Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Obiektyw do body Nikon D80

Witam,
    jestem nowy na tym forum więc na początek chciałbym się przywitać.
    A teraz sedno sprawy.Zakupiłem body Nikona D80 a teraz borykam się z zakupem obiektywu do tego aparatu.
    Mam do wydania jakieś 350zł i szukam obiektywu który w moim amatorskim wykorzystaniu będzie jak najbardziej uniwersalny tzn. zdjęcia w pomieszczeniu,plener a przede wszystkim takim obiektywie który pozwoli mi na zrobienie zdjęć macro w moim akwarium...liczę się że jest to kwota na tyle niska że aż granicząca z cudem lecz mimo wszystko proszę o propozycję konkretnych modeli obiektywów które sprostają moim oczekiwaniom.
    Pozdrawiam.Sebastian

Domyślnie

Przy takiej kwocie nie znajdziesz obiektywu że śladami możliwości robienia makro... (mam tu na myśli takie, co to mają dopisane makro w nazwie)
    A w moim odczuciu Nikkor 18-105 powinien spełniać Twoje oczekiwania. Pozdrawiam serdecznie

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    A w moim odczuciu Nikkor 18-105 powinien spełniać Twoje oczekiwania. Pozdrawiam serdecznie
    Tylko kto sprzeda N 18-105 w dobrym stanie za 350 zł.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż.Widziałem na znanych portalach kilka ofert z obiektywem nikona 18-105 nawet w przystępnych cenach.Pytanie tylko czy ma być z VR i ewentualnie przy takim obiektywie gdybym spróbował coś zafocić "ala macro" czy muszę zastosować dodatkowo jakieś filtry czy też pierścienie?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Tylko kto sprzeda N 18-105 w dobrym stanie za 350 zł.
    Jeśli faktycznie będzie problem z tę kwotą jestem w stanie przesunąć w czasie zakup dokładając do tej kwoty "kilka złotych".Nie chcę kupowac na chama ażeby potem się nie rozczarować

ksh
    Gość

Domyślnie

Szukaj Nikkor 28-105 mm f/3.5-4.5D, makro 1:2 czyli jak na zoom całkiem użyteczne, obiektyw dobry optycznie i cenowo jest szansa że się zmieścisz, ewentualnie Nikkor DX 18-70 mm f/3.5-4.5 tylko że skala odwzorowania tam dużo mniejsza czyli nie ma nawet namiastki makro ale cenowo i optycznie dobry obiektyw.

Domyślnie

Koesh dzięki za info.Będę poszukiwał tych obiektywów.Widze teraz że zakup body to 10 procent sukcesu.Problemem okazuję się dopiero obiektyw a jeszcze jak się nie chce za dużo kasy wydać to już dopiero dylemat.

ksh
    Gość

Domyślnie

Pojecie makro też jest szerokie, ja robię dużo fotek roślinek zazwyczaj 45mm lub manualnym 58mm i wielu nazywa te zdjęcia makro, jeśli obiektyw pozwala na ostrzenie w odległości ~30cm to nawet na matrycy 10MP masz miejsce na crop i fajne efekty, jeśli chcesz duże powiększenia to trzeba już szukać czegoś z makro 1:1 czyli najtańszy nikkor micro 40mm, tylko czy tego potrzebujesz ?
    Jakies soczewki odradzam, a zabawa z odwrotnym montowaniem obiektywu to spory kłopot ale jest to jakaś alternatywa tak samo jak pierścienie pośrednie z tanim heliosem 44M-4.

Domyślnie

Pamiętaj jeszcze, że 28 w krajobrazie to dość wąsko... Ja bym szukał Sigmy 17-70 2.8-4, powinieneś za 600-800 zł kupić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Pojecie makro też jest szerokie, ja robię dużo fotek roślinek zazwyczaj 45mm lub manualnym 58mm i wielu nazywa te zdjęcia makro, jeśli obiektyw pozwala na ostrzenie w odległości ~30cm to nawet na matrycy 10MP masz miejsce na crop i fajne efekty, jeśli chcesz duże powiększenia to trzeba już szukać czegoś z makro 1:1 czyli najtańszy nikkor micro 40mm, tylko czy tego potrzebujesz ?
    Jakies soczewki odradzam, a zabawa z odwrotnym montowaniem obiektywu to spory kłopot ale jest to jakaś alternatywa tak samo jak pierścienie pośrednie z tanim heliosem 44M-4.
    Tu dobrze zauważyłeś...ja napisałem macro mając na myśli zrobienie foty jakiejś roślinie tudzież rybie zwierzęciu w moim akwarium z jak największym zbliżeniem tzn jakością.dotychczasowe moje foty jakimś innym tanim aparatem kończyły się fiaskiem.foty były rozmazane w ogóle nie ostre i trudne do zaakceptowania

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli reasumując wnioskuję że najkorzystniej będzie kupić obiektyw 18-105 i na zasadzie "prób i błędów" bawić się fotografią w terenie jak i w moim nieszczęsnym akwarium...

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja ci napisałem jakie obiektywy miałem i zakup ich ma sens, Nikkor 28-105mm D ma użyteczne makro 1:2 i dodatkowo świetny optycznie, tanie uniwersalne to Nikkor 18-70mm G jest stosunkowo tani i dobry optycznie bez stabilizacji, Nikkor 18-105mm VR to uniwersalny dobry obiektyw i ma stabilizacje, masz jeszcze wspomnianą wyżej sigme, która jest bardzo dobrym obiektywem.

Nie zapomnij o statywie do fotek w akwarium, nawet taki za 30zł lepiej mieć niż nie mieć

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni