Witam wszystkich ! uzbierałem już na wymarzone D200 ale bardzo was prosze powedzcie czy moze ktos mial juz stycznosc z tym szklem i z D200?? chodzi mi o sigme 24-70 2.8, jak on pracuje z tym szkłem??
pozdrawiam
Szukaj
Witam wszystkich ! uzbierałem już na wymarzone D200 ale bardzo was prosze powedzcie czy moze ktos mial juz stycznosc z tym szklem i z D200?? chodzi mi o sigme 24-70 2.8, jak on pracuje z tym szkłem??
pozdrawiam
pracuje ok...miałem i ...sprzedałem szkło...bo było niefajne. Ale do współpracy z D200 nie miałem zastrzeżeń...
Nikon D3, D200+MB-D200, N18-200/VR, N14-24/2,8 N70-200/2,8 VR II, S50/1,4 TC-20III i inne duperele
ja jestem bardzo z niego zadowolony choć szkoda, że ekwiwalent matrycy jest 1,5 , głównie mi chodzi o jakieś perypetie z ff/bf choć wiem, że to zależy głównie od przypadku.
Podłączę się do wątku.
Mam pytanie, czy na czym polegała 'niefajność'?
Chodzi mi ta sigma po głowie, bo zakres b. fajny jak dla mnie. Nie winietuje na DX, raczej małe zniekształcenia.
Naczytałem się na optycznych testu i bolesna jest nieostroaść na długim końcu przy f2.8 -a na nim mocno mi zależy.
Potwierdzasz tę wadę czy też co innego skłoniło Cię do sprzedaży?
A może inaczej: czy jest ktoś kto ma egzamplaż ostry od f2.8 w całym zakresie co rokowałoby nadzieję że da się dobrać
dobry, ostry egzamplaż?
Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 23-07-2007 o 22:14
Ja bym nie wierzył optycznym niestety. Sigmę 30 zdjechali, tymczasem jest to jak dla mnie drugie naostrzejsze po Micro Nikkorach szkło (dotyczy małych wartości przysłon).
\
zjechali bo takie szkło mieli. Zbigniew, chyba już wiesz, że z 30stką sigmy jest loteria więc nie dziw się wynikowi. Bardzo prawdopodobne, że dostali jakiś kiepski egzemplarz.
Optyczne to jedno z lepszych źródeł informacji na temat korpupsów, i szkieł. W moim mniemaniu to należy pozbierać info z kilku portali/testów i dopiero wówczas uformować sobie opinię o czymś. Optyczni sami przyznali, że oni dostarczają inforamcji a ocena to tylko taki końcowy ich wyrok do którego zalecają podchodzić z ostrożnością. Nie rozumię dlaczego tak dużo osób jest nieufnych temu portalowi. Chłopaki starają się ile mogą, teraz testują także szkła pod olympusa, często potwierdzają problemu osób, które były nie rozumiane w tłumie zakochanych w swych zabawkach (przepalenia na matrycowym), co tydzień jest test nowego szkła. Mnie osobiście bardzo podoba się ich wkład i praca jaką wykonują bo dzięki nim i opinią na forum człowiek dużo się dowiedział.
![]()
Proponowałbym nie wieszać psów na tej Sigmie, jak jest gów....e światło wiadomo że nie będzie pięknie rysowała, albo ma się BFy czy FFy, a ona zaskakuje mnie czasami swoimi parametrami obrazu na 2,8 i już od tej przesłony jest ostra, zarówno na 24 jak i 70mm, i wyrobiłem sobie o niej bardzo dobrą opinię w oparciu o odniesienie jakim są dla mnie ostrości szkieł 50/1,8, 50/1,4 i 85/1,8, które są raczej dość ostrymi obiektywami...
świetne szkło i ma dla mnie dodatkową istotną cechę, świetny zakres i parametry na FF analogu
mam je ponad 3 lata i nie zamierzam się go pozbywać
Ostatnio edytowane przez gregoire7 ; 24-07-2007 o 10:16
sabur, no ok, masz wiele racji i niesłusznie pojechałem po op.pl. Rzeczywiście w dzisiejszych czasach wiele szkieł to loteria.
Z drugiej strony, tak w przyszłości powinno się wg mnie przy poważnych testach sprawdzać kilka szkieł (przynajmniej dwa, aby pomiary nie były obarczone tak dużym błędem spowodowanym przypadkowym i złym egzemplarzem obiektywu.
Skontaktuj się z nami