Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nikkor 18-140

Domyślnie Nikkor 18-140

Witam!
    Od niedawna mam D5300 z ob. 18-140. Zauważyłem, że po zmianie trybu z ostrości manualnej na automatyczną, pierścień na obiektywie nadal pozostaje "aktywny", tzn. przypadkowe poruszenie zmienia ustawioną ostrość. Czy to jest normalne?
    Tomasz

Domyślnie

Tak, to normalne. W trybie A obiektywu możesz można ustawiać ostrość zarówno automatycznie, jak i ręcznie (tylko nie używaj obu sposobów jednocześnie, tzn pokrętem można kręcić w momencie kiedy AF aparatu nie ustawia ostrości), możesz np łatwo ręcznie "skorygować" ustawienia aparatu. O ile pamiętam, jest o tym informacja w instrukcji obiektywu.

Domyślnie Nikkor 18-140

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    O ile pamiętam, jest o tym informacja w instrukcji obiektywu.
    Przyznaję się bez bicia, nie czytałem. Poprzedni mój zestaw (D5100 i ob. 18-105) chyba nie oferował takiej funkcjonalności, albo nie pamiętam. W sumie, to duże ułatwienie, bo nie zawsze AF wybierze właściwie...

Domyślnie

18-105 też tak ma. I chyba wszystkie, które są wyposażone w silniki SWM.

Domyślnie

Tylko 18-55 nie ma czegoś takiego, każdy inny obiektyw z AF-S pozwala na przeostrzenie.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom-masz Zobacz posta
    Przyznaję się bez bicia, nie czytałem. Poprzedni mój zestaw (D5100 i ob. 18-105) chyba nie oferował takiej funkcjonalności, albo nie pamiętam. W sumie, to duże ułatwienie, bo nie zawsze AF wybierze właściwie...
    18-105 oferuje dokładnie to samo, można kręcić pierścieniem w trybie A, ważne aby tego nie robić kiedy działa AF aparatu.
    Z tym korygowaniem AF manualnie i wizjerem z D5300, konkretnie z matówką manualne ustawianie ostrości nie jest łatwe.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Uprawnienia umieszczania postów