Widzę, że zmarli nawet tu świętują.![]()
Szukaj
Widzę, że zmarli nawet tu świętują.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
drodzy posiadacze (także przyszli) a7-ek, mam prośbę o kilka uwag dot. praktycznego użytkowania tych aparatów, konkretnie chodzi o manualne ostrzenie w umownie średnio-trudnych warunkach oraz zachowanie EVF, w tym te wszystkie udogodnienia (peakingi, powiększenia)
Wojtek już kiedyś pisał, że nie jest to w praktyce takie proste i to mnie zaniepokoiło...
(ja mogę to potwierdzić na podstawie doświadczenia z Fuji, ale miałem tylko X-E1, a tam był kiepski EVF, mam też X-M1, a ten ma tylko telewizor z tyłu)
qbic widzę z Canonem podpiętym daje radę...
Mariusz przekonany do kupna...
a ja wybierając ostatnio aparat do zdjęć w nocy postawiłem ponownie na archaiczną M9-kę
IMO peaking jest do bani (moim zdaniem słabo widać), polegam tylko na powiększeniu, EVF z A7s daje rade w ciemnosciach (widać lepiej niż gołym okiem) nie wiem jak z innymi modelami. Głowny minus powiększania bez asysty (czyli bez przekazania info z obiektywu że ktoś rusza pierścieniem ostrości) - trzeba 2x nacisnąć przycisk powiększania (najpierw pojawia się prostokąt z obszarem a potem zoom tego pola).
Mariusz ma obecnie moja a7 na testach ... z jego obiektywem to zacny zestaw jest. U niego ostrzenie wygląda lepiej niż u mnie. W fuji jakie miałem to jednak jeszcze nie doszli chyba do tego poziomu co sony.
W trudnych warunkach jest nawet lepiej niż w normalnych.
Trzeba się jednak tego nauczyć bo jeśli masz np. płaską powierzchnię bez kontrastów to nie pokazuje ci ostrości, można się jednak tego nauczyć
Dodatkowo z obiektywami M które maja mały promień do kręcenia jest lepiej i szybciej.
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 02-11-2015 o 13:17
Przy niewielkiej głębi ostrości na sam peaking może faktycznie nie do końca się sprawdza, choć mam wrażenie, że i tak jest wyraźniejszy niż np. w M240. Powiększenie + peaking działa rewelacyjnie. Potrzeba dwukrotnego naciśnięcia przycisku (na co skarżą się czasem w tym wątku) nigdy nie stanowiła dla mnie jakiegoś problemu - traktuję to jako jedną czynność, coś jak dwukrotne kliknięcie myszą. Po lekkim wciśnięciu spustu widok wraca do pełnego kadru. Możliwość wyboru pola powiększenia też super. Niby coś oczywistego, ale np. w Leice nie występuje :-/
N -> L -> S
Dobra Panowie jaka najlepsza 50`tka??
sporo gratów
Skontaktuj się z nami