Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nikkor 18-105

Domyślnie Nikkor 18-105

Cześć. Poprzedni wątek, który zakładałem, dotyczył Nikona d7100 po upadku wraz z obiektywem. Zauważyłem wczoraj, że na ostatniej soczewce obiektywu (ta co zagląda do korpusu) jest drobna ryska. Korpus jeszcze nie wrócił z serwisu, więc nie mam jak sprawdzić, ale czy może mieć to duży wpływ na zdjęcia? Czy doświadczenie któregoś z Was może odpowiedzieć na to pytanie? Martwię się, że będzie miał problem z silnym oświetleniem. Pozdrawiam
    D7100

Domyślnie

Musisz sprawdzić w praktyce. Nie powinno być widoczne na zdjęciach. Pozdrawiam

Domyślnie

No właśnie, że może być widoczne. Zapytaj wujka gu-gu. Rysy /oczywiście drobne/ na przedniej - zewnętrznej soczewce nie stanowią wielkiego kłopotu. Ew. mogą być widoczne przy zdjęciach pod ostre światło. Rysy na tylnej soczewce są problematyczne.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Rysy na tylnej soczewce są problematyczne.[/I]
    "... są problematyczne" oznaczałoby że raczej nie istnieją. Chyba chodzi o to że rysy takie mogą powodować problemy.
    Prawdopodobnie takiej samej wielkości rysa na przedniej soczewce w mniejszym stopniu wpływa na obraz niż położona na ostatniej soczewce. Po prostu przez mniejszą soczewkę przechodzi bardziej skupiony strumień światła a więc wszelkie artefakty bardziej znacząco winny wpływać na obraz. Ale jeśli chodzi o powodowanie dodatkowych artefaktów pod światło - przypuszczam że rysa na frontowej powierzchni będzie miała większy wpływ.
    Ale jak wpłynie TA KONKRETNA RYSA - to mogą pokazać tylko próby, a i tak ich rezultat będzie "na oko", bo nie da się już zrobić w tych samych warunkach zdjęć z rysą i bez rysy.
    Ostatnio edytowane przez MilekS ; 06-12-2015 o 19:34
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Domyślnie

Tak jak myślałem. Widziałem na allegro taką soczewkę za 130zł. Warto w razie czego wymienić?
    D7100

Domyślnie

Nie powinno być problemów. Sprzedawałem Nikkora 18-105 z ryskami z przodu, kupujący osobiście testował go 15 minut i zdjęcia sobie w body powiększał, żadnych artefaktów nie było.
    Mój Tamron ma ryski na tylnej i przedniej soczewce, fotografowałem kartkę papieru, nic nie widać.
    Ale jest jedno ale: rysa rysie nierówna.
    Canon 5D mark 2 + 24-70 F.4L, 24 F.1.8
    Lampki: chińczyk Voking VK 750II
    Były: Nikony D50, D90, D200, D610, D7000.
    Canony: 20D, 40D, 5D mk1, 7D

Uprawnienia umieszczania postów