Dobry wieczór.
Mój przedpotopowy laptop (Lenovo z Pentium Dual T3200 2.00 GHz, 3 GB RAM) doprowadza mnie do szewskiej pasji. O ile z obróbką zdjęć ze starej puszki (D5000) jakoś jeszcze sobie radził, tak przy NEF-ach z nowego D7100 mam chęć wyrzucić go przez okno.
Definitywnie nastała pora zmienić sprzęt. Niestety, jestem laikiem w tym temacie. Dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc.
Potrzebuję komputera który pozwoli na komfortową pracę w LR i PS6 pod Windowsem. Miejsca pod biurkiem mam sporo, więc nie szukam zminiaturyzowanej obudowy. Najważniejsza jest trwałość, niezawodność i dobry stosunek jakości do ceny. Myślałem nad jakimś gotowym Dell'em, ale chyba taniej będzie coś złożyć, np. w morelach. Chciałbym zmieścić się w kwocie 3000zł za PC, choć jeśli będzie to zasadne, to jestem w stanie wysupłać jeszcze kilka stówek. Monitor to inna kwestia - studiuję odpowiedni wątek na tutejszym forum i już coś tam sobie wypatrzyłem.
PC, oprócz obróbki zdjęć, ma być też podstawowym komputerem w domu - internet, edytor tekstu, tworzenie prezentacji, komunikacja, etc. Osobiście nie gram, choć czasem gdy wpadnie rodzina z dzieciakami, byłoby miło gdyby sprzęt poradził sobie także z tym zadaniem. Niekoniecznie jakieś najnowsze produkcje.
Podpowiecie coś? Z góry dziękuję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami