Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie d3100- zmieniać?

Witajcie
    Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy nie zacząć przygody z fotografią na trochę wyższym poziomie, niż amatorskie portrety. Głównie chciałabym celować w fotografię okolicznościową. No i tutaj pojawia się pytanie- co ze sprzętem? Aktualnie mam d3100+ kit+ 50 1.8.
    Na początku wiadomo- lampa. Tylko jaka? Myślałam nad SB-700. Czy to dobry wybór? Z jednej strony chcę coś jak najtańszego, ale z drugiej jednak wolałabym, żeby była to lampa, która posłuży mi na dłużej (bo bez sensu jest kupować tanią lampę, żeby po pół roku ją zmienić).
    No i body- zmieniać? Myślę, że na razie na pełną klatkę nie będzie mnie stać. Opłaca się zmieniać d3100 na d7100/d5500?
    A może sprzedać obecne body (za ile?) i kupić któreś z w/w również używane?
    O obiektywach nie piszę, bo myślę, że z tym sobie już sama poradzę.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zaczynam rozumieć wszystkich bardziej doświadczonych kolegów z forum... Sam, jeżeli miałem/mam potrzebę czegoś się dowiedzieć, to najpierw przeszukuję forum. Tak, to wymaga poświęcenia czasu. Ale jak Ci odpowiedzieć w prosty sposób na te pytania? Najodpowiedniej będzie odpowiedzieć: T O Z A L E Ż Y. Przede wszystkim od Twoich funduszy, tego co fotografujesz, czy zależy Ci na nagrywaniu filmów etc. etc. W mojej opinii, jeśli masz tyle wątpliwości + brak świadomości potrzeb - pełna klatka jeszcze przez dłuuuuuuugi czas nie powinna być przez Ciebie rozważana, bo i samo jej używanie nie jest zawsze zasadne. A o tych wszystkich sprawach można się dowiedzieć, czytając forum. Nikt za Ciebie nie odpowie, czego potrzebujesz. A jeżeli nie dajesz wskazówek, czego potrzeba, to można wymienić wszystkie modele lamp w przedziale od ok 200 zł do 1600.
    Nie odbieraj tego, co napisałem wrogo, ale jeżeli nie jesteś w stanie (a może jednak?) skonkretyzować Twoich potrzeb, to można Cię zacząć podejrzewać o lenistwo...
    D5200, Yn568ex,35 f/1.8, 18-105, 55-200 f/4-5.6

Domyślnie

Post wygląda jak czepianie się na siłę, bo odpowiedź na Twoje wątpliwości można bez problemu znaleźć w pierwszym poście.
    Fundusze- patrząc na wskazany przeze mnie sprzęt można się domyślić, że lampa ok 1100 zł, puszka ok 2500.
    "tego co fotografujesz, czy zależy Ci na nagrywaniu filmów etc. etc" "Głównie chciałabym celować w fotografię okolicznościową."

ksh
    Gość

Domyślnie

Warto zamienić na D3300 ze względu na lepsze af i lepsza matryce, warto na D5300 ze względu na dodatkowo lepsza ergonomie i warto na D7100 na wszystko wymienione wczesniej plus dodatki jakie ma ta zaawansowana seria, pytanie co przeszkadza w D3100 lub czego brakuje ?
    Obiektyw 1.8/50mm D czy G, jesli D przypasuje do D7100 i będzie nadal fajnym obiektywem.
    Lampa, nikona lub jakieś chińczyki z ttl, dlaczego nie jeśli jest gwarancja i są wiele tańsze ?

Domyślnie

A co ma af do puszki d3100/d3300? Af zależy od obiektywu. Ja bym celował w d7100/d300s. Sam planuję taki przeskok.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    A co ma af do puszki d3100/d3300? Af zależy od obiektywu...
    Nie tylko od obiektywu, choć w tym przypadku akurat tak jest bo z tego co mi się wydaje w obu wymienionych puszkach jest ten sam moduł AF. Co do pytania autorki to fotografia okolicznościowa (zarobkowa jak mniemam bo ciężko mi sobie wyobrazić kogoś kto zajmuje się tym hobbystycznie ) to trochę inna para kaloszy. Skoro masz płacone to musisz wywiązać się z umowy więc zamiast myśleć o zamianie czy sprzedaży pomyśl raczej o dokupieniu drugiego aparatu. Za D3100 dużo nie dostaniesz a zawsze będziesz miała zapas w razie gdyby drugi aparat odmówił współpracy. Do ślubów, studniówek, chrztów itd masz tylko jedno podejście. To samo ze świecidłami. Amator może sobie pozwolić na byle jaki sprzęt, najwyżej straci zdjęcie, ale Ty musisz mieć sprzęt niezawodny który powtarzalnie błyska a nie tak jak mu się spodoba, raz jaśniej raz ciemniej.

Domyślnie

Wałkowane 1000 razy
    Zmieniać i to na najlepsze na jakie Ciebie stać. D3100 robi zdjęcia, ale to przepaść do np. D7100. Jak nie potrzebujesz drugiego aparatu, to sprzedać. Fakt będą grosze, ale grosz do grosza... Jeżeli kasy styknie na styk, to bym się zastanowił nad D7200.
    Lampa przy normalnym użytkowaniu jest nie do zajechania. Kupić najlepszą na jaką stać. Spokojnie lampiszon "przeżyje" kilka zmian body.
    ps. jeżeli chcesz focić komercyjnie, to... niestety sugeruję FX + zapas!
    Przy zakupie aparatu mimo wszystko nówka. Naprawy są drogie, a tak masz gwarancję. Ew. używka na gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 22-01-2016 o 11:52
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

A może bezlusterkowiec? Np. A 6000. Dużo mniejsze gabaryty a parametry podobne. Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne.
    D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GaijinPawel Zobacz posta
    A może bezlusterkowiec? Np. A 6000. Dużo mniejsze gabaryty a parametry podobne. Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne.
    ... zwłaszcza komercyjnie na ślubie, czyimś
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GaijinPawel Zobacz posta
    ... Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne.
    Domyślam się, że może są i takie fachury co to przychodzą np na wesele bez aparatu ogólnie po to aby się naźreć i nachlać ale bądźmy poważni. Co to za argument?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni