Close

Strona 107 z 110 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Poszedłem najprostszą drogą - zassałem za free NX-D i mam "firmowo" wywołany nef.Potem mogę sie bawic tiffem w LRze. Mozliwe ze to bez sensu ale narazie działa.Zobaczymy.Chcialem uniknąć szóstki & abonamentu.
    Dzięki za posty
    Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Tyle roboty... A można było ściągnąć DNG Convertera i obrabiać RAWy prosto w LR....
    Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A co w takim wypadku archiwizujesz? Rawy, tify, czy jedno i drugie? Jak chcesz mieć zarchwizowaną całą obróbkę, to jeszcze musisz pomyśleć jak zarchiwizować obróbkę w NX-D, a potem obróbkę tifów w LRze...

Zresztą jak sam widzisz jest cała masa pomysłów, jedne lepsze, drugie gorsze - i każdy sam sobie musi wybrać co mu pasuje.
    No faktycznie trochę bez sensu a i miejsca na dysku zajmuje znacznie więcej niż dng.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie Adobe Lightroom - pomoc dla zielonej

Witam,

Jestem new one.
    We wszystkim. W robieniu fotek i zielona w programach do obróbki. Proszę o wyrozumiałość.
    Obkupiona w literaturę różnego typu, w Nikona D90, obiektyw N 35 1.8, N 17-85 4-5,6, lampę SB900 - zaczynam chłonąć wiedzę, i bawić się - póki co bardziej na zasadzie prób i błędów - tematyka krajoznawczo psia.
    Mam pytanie odnośnie Lightroom.
    Może, już wcześniej ktoś o to pytał - może to będzie z punktu Was wyjadaczy idiotyczne pytanie, trudno liczę na dobrą duszę i pomoc.
    Niedawno obdarowano mnie laptopem Acer Aspire Nitro VN7 - 591G i7 - 4710HQ 16GB 2TB GTX860 w 8.1 4K - że niby super hiper w tym przedziale cenowym dla amatora chcącego troszkę przyszłych fotek poddać obróbce. Nie istotne więc, czy tak jest faktycznie - bo po ostatnim 10 letnim Asusie z Windowsem 2003 wszystko jest dla mnie mega WOW.
    Czy jeżeli chciałabym oryginalne oprogramowanie, to ja mogę je kupić w stacjonarnym sklepie - ani w Media Markt, Staurn itp na półkach z oprogramowaniem nie widziałam?
    Na allegro trochę przeraża mnie, że zakupiony program chcą mi wysłać przez e-mail (to są legalne oprogramowania?)
    Na Allegro 279 zł na stronie Adobe Lightroom 134 euro?
    Czy to jest to co mnie interesuje:
    - http://allegro.pl/adobe-photoshop-li...586282141.html ?
    - https://www.adobe.com/pl/products/ca...?promoid=KLXMI (8 ikona od góry)

Chciałabym by była to wersja stała (najlepiej PL; z możliwością spolszczenia) - czyli żadne chmury i co miesięczne/roczne abonamenty - zanim ja nie znający tematu jakąś wersję opanuję w stopniu dobrym to minie z 2-3 lata i żadne inne aktualizacje, nowsze wersje nie będą mnie kusić.
    Czy wersja 5 (5.7) jest tego typu wersją i gdzie mogę ją zakupić - proszę o odpowiedź jak dla kogoś kto technologicznie i obcojęzykowo jest troszkę
    "opóźniony" - no jak krowie na rowie .
    Nie ukrywam, że w przypadku oryginalnego oprogramowania interesowałaby mnie faktura na firmę.
    Zastanawiałam się nad czymś mniej "oficjalnym" - ale potrzebowałabym dobrej duszy, która by mnie przez to przeprowadziła.
    Wszelkie odpowiedzi możecie kierować też na [email protected]

Z góry dziękuję za nieobśmiewanie i pomoc.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Jak chcesz mieć na 100% legalnie, z fakturą i pewnością, że nikt nie sprzeda Ci pirata to polecam http://www.cortland.pl/programy/adob...lightroom.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Jak chcesz mieć na 100% legalnie, z fakturą i pewnością, że nikt nie sprzeda Ci pirata to polecam http://www.cortland.pl/programy/adob...lightroom.html
    Tak, tylko czy dla tej wersji znajdę gdzieś spolszczenie?

Domyślnie

D90 obsłuży wersja lightroom 4, może znajdziesz taniej niż ta nowa.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toscania78 Zobacz posta
    Tak, tylko czy dla tej wersji znajdę gdzieś spolszczenie?
    Gdzieś znajdziesz, ale gorąco odradzam. Ja rozumiem, że są ludzie, którzy chcą mieć wszystkie komendy po polsku, ale po opanowaniu podstawowych umiejętności jak importowanie zdjęć czy przechodzenie z panelu do panelu - gigantyczna część pracy związana z obróbką zdjęć wiąże się z ruszaniem suwaczkami tam i z powrotem i do menu zagląda się stosunkowo rzadko.

I otóż większość (i to znakomita) poradników, nawet tych prowadzonych po polsku odnoszą się do angielskiej frazeologii i nomenklatury... Nawet poradniki dla początkujących odnoszą się do terminologii angielskiej, więć mając polską wersję będziesz miała trudność dodatkową: nie tylko nowością będzie tematyka, ale nawet pozycje menu nie będą odpowiadać tym, które będą u Ciebie.

Dla przykłądu - pewne sztuczki na późniejszym etapie (np. Auto Advance) przetłumaczono tak obrzydliwie, że w ogóle z poslkiego menu nie wiesz o co chodzi, a jak chcesz się dowiedzieć z sieci o co tu biega, wszystkie linki odsyłają do angielskiego sformułowania, którego w ogóle nie widzisz, więc ciężko Ci się będzie zorientować...

No ale i tak każdy kowalem własnego programu, więc zrobisz jak zechcesz.

Co do wersji - znam paru, którzy robiąc w jpgach ciągną do tej pory na wersji 4, chwalą sobie i nie widzą powodów, żeby się przesiadać na nowszą wersję.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Na giełdzie jest chyba jeszcze LR4 z fakturą.
    D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.

Domyślnie

Też mam 4.4 i z raw d600 działa normalnie, więc nie widzę powodu żeby zmieniać.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Były niejakie usprawnienia (np. nie wiem, czy czwórka ma już usuwanie podłużnej CA, wyżej prostowanie geometrii też jest usprawnione - dodany aspect) ale jako program na parę najbliższych lat, powiedzmy do zmiany puszki - jest to całkiem dobry wybór.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GaijinPawel Zobacz posta
    Na giełdzie jest chyba jeszcze LR4 z fakturą.

Podpowiesz jak tego szukać?

Dziękuję wszystkim za dobre rady.
    Angielski w stopniu podstawowym znam, więc skoro mówicie, że z tym programem lepiej pracuje się w oryginalnym języku biorę dzielnie na klatę.
    Nie mam też ciśnienia na najnowsze wersje, bo jak wspominałam z Lightroomem nigdy jeszcze nie obcowałam i wspominana 4 prawdopodobnie również będzie dla mnie "malutkim" wyzwaniem.

Strona 107 z 110 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów