambo,

masz aktywne dwa programy antywirusowe. Zdecyduj się na jeden a drugi odinstaluj (Mcaffe).
    Po zrobieniu screena dopiero to zauważyłem i juz usunąłem. Dzięki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni