Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Obiektyw macro 60 vs 90

Witam
    Interesuje mnie zakup obiektywu macro do zdjęć macro i portretu.
    Jak myślicie który jest bardziej praktyczny do w.w. zastosowań
    Tamron 60 mm f/2.0 SP AF Di II MACRO 1:1
    czy
    Tamron 90 mm f/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD

Domyślnie

Do aps-c 90 może być za długa do portretu - to zależy od osobistych preferencji. Mam 60/2,0 na canonie i jest to rewelacyjne szkło. Dodatkowo jak zapolujesz na używkę to można kupić jakieś 2,5 raza taniej od 90vc.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Miałem oba w tym samym czasie. 60ka jest fajnym obiektywem, niestety ma nienajlepszy AF. Jeżeli to nie przeszkadza to pod apsc kupiłbym krótszy czyli t60.

Domyślnie

Jaki zakres w makro i jaki portret ? Może się okazać, że lepiej kupić 60 i 90

Domyślnie

Kupienie obu to już za duży wydatek.
    Myślę że bardziej praktyczny bedzie 60 jako macro i do portretów tylko, że nie ma on stabilizacji i nie wiem jak to się sprawdza bez statywu bo przy małej klatce to już prawie 90mm robi sie wiec przy takim obiektywie łatwo o poruszenie zdjecia.
    Jakie są wasze opinie na ten temat.

Domyślnie

Z tą stabilizacją to przesadzasz. Stabilizacja się przydaje głównie do filmowania i przy dłuższych ogniskowych które po prostu trudniej utrzymać. Zasada jest taka, że nie powinno się schodzić z czasami poniżej ogniskowej więc 60mm to 1/60 (przy dx trochę trzeba dodać na początku). Ogólnie to się liczy samo "nabicie" ręki, ja schodzę grubo poniżej tej zasady i mam nieporuszone zdjęcia. Może być też takie kuriozów, że przy wydatnej stabilizacji czasy będę tak długie, że trzeba będzie robić "opr" modelce aby się nie ruszała
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Z tą stabilizacją to przesadzasz. Stabilizacja się przydaje głównie do filmowania i przy dłuższych ogniskowych które po prostu trudniej utrzymać. Zasada jest taka, że nie powinno się schodzić z czasami poniżej ogniskowej więc 60mm to 1/60 (przy dx trochę trzeba dodać na początku). Ogólnie to się liczy samo "nabicie" ręki, ja schodzę grubo poniżej tej zasady i mam nieporuszone zdjęcia. Może być też takie kuriozów, że przy wydatnej stabilizacji czasy będę tak długie, że trzeba będzie robić "opr" modelce aby się nie ruszała

A jak myślisz który bedzie lepszy do Nikona d5300 60 czy 90 jako obiektyw do macro i portretu?

Domyślnie

macro czego?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

ksh
    Gość

Domyślnie

Brałbym 60mm, bardziej uniwersalne w DX, 90mm zmuszało mnie do dziwnych wspinaczek po ścianach i krzakach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów