Close

Strona 164 z 371 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Oszczędny w słowach Awatar largo
    Miasto
    las na Mazowszu

Domyślnie

Zanabyłem drogą kupna nowy korpus NX+Lightroom w cenie najgorszej i zużytej luszczanki (czyli za bezcen), więc nikt mi nie wmówi, że mnie producent oskubał.
    A raczej to dziękować Szang Tsungowi, że sobie własną gałąź podciął
    | D5200 | N60/2.8D |

Domyślnie

Nie chciałem tego mówić, ale powiem.
    Kiedyś oglądałem program o firmie Samsung. O funkcjonowaniu, wizji, koncepcji prowadzenia biznesu, właścicielach itd. Porównanie do Sony. Wnioski dlaczego Samsung wypiera Sony w rtv.
    Na podstawie tego programu, wnioskuję i wnioskowałem, że przy takim obrocie sprawy jak teraz, niewielu klientów mimo relatywnie niskich cen , Samsung dział foto zamknie lub wstrzyma. To firma, która nie dokłada do interesu. Przewagę nad Sony wypracowała dzięki sprzedaży nowości, topowych produktów, najszybciej jak tylko się da. Na topowe telefony, zapisy były przed trafieniem do sklepów. Dostali pieniądze, duże, za nowość, topowy produkt, zanim się pojawił... W tym wypadku klient , który teraz po latach kupuje Galaxy S3 za nieduże pieniądze, ogranicza tylko ich poniesione koszty. Zarobili głównie na klientach , którzy kupili telefony od razu, często przed wejściem do sklepów. Towar ten sam, dostać za niego 2-3tys a 600-700 zł to podstawowa różnica.
    Sprzęt foto wyszedł im dobrze, niestety nie za dobrze zrozumieli konsumentów - fotografów hobbystów i profesjonalistów.
    1. Poszli na max w MPix, kiedy one przestały być już trendy a zaczęły fopa (pisownia? XD)
    2. Zapychajacy się bufor i lagi. (wynik uboczny poprzedniego).
    3. Brak pomysłu na zbudowanie fotograficznej marki. No gdzie znani fotografowie / fotograficy promujący markę? Akcje, hepeningi itd? Reklama? Forum?
    4. Tanie obiektywy serwisowe spowodowały, że sklepy znienawidziły sprzęt foto samsunga.
    Jak to się weźmie wszystko razem...
    Nieważne. Mam sprzęt nie markowy (markowy także, inaczej by mnie tu nie było XD), z którego jestem bardziej niż bardzo zadowolony. Gdy wezmę pod uwagę ceny, to oferowana jakość za te pieniądze, jest wprost niewiarygodna!!!
    Gdy zrobię pewien zakup i wrócę do tego posta za kilka mies. napiszę, co miałem na myśli.
    Szkoda mi tylko braku czasu dla 20/2.8 z NX1000...
    Pozdrawiam
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

ksh
    Gość

Domyślnie

Samsung podchodzi troszkę inaczej to dystrybucji, podobnie jak apple, czyli chcecie sprzedawać to godzicie się na nasze warunki, w zamian dostaniecie tylko i wyłącznie nasz sprzęt bez dodatkowych profitów.
    Zero wsparcia marketingowego, sklepy nienawidzą samsunga za brak bonusów, za brak rozpieszczania i wynagradzania, za niskie marże.
    Nie ma rozdawania sprzętu dla portali testowych, dla vlogerów, youtuberów, dla pseudo profesjonalistów itd, nie ma wsparcia też profesjonalnego budującego markę i dobre imię firmy.

Domyślnie

Dzisiaj widziałem w Płocku w CH Mosty w sklepie RTV AGD 20mm F/2.8 za 579 zł.
    <a href="http://www.flickr.com/photos/133295965@N06/albums/">ALBUMY TEMATYCZNE</a>
    <a href="https://www.facebook.com/FotografiePlockaGrzegorzPiaskowski/">Facebook</a>

Domyślnie

Tyle tylko, żeby działać jak Apple to trzeba się stać marką kultową, wręcz ikoną popkultury. W świecie foto być może tylko Leica mogłaby sobie na to pozwolić. A Samsung jest tylko Samsungiem - dla większości producentem telefonów i lodówek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Ekajana, to 130zl zostało mi w kieszeni Za gwarancję można powiedzieć. Bo obiektyw zamiast na półce sklepowej, przeleżał na półce w mieszkaniu...

Epicure - właśnie tego nie potrafił zrozumieć Samsung, że żadną fotograficzną marką nie jest, a wręcz przeciwnie - "marką odkurzaczy".
    Niektórym marka nie robi różnicy, liczy się produkt, ale... Większość ludzi kieruje się instunktem stadnym. Nie analizując produktów, z braku czasu lub wiedzy, kupując to, co inni...
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

No tak, ale w ten sposób to można sprzedawać niszowe, specjalistyczne wyroby dla koneserów czy odbiorców przemysłowych - takim wyrobom nie jest potrzebny szeroki marketing, wystarczy reklama w pismach specjalistycznych, branżowych, a trafi do właściwych odbiorców. Zresztą tacy odbiorcy często sami szukają tego, co jest im potrzebne, mają konkretne wymagania i szukają produktu, który je spełni, sami znajdują producenta. W przypadku wyrobu na rynek konsumencki, jak Samsungi NX, dobry marketing jest niezbędny, żeby trafić do świadomości przeciętnego konsumenta. Bo tylko wtedy, gdy sprzedaż będzie duża, produkcja będzie opłacalna. A aparat fotograficzny jest wyrobem skomplikowanym i koszty jego produkcji są wysokie, duże są też koszty R&D. Więc trzeba tego naprawdę dużo naprodukować i sprzedać, żeby się to opłaciło. Tymczasem Samsung zaoszczędził na marketingu. Wydawało mu się, że sama znajomość marki z rynku RTV i AGD wystarczy do sukcesu na rynku foto. I grubo się pomylili.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Co wy ciągle z tym marketingiem. Samsung większość swoich najciekawszych bezluster robi bez wizjera i chciałby konkurować z czołówką w tym segmencie ?
    Czy ktoś kto przesiada się dla komfortu z lustrzanki ma robić foty na zoombie ? To dobre jest dla kogoś kto ewoluuje z smartfona
    Z taka polityką nie pomoże nawet wróżka i kadzidło
    A taniość widać po flagowym cropie NX1, kosztuje prawie tyle co pełna klatka N,C,S Stare firmy foto walczyły o swoją pozycję latami.
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 01-12-2015 o 21:24

ksh
    Gość

Domyślnie

Mi lepsze foty w manualnymi szkłami wychodzą z samsunga bez wizjera, focus peacking pozwala na mniejszą ilość pstrykania i zawsze cos sie wybierze, kwestia przyzwyczajenia, jedynie brak wsparcia w tethering lightroom mnie denerwuje.

Domyślnie

Focus peaking działa identycznie wizjerze jaki i na tylnym lcd.
    Chyba w zależności od sytuacji lepiej mieć dwie opcje do wyboru zamiast jednej.
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 01-12-2015 o 21:53

Strona 164 z 371 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów