Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Domyślnie iMac 5K - do fotografii - jak się sprawdza?

Czy ktoś z koleżanek/kolegów używa iMaca (5K) maksymalna wersja - 32 GB RAM/ dysk 1TB SSD do fotografii i jak się to sprawdza?
    Oczywiście wiadomo że lepszy MacPro ze skalibrowanym monitorem EIZO CG 277 ale jestem ciekaw opinii jeśłi ktoś*używa takiego iMaca w praktyce.
    Koleżanka zastanawia się nad zakupem a ja też jestem ciekawy jak to działa...
    Będę wdzięczny za konstruktywne wypowiedzi.
    Pozdrawiam. Piotrek.
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie iMac 5K - do fotografii - jak się sprawdza?

siostrzenica kupila bo ladny byl... robi foty zawodowo... cos tam podlubie, ale monitor nie oddaje dobrze kolorow, tyle express, wnioski z forum to mini+eizo/nec - nie musi byc gorna polka, przejrzyj watek o monitorach
    Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 27-10-2015 o 20:20
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carlos_lo Zobacz posta
    wnioski z forum to mini+eizo/nec - nie musi byc gorna polka, przejrzyj watek o monitorach
    Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź
    Wątku o monitorach nie przeglądam bo mam akurat EIZO CG 277 i mi wystarczy.
    A jestem bardzo ciekawy jak ten iMac z 5K się sprawdza na codzień dla kogoś*kto fotografuje i pracuje na zdjęciach. Mówie o normalnych zdjęciach z Nikona, Canaona itp. a nie o plikach z PhaseONE albo Hassela. Mnie też się on podoba - jest "ładny"

Domyślnie

A jaka to różnica czy to zdjęcia z Nikona, czy Hassla ?? Jedno i drugie to taki sam obrazek...

Co do samego użytkowania iMac'a - kolory nie są złe, ale do porządnych monitorów foto im brakuje, rozdzielczość wg. mnie za duża i potrafi męczyć wzrok. Cenę pomijam.

Mac mini = MacBook bez baterii, monitora, z gorszym chłodzeniem - w skrócie komputer do biura.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Mac mini = MacBook bez baterii, monitora, z gorszym chłodzeniem - w skrócie komputer do biura.
    Ty tak serio czy tylko teoretyzujesz?

Domyślnie

kup Pani iMaca i bedzie Pani zadowolona, w sumie to rozumiem rozezlenie na forum, jest kopalnia informacji, dra koty o kazdy pixel na kazdej plaszczyznie a pytania ciagle te same powracaja, chociaz przyznac trzeba, ze z czasem modyfikuja sie utarte schematy i cos sie zmienia. wracajac do tematu ja bym nie kupil, a siostrzenica do dzis placi raty wkurzona za imaca.
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Ty tak serio czy tylko teoretyzujesz?
    Nie... wysysam sobie z małego palca u nogi...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A jaka to różnica czy to zdjęcia z Nikona, czy Hassla ?? Jedno i drugie to taki sam obrazek...
    Co do samego użytkowania iMac'a - kolory nie są złe, ale do porządnych monitorów foto im brakuje, rozdzielczość wg. mnie za duża i potrafi męczyć wzrok.
    Chodziło mi o opinie użytkowników którzy pracują*normalnym sprzętem. Czy płynnie pracuje np.z plikami z D810? (kumpela ma taki).
    Jak ktoś obrabia foty np. z Hassela H5D czy PhOne to nie zawraca sobie głowy iMakiem.
    Z tą rozdzielczością to mnie zaskoczyłeś... Rozumiem że na max rozdzielczości męczy wzrok? Spojrze z ciekawości jak będę w jakimś warzywniaku z japkami.
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dam kumpeli wątek do przeczytania i niech sama decyduję...
    Pozdrawiam. Piotrek

Domyślnie

Retina 5K ma blisko 15Mpix, co przy takim rozmiarze ekranu daje naprawdę malutkie piksele.
    Sam system wyświetlany jest w mniejszej rrozdzielczości, ale już LR trzeba przestawiać, bo UI standardowo jest za mały.
    Nie wspominając jakie to generuje obciążenie dla grafiki i CCPU... FHD to zaledwie 2Mpix, a retina 4K to 9.4Mpix.
    No i najwieksza wadą iMaców - błyszcząca, szklana powierzchnia ekranu... Wszystko potrafi się w nim odbijać jak w lustrze.
    Nikon

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów