Close

Strona 60 z 73 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 725

Domyślnie

kazdy daje lub nie daje ramki wedlug wlasnego uznania . nie ma tu o czym.dyskutowac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    kazdy daje lub nie daje ramki wedlug wlasnego uznania . nie ma tu o czym.dyskutowac.
    No i to jest właśnie błąd. Takie założenie kończy się fatalnie dla efektu końcowego. Poczytaj nt. genezy ramy obrazowej, to może zrozumiesz.
    Wyobraź sobie sytuację, że malarz domalowuje ramę na brzegach płótna, żeby odbiorca końcowy sam nie decydował o tym, w jaką ramę ten obraz obstalować. Tak samo idiotyczne jest dodawanie ramek do zdjęć.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No i to jest właśnie błąd. Takie założenie kończy się fatalnie dla efektu końcowego. Poczytaj nt. genezy ramy obrazowej, to może zrozumiesz.
    Wyobraź sobie sytuację, że malarz domalowuje ramę na brzegach płótna, żeby odbiorca końcowy sam nie decydował o tym, w jaką ramę ten obraz obstalować. Tak samo idiotyczne jest dodawanie ramek do zdjęć.
    błędem jest uporczywe narzucanie autorowi dzieła swojej własnej woli o ile nie zlecasz mu wykonania projektu. W innym przypadku autor decyduje co zrobi ze swoim dziełem i w jaki sposób go oprawi lub zostawi to do wyboru kupcowi. Nikt Cie nie zmusi do zakupu kiczu a Ty uporczywie upierasz się i nakazujesz innym jak mają traktować swoje zdjęcia. Dzisiaj klient ma prawo wybierać co kupi a czego nie-nikt mu nie nakazuje dlatego czy ktoś kupi kiczowate zdjęcie z ramką czy bez decyduje popyt i rynek.
    Przy kompozycji kadru zdjęcia- również istnieją zasady jak przy genezie ramy obrazowej , która przytaczasz a jakoś wielcy tego świata łamią te ogólnie przyjęte założenia i świat się nie zawalił. szanuje twoje zdanie ale proszę nie narzucaj nikomu swoich przekonań i upodobań co do estetyki bo ta jest subiektywna. Na tej wypowiedzi kończę dalszą dyskusję bo to nie ma sensu.
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Ramka pełni swoją rolę dopiero na końcowym etapie – ekspozycji. Ramkę dobiera się do tła i otoczenia jego prezentacji. Co najważniejsze – jej kolor, grubość i kształt muszą być dobrze dobrane do wspomnianego otoczenia, ale i zawartości zdjęcia. Ramka cyfrowa jest poronionym pomysłem, bo nie uwzględnia podstawowych założeń tego elementu. W 99,9% przypadków efekt końcowy jest taki sam, jak po dobieraniu krawata przed kupnem garnituru i koszuli. A sens jest taki sam, jak dorabianie grzbietu książki, która ma być wydana tylko w formie elektronicznej.
    Ramkę to może sobie zrobić ktoś, kto to zdjęcie wydrukuje i będzie chciał powiesić na ścianie. Dorabianie jej przed tym procesem, to… idiotyzm. Sorry, jeśli kogoś uraziłem, ale o pewnych sprawach powinno się mówić bez ogródek.
    Ale czemu stig zakładasz że ludzie robią ramki na początku procesu ? Nikt nic takiego tutaj nie powiedział ja tym bardziej, i myślę że większość tutaj użytkowników jest tego świadoma. Zapytałem tylko o możliwość ramek w Capture a nie kiedy i jak mamy je robić.
    Czytać ze zrozumieniem i nie dorabiać niepotrzebnych wpisów. Dla mnie to co powiedziałeś jest oczywiste i nie potrzebuję wyjaśnień kiedy i jak ramki stosować, poza tym to indywidualna sprawa i nie ma złotej zasady że coś powninno wyglądać tak a coś tak.
    Mówisz że ramkę może sobie zrobić ktoś kto potem to zdjęcie wydrukuje, chociażby z takiego powodu uważam że taka opcja powinna być dostępna w Capture a dorabianie usprawiedliwień to że to program profesjonalny czyli że co w takim programie to plama na honorze żeby coś takiego występowało ? Zatem Lightroom to jest program amatorski i tu nikt się już nie przyczepi że posiada taką opcję. Moim zdaniem bez sensu jest ta dyskusja, pytanie nie było na temat etyki ramek i ich stosowania, tylko czy jest taka możliwość w Capture a nie czy ramka jest dobra czy zła. Pozdrawiam
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    błędem jest uporczywe narzucanie autorowi dzieła swojej własnej woli o ile nie zlecasz mu wykonania projektu.
    Błędem jest przymykanie oczu na absurdy. Powtórzę: wyobrażasz sobie malarza domalowującego ramę na brzegach płótna? Jesteś w stanie wyobrazić sobie taką bzdurę? Jak nazwałbyś „artystów” popełniających takie idiotyzmy – i to wtedy, gdy poziom 99% tych malowideł jest mniej więcej taki:

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez wulisu Zobacz posta
    Ale czemu stig zakładasz że ludzie robią ramki na początku procesu ?
    A kiedy chcesz dorabiać cyfrowe ramki? Po wydrukowaniu zdjęcia? Przecież o takim procesie pisałem – jeśli ze zrozumieniem prosto napisanej wypowiedzi, nie miałeś problemu…
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A kiedy chcesz dorabiać cyfrowe ramki? Po wydrukowaniu zdjęcia? Przecież o takim procesie pisałem – jeśli ze zrozumieniem prosto napisanej wypowiedzi, nie miałeś problemu…
    Stig nie wiem dlaczego bierzesz to osobiście, chyba inaczej rozumiemy proces początkowy i końcowy. Ja ramkę daję na samym końcu jeśli uważam że taka w danym przypadku jest potrzebna, po całej już obróbce zdjęcia i to nazywam na samym końcu procesu, a nie na najpierw ramka i potem dalsza obróbka zdjęcia z już naniesioną ramką, mam nadzieję że teraz wyraziłem się już dosyć zrozumiale.
    Pozostawię bez komentarza to czy miałem problem ze zrozumieniem prosto napisanej wypowiedzi, mam wrażenie że dalej brniesz w niepotrzebny temat i nie w tym wątku bo nie takie było pytanie j/w wspomniałem. Chcesz podyskutować nad wyższością zdjęcia z ramką czy bez, proponuję założyć nowy wątek który będzie bardziej uzasadniony z takimi dyskusjami. Pozdrawiam.
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

chyba inaczej rozumiemy proces początkowy i końcowy.
    Ale tu nie chodzi o to co Ty rozumiesz tylko o to, co ja dokładnie opisałem. Cytuję: „€žRamka pełni swoją rolę dopiero na końcowym etapie – ekspozycji.” Dlaczego więc próbujesz po swojemu interpretować to, co wyraźnie miałem na myśli? Nie napisałem przecież samego „proces końcowy” czy „początkowy” (bo przecież nie o obróbce była mowa), tylko wyjaśniłem, że chodzi mi o ekspozycję zdjęcia na ścianie / wystawie / w albumie czy innym medium. Po co więc Twoje „Ale czemu stig zakładasz że ludzie robią ramki na początku procesu ?” No Q! Chcesz dyskutować a jednocześnie nie rozumiesz prostych wypowiedzi? Litości!

Pozostawię bez komentarza to czy miałem problem ze zrozumieniem prosto napisanej wypowiedzi
    Mam nadzieję, że jasno Ci wyłożyłem, iż jednak masz…

EOT
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale tu nie chodzi o to co Ty rozumiesz tylko o to, co ja dokładnie opisałem. Cytuję: „€žRamka pełni swoją rolę dopiero na końcowym etapie – ekspozycji.” Dlaczego więc próbujesz po swojemu interpretować to, co wyraźnie miałem na myśli? Nie napisałem przecież samego „proces końcowy” czy „początkowy” (bo przecież nie o obróbce była mowa), tylko wyjaśniłem, że chodzi mi o ekspozycję zdjęcia na ścianie / wystawie / w albumie czy innym medium. Po co więc Twoje „Ale czemu stig zakładasz że ludzie robią ramki na początku procesu ?” No Q! Chcesz dyskutować a jednocześnie nie rozumiesz prostych wypowiedzi? Litości!
    Mam nadzieję, że jasno Ci wyłożyłem, iż jednak masz…

EOT
    Wiesz mam wrażenie że próbujesz na siłę przekonać do swoich racji i ciągle dyskutujesz na temat ramek , przypomnę bo nie wiem czy celowo tego unikasz czy są jakieś inne powody, pytanie było czy w Capture one można zrobić ramki to wszystko i nic więcej, jeśli masz potrzebę dyskusji na temat ramek załóż nowy wątek proponuję, widzisz nie jestem godnym partnerem do dyskusji bo mam podstawowe problemy ze zrozumieniem.Tu już powstało kilka stron nie na temat. Miłego dnia stig życzę bo widzę że nie możesz się oprzeć osobistym wycieczką, ktoś już wspomniał na temat trzymania się kulturalnych wypowiedzi na forum.
    Pozdrawiam raz jeszcze.

Domyślnie

wrzucę moje trzy grosze - mz to dobrze że phase one rozwija c1 merytorycznie, a nie od strony popierdułek - trzeba pamiętać że to program do wywoływania rawów, nadal są ważniejsze rzeczy do zrobienia lub ulepszenia w doskonałym tym programie.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Czy ma ktos juz C1 8.3.4 pod OSX 10.11? Działa jak należy?

Strona 60 z 73 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów