Szukaj
Zachodnie to może one są te sztuki ale dla mieszkańców Californii![]()
Zdjęcie spoko. Oczywiście - ja bym je zrobił inaczejW/g mnie za blisko tła dałeś chłopaka i za mało światła z lewej mańki ale to nie moje zdjęcie więc nie będę się czepiał
A i jeszcze jedno - cięcie w kolanach (w ogóle w stawach) jest uznawane za słabsze niż na przykład cięcie w połowie uda czy w połowie kości długich...
Nie podoba mi się wyraźny cień na kimono -> dałbym lampę tak samo z boku ale wyżej. <- przez co także włosy na głowie trochę mało odznaczają się od tła.
Strona modela w cieniu jest jak dla mnie niedoświetlona -> blenda ze 180tka lub kontra.
Wiecej miejsca nad mieczem.
Tło przez takie nieregularne łapanie światła dla mnie odpada.
Poza modela bdb.
OM-D 10 Mk II
Wszystkie przykłady są z nieoświetlonym tłem. Efekt możesz uzyskać dzięki zastawkom albo odsuwając modela od w miarę ciemnego tła. Nie trzeba dużo - ze trzy metry powinno wystarczyć. Jeśli tyle nie masz tyle odejścia to pokombinuj z murzynami (zastawkami).
W domowych warunkach to może być wszystko co pozwoli Ci kontrolować strumień światła. Kawałek kartonu, dykty, płyty paździerzowej, tama obleczona jakąś tkaniną nieodbijającą światła. Cokolwiek. Ważne żeby nie odbijało światła, a wręcz żeby je pochłaniało. W studio wykorzystuje się pomalowane na czarny kolor płyty styropianowe, ramy z tkaniną albo kotary, czarne blendy albo co tam komu wpadnie w ręce. Zasada jest wszędzie taka sama - ma nie odbijać światła. Ustawiasz sobie takie zastawki tak żeby nie wchodziły Ci w kadr ale żeby limitowały na przykład dostęp światła do tła.
Jak będę gdzieś przy komputerze to wstawię jakieś przykłady. Rzucisz okiem i w mig zrozumiesz![]()
Skontaktuj się z nami