Szukaj
Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
- Czesć! Kto to?
- To mój syn. Janek.
- Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.
Witam,
Jestem new one.
We wszystkim. W robieniu fotek i zielona w programach do obróbki. Proszę o wyrozumiałość.
Obkupiona w literaturę różnego typu, w Nikona D90, obiektyw N 35 1.8, N 17-85 4-5,6, lampę SB900 - zaczynam chłonąć wiedzę, i bawić się - póki co bardziej na zasadzie prób i błędów - tematyka krajoznawczo psia.
Mam pytanie odnośnie Lightroom.
Może, już wcześniej ktoś o to pytał - może to będzie z punktu Was wyjadaczy idiotyczne pytanie, trudno liczę na dobrą duszę i pomoc.
Niedawno obdarowano mnie laptopem Acer Aspire Nitro VN7 - 591G i7 - 4710HQ 16GB 2TB GTX860 w 8.1 4K - że niby super hiper w tym przedziale cenowym dla amatora chcącego troszkę przyszłych fotek poddać obróbce. Nie istotne więc, czy tak jest faktycznie - bo po ostatnim 10 letnim Asusie z Windowsem 2003 wszystko jest dla mnie mega WOW.
Czy jeżeli chciałabym oryginalne oprogramowanie, to ja mogę je kupić w stacjonarnym sklepie - ani w Media Markt, Staurn itp na półkach z oprogramowaniem nie widziałam?
Na allegro trochę przeraża mnie, że zakupiony program chcą mi wysłać przez e-mail (to są legalne oprogramowania?)
Na Allegro 279 zł na stronie Adobe Lightroom 134 euro?
Czy to jest to co mnie interesuje:
- http://allegro.pl/adobe-photoshop-li...586282141.html ?
- https://www.adobe.com/pl/products/ca...?promoid=KLXMI (8 ikona od góry)
Chciałabym by była to wersja stała (najlepiej PL; z możliwością spolszczenia) - czyli żadne chmury i co miesięczne/roczne abonamenty - zanim ja nie znający tematu jakąś wersję opanuję w stopniu dobrym to minie z 2-3 lata i żadne inne aktualizacje, nowsze wersje nie będą mnie kusić.
Czy wersja 5 (5.7) jest tego typu wersją i gdzie mogę ją zakupić - proszę o odpowiedź jak dla kogoś kto technologicznie i obcojęzykowo jest troszkę
"opóźniony" - no jak krowie na rowie.
Nie ukrywam, że w przypadku oryginalnego oprogramowania interesowałaby mnie faktura na firmę.
Zastanawiałam się nad czymś mniej "oficjalnym" - ale potrzebowałabym dobrej duszy, która by mnie przez to przeprowadziła.
Wszelkie odpowiedzi możecie kierować też na [email protected]
Z góry dziękuję za nieobśmiewanie i pomoc.
Jak chcesz mieć na 100% legalnie, z fakturą i pewnością, że nikt nie sprzeda Ci pirata to polecam http://www.cortland.pl/programy/adob...lightroom.html
D90 obsłuży wersja lightroom 4, może znajdziesz taniej niż ta nowa.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Gdzieś znajdziesz, ale gorąco odradzam. Ja rozumiem, że są ludzie, którzy chcą mieć wszystkie komendy po polsku, ale po opanowaniu podstawowych umiejętności jak importowanie zdjęć czy przechodzenie z panelu do panelu - gigantyczna część pracy związana z obróbką zdjęć wiąże się z ruszaniem suwaczkami tam i z powrotem i do menu zagląda się stosunkowo rzadko.
I otóż większość (i to znakomita) poradników, nawet tych prowadzonych po polsku odnoszą się do angielskiej frazeologii i nomenklatury... Nawet poradniki dla początkujących odnoszą się do terminologii angielskiej, więć mając polską wersję będziesz miała trudność dodatkową: nie tylko nowością będzie tematyka, ale nawet pozycje menu nie będą odpowiadać tym, które będą u Ciebie.
Dla przykłądu - pewne sztuczki na późniejszym etapie (np. Auto Advance) przetłumaczono tak obrzydliwie, że w ogóle z poslkiego menu nie wiesz o co chodzi, a jak chcesz się dowiedzieć z sieci o co tu biega, wszystkie linki odsyłają do angielskiego sformułowania, którego w ogóle nie widzisz, więc ciężko Ci się będzie zorientować...
No ale i tak każdy kowalem własnego programu, więc zrobisz jak zechcesz.
Co do wersji - znam paru, którzy robiąc w jpgach ciągną do tej pory na wersji 4, chwalą sobie i nie widzą powodów, żeby się przesiadać na nowszą wersję.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Na giełdzie jest chyba jeszcze LR4 z fakturą.
D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.
Też mam 4.4 i z raw d600 działa normalnie, więc nie widzę powodu żeby zmieniać.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Były niejakie usprawnienia (np. nie wiem, czy czwórka ma już usuwanie podłużnej CA, wyżej prostowanie geometrii też jest usprawnione - dodany aspect) ale jako program na parę najbliższych lat, powiedzmy do zmiany puszki - jest to całkiem dobry wybór.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Podpowiesz jak tego szukać?
Dziękuję wszystkim za dobre rady.
Angielski w stopniu podstawowym znam, więc skoro mówicie, że z tym programem lepiej pracuje się w oryginalnym języku biorę dzielnie na klatę.
Nie mam też ciśnienia na najnowsze wersje, bo jak wspominałam z Lightroomem nigdy jeszcze nie obcowałam i wspominana 4 prawdopodobnie również będzie dla mnie "malutkim" wyzwaniem.
Skontaktuj się z nami