Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No właśnie nie widzę opcji zapisu postępu prac na jakimś etapie. Gdyby człek chciał sobie zrobić prosty backup to dupa. No, eksportowanie folderu byłoby bardzo hardcorową wersją zapisywania ustawień Sprawdze te snapshoty i wirtualne kopie w praktyce. Dzięki.

K..wa, człowiek się zawaha i forum wylogowane ..masakra jakaś!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easy lee Zobacz posta
    No właśnie nie widzę opcji zapisu postępu prac na jakimś etapie. Gdyby człek chciał sobie zrobić prosty backup to dupa. No, eksportowanie folderu byłoby bardzo hardcorową wersją zapisywania ustawień Sprawdze te snapshoty i wirtualne kopie w praktyce. Dzięki.

Złe myślenie z tym backupem... Jak robisz backup tego co trzeba, to masz wszystko to, co masz mieć: zarówno zbackupowane zdjęćia, jak i całą (CAŁĄ) obróbkę, jaką kiedykolwiek zrobiłeś w LRze: nie tylko develop, ale tagi, gwiazdki, keywordy, współrzędne GPS, kolekcje, warunki Smart Coll, i ze setkę innych rzeczy.

Oczywiście (OCZYWIŚCIE) możesz to wszystko backupować i należy to robić. Jedyne czego nie możesz (i co prawdę mówiąc jest trochę dziwne) to przywrócić poprzednei kroki obróbki dla całego folderu NA RAZ. Prawdę mówiąc jest to tak dziwne, że nawet nei spotkałem się z tym na liście życzeń.

Można przywracać poszczególne etapy obróbki dla poszczególnych zdjęć (i nawet LR ma parę narzędzi, które to ułatwiają), ale nikomu nie wpadło do głowy, dlaczego user chciałby to robić dla wszystkich zdjęć w folderze za jednym zamachem... Zupełnie tak, jakby to, że mu się nagle przestała podobać obróbka paru zdjęć miała stanowić wyrok dla całej reszty: skoro nie podoba mi się obróbka zdjęć 100 i 101, wszystkie pozostałe też cofnę do stanu sprzed tygodnia.

Dlatego takich mechanizmow nie wprowadzono, bo nie bardzo wiadomo by było, do czego ich użyć. Po drugie - już widzę te miliony gorzkich żalów jakie by się wylewało na sieci: ludzie ludzie - poratujcie, cały folder mi się omsknął, jak teraz odzyskać obróbkę z przynajmniej kilku zdjęć, która nagle zostały 'cofnięte'?!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easy lee Zobacz posta
    K..wa, człowiek się zawaha i forum wylogowane ..masakra jakaś!
    Pytałem o to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264217 Niestety od moderacji zero reakcji.
    Na szczęście mój sposób działa, a opisałem jednorazowy wypadek przy pracy. Przeglądam forum w kartach, loguję się na głównej, zostawiam ją otwartą i włączam autoodświeżanie (co 2-3 minuty). W ten sposób jestem ciągle zalogowany nawet przy braku własnej aktywności
    Gościnnie.

Uprawnienia umieszczania postów