Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Przesiadka z laptopa na PC - proszę o podpowiedź.

Dobry wieczór.

Mój przedpotopowy laptop (Lenovo z Pentium Dual T3200 2.00 GHz, 3 GB RAM) doprowadza mnie do szewskiej pasji. O ile z obróbką zdjęć ze starej puszki (D5000) jakoś jeszcze sobie radził, tak przy NEF-ach z nowego D7100 mam chęć wyrzucić go przez okno.
    Definitywnie nastała pora zmienić sprzęt. Niestety, jestem laikiem w tym temacie. Dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc.

Potrzebuję komputera który pozwoli na komfortową pracę w LR i PS6 pod Windowsem. Miejsca pod biurkiem mam sporo, więc nie szukam zminiaturyzowanej obudowy. Najważniejsza jest trwałość, niezawodność i dobry stosunek jakości do ceny. Myślałem nad jakimś gotowym Dell'em, ale chyba taniej będzie coś złożyć, np. w morelach. Chciałbym zmieścić się w kwocie 3000zł za PC, choć jeśli będzie to zasadne, to jestem w stanie wysupłać jeszcze kilka stówek. Monitor to inna kwestia - studiuję odpowiedni wątek na tutejszym forum i już coś tam sobie wypatrzyłem.
    PC, oprócz obróbki zdjęć, ma być też podstawowym komputerem w domu - internet, edytor tekstu, tworzenie prezentacji, komunikacja, etc. Osobiście nie gram, choć czasem gdy wpadnie rodzina z dzieciakami, byłoby miło gdyby sprzęt poradził sobie także z tym zadaniem. Niekoniecznie jakieś najnowsze produkcje.

Podpowiecie coś? Z góry dziękuję.

Domyślnie

procesor i5 4590/4690
    pamięć 8GB DDR3 (zwykłe Kingston KVR16N11/8 będą ok do LR/PD, w przyszłości możesz dorzucić kolejne 8GB)
    płyta główna na Z97 (np. Asus Z97 - model w zależności od potrzeb względem wejść/wyjść)
    dysk SSD 250GB na system i zdjęcia, które aktualnie obrabiasz np. Samsung EVO 850 (na SSD LR działa znacznie szybciej)
    dysk HDD 1TB lub 2TB 7200rpm (w zależności od portfela, marki nie podam bo wg mnie każdy może paść - kwestia szczęścia - sam używam kilku WD i Seagate i na razie żaden nie padł)
    zasilacz jakiś 500W będzie ok, (Antec VP 500, strzelam bo nie znam się na nich za bardzo)
    obudowa to kwestia gustu i portfela (wybierz co chcesz)
    system, napęd optyczny - wybierz co potrzebujesz

karta grafiki - nie gram od daaawna więc nie wiem za bardzo

Powyższa konfiguracja będzie kosztować ok. 2600-3000pln (w zależności od wyboru konkretnych komponentów), więc ile zostanie to przeznacz na kartę graficzną (np. jakiś GeForce 750Ti)
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Domyślnie

Wspomniane 4-jajowe i5 są super. Zasilacz może być firm Chieftec albo BeQuiet, SSD brałbym SanDisk (dopóki są stare zapasy) albo Crucial, dyski 1TB są trwalsze od 2TB, unikaj WD green, napęd blu ray Pioneer lub LG (zależnie od kasy) a karta gfx od Gigabyte lub ASUS...

Im droższa będzie obudowa, tym ciszej będzie chodził komp (brak brzęczących elementów, filtry powietrza itp.), obrałbym przedział 150-400 za budę (bez zasilacza), zależnie od budżetu.

Niedocenianym elementem bywa monitor. Lepiej nie przeginać z PC a wziąć sensownego EIZO (przynajmniej EV 2450) albo jakiegoś NEC'a na IPS.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 10-11-2015 o 05:49

Domyślnie

Dziękuję. Spróbuję złożyć wstępnie jakiś koszyk w morelach i pozwolę sobie poddać go Waszej ocenie.

Monitor. Zastanawiam się pomiędzy wspomnianym właśnie EV 2450 a NEC EA234WMi. Na to jednak przyjdzie czas po następnej wypłacie. Miesiąc pociągnę jeszcze na dotychczasowym starym LG W1934S. Nie obrabiam zdjęć do labów (jeszcze). Głównie służą ilustracji artykułów i prezentacji, więc dotychczas "jakoś to było". Teraz pora na zmiany.

W tym momencie najważniejszy dla mojego zdrowia psychicznego jest dobry PC.

Domyślnie

gdyby nie było gier, to jest teraz dobra opcja karty na: http://allegro.pl/karta-grafiki-nvid...757179285.html
    Karta grafiki Nvidia Quadro 4000 PNY 2GB GDDR5

Domyślnie

Panowie, a ten zestaw? Znalazłem jako proponowany w innym temacie.
    http://www.morele.net/inventory/info/dsmW4D/

Domyślnie

Mój próbny składak: http://www.morele.net/inventory/info/RmD1cJ/
    Trochę sporo wyszło, ale jeśli warto to ok. Coś zmienić?

PS. Przepraszam za post pod postem, ale nie mogłem już edytować. Jeśli ktoś może połączyć oba posty, będę wdzięczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek Gorzkowski Zobacz posta
    Mój próbny składak: http://www.morele.net/inventory/info/RmD1cJ/
    Trochę sporo wyszło, ale jeśli warto to ok. Coś zmienić?

PS. Przepraszam za post pod postem, ale nie mogłem już edytować. Jeśli ktoś może połączyć oba posty, będę wdzięczny.
    Pozycja nr 3 (EdiMax EU-420 - out, po co Ci ten konwerter USB-RJ45, przecież płyta główna ma wbudowana kartę sieciowa

Pozycja nr 7 (SSD A-Data Premier Pro SP920) - zmień na coś normalniejszego, Samsung, Crucial, Toshiba, Intel, Plextor ... Poczytaj o warunkach gwarancyjnych tego SSD.

Domyślnie

No widzisz gALL, tak to jest gdy taki laik jak ja bierze się za składanie komputera. To tak jakby ktoś pierwszy lepszy chciał z moich węży doić jad
    Dziękuję Ci za uwagi.

Dostałem jeszcze propozycję od kolegi, który zawodowo serwisuje komputery. Akurat nie w branży graficznej, ale zawsze. Proponuje mi coś takiego:
    http://www.morele.net/inventory/info/1YmouD/
    Do tego jakiś napęd i ewentualnie karta graficzna, ale to już bym zostawił jemu. Jak myślicie, nada się to do PS6 i LR? Zmieniać coś w tym zestawie? Co z procesorem?
    Obudowa trochę zbyt młodzieżowa, ale schowa się pod biurkiem i nie będzie widać. Na plus czytnik SD.

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Jesli nie zamierzasz krecic mysle, ze sie nada . Zmienilbym tylko plyte na H97 no i obudowe

Tutaj zamierzasz krecic? Procesor z "K". Bym jednak zmienil na tansza plyte glowna, ale na Z97 i dodal chlodzenie bo brakuje .
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów