Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Nikon 80-400 vr

Domyślnie Nikon 80-400 vr

Cóż... nie zdecydowalem sie na 100% by kupić sigme 120-300 f2,8. Wacham się troche, czy jednak nie wybrać pożądnego szkła nikonowskiego. Mam na myśli 80-400 vr f4,5-5,6. Zastanawiam się czy nie wybrać tego szkła.
    Mam pare pytań odnośnie tego sprzętu:
    -jak przedstawia się szybkość autofokusa, jeśli podłączymy to szkło do d200,
    -jak ostrosć zdjec,
    -czy ,,głośno pracuje",
    -czy wart jest poświęcenia mu uwagi, czy lepiej kupić jakąś 300 nikonowską.
    BARDZO bym prosił o pomoc. Fotografuje obiekty ornitologiczne, więc chce wiedzieć czy moge na niego liczyć.
    MAJĄC sigme 100-300 f4, nie jestem aż tak zadowolony, nie wliczają problemów z pierścieniem przysłony.
    Robi ostre zdjęcia, ale to jescze nie to.
    Bardzo prosze o pomoc.
    POZDR.Dnawrocki
    Nikon D200 ,Nikon D70 + Nikkor 300 f4,Nikkor 70-300 4-5.6G ,Nikkor 18-70 3,5-4,5 G ED DX MB-D200, plecak lowepro,byly sprzet:canon eos 10, tamron 28-300, sigma 100-300 f4.Serdecznie Pozdrawiam

Domyślnie

Chyba, że lepiej kupić 300 f4.Jest gorsza optycznie ale cichsza.
    BArdzo prosze o odpowiedź.
    PoZDR>Dnawrocki
    Nikon D200 ,Nikon D70 + Nikkor 300 f4,Nikkor 70-300 4-5.6G ,Nikkor 18-70 3,5-4,5 G ED DX MB-D200, plecak lowepro,byly sprzet:canon eos 10, tamron 28-300, sigma 100-300 f4.Serdecznie Pozdrawiam

Domyślnie

Zdecydowanie polecam AF-S300/4 jest szybki cichy i lepszy optycznie od 80-400. Oczywiście w trzysetce brak VR ale to można zastąpić statywem ale za to trzysetka jest o jedną działkę jaśniejsza a to dużo.

Domyślnie

MAM jedno pytanie.
    JAkiego rodzaju konwertery można do tego obiektywu podłączyć?
    MAM na myśli np. 1,6x lub najnowszy 1,7x. Czy będzie z tymi konwerterami autofokus działać??
    Pozdr. Dnawrocki

Domyślnie

witam
    nie podłaczysz najnowszych ponieważ nie są kompatybilne (soczewki będą na siebie zachodzić) załozysz kenko sigme itp. oraz starsze nikony tylko że to jest ciemne szkło i przy konwerterach 1,7 i 2 nie będzie ci już działał sprawnie autofokus (możliwe że w bardzo słoneczny dzień zadziała - ale powinieneś oczekiwać problemów) mam takie szkło i wydaje mi się że jest całkiem przyjemne - przede wszystkim stosunkowo małe w stosunku do możliwośći (da się to nosić) no i nie będzie to sztywne 300 tylko zoom który czasami się przydaje

pozdrawiam

Domyślnie

Do trzysetki spokojnie założysz praktycznie każdy konwerter, oczywiście przy 1,7 może być kiepsko z AF ale to też zależy od puszki, D200 powinien raczej w pogodne dni dawać radę, z 1,4 nie będzie żadnego problemu. KW x2 nie polecam bo z AF będzie problem a i jakość okropnie spada

Domyślnie

jeśli 300 tka ma tylną soczewkę blisko końca bagnetu to nie założysz najnowszych TC nikona dlatego że soczewka TC wystaje ponad telekonwerter czyli wsówa się do wnętrza obiektywu !!!
    I trzeba na to uważać bo np przy zoomie można zalożyć (niekiedy) TC przy wysuniętym tubusie ale gdy go cofniemy do krótszej ogniskowej może być problem...

Domyślnie

MAM 2 PYTANKA.
    Obecnie mam d200 i sigme 100-300.
    Przy bagnecie aparaty jest pewien ,,okrąg" który odpowiada za przysłone w przypadku obiektywów mamualnych.
    Do tego regulowania sluży pierścien przyslony na obiektywie.
    Otóż korzystając z tej sigmy, przy pewnym poruszeniu obiektywem(jesli ma konwerter) trace współprace automatyczną z aparatem i pojawia się wtedy regulacja pierścieniem przyslony na obiektywie.
    Jest jescze jeden fakt. Pierścień ten (przy zakladaniu obiektywu) razem z owym ,,okregiem" bardzo latwo zmienia przyslone. Np. Z 32(aparat tylko wtedy ma auto) spada na 16 i znów trzeba regulować. Jest to bardzo irytujące, zwałscza jak mam okazje uchwycenia świetnego ptaka, a tu pojawia sie fEE i nie można strzelić fotki. W pierwszym przypadku na miejscu przyslony(gorny wyswietlacz)pojawia sie trójkąt(delta) z cyferkami obok.
    Czy obiektywy nikona maja te same problemy???
    Prosze o pomoc.
    Pozdr.Dnawrocki

Domyślnie

Trzysetka ma ostatnią soczewkę głęboko we wnętrzu zatem tu nie ma problemu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dnawrocki Zobacz posta
    MAM 2 PYTANKA.
    Obecnie mam d200 i sigme 100-300.
    Przy bagnecie aparaty jest pewien ,,okrąg" który odpowiada za przysłone w przypadku obiektywów mamualnych.
    Do tego regulowania sluży pierścien przyslony na obiektywie.
    Otóż korzystając z tej sigmy, przy pewnym poruszeniu obiektywem(jesli ma konwerter) trace współprace automatyczną z aparatem i pojawia się wtedy regulacja pierścieniem przyslony na obiektywie.
    Jest jescze jeden fakt. Pierścień ten (przy zakladaniu obiektywu) razem z owym ,,okregiem" bardzo latwo zmienia przyslone. Np. Z 32(aparat tylko wtedy ma auto) spada na 16 i znów trzeba regulować. Jest to bardzo irytujące, zwałscza jak mam okazje uchwycenia świetnego ptaka, a tu pojawia sie fEE i nie można strzelić fotki. W pierwszym przypadku na miejscu przyslony(gorny wyswietlacz)pojawia sie trójkąt(delta) z cyferkami obok.
    Czy obiektywy nikona maja te same problemy???
    Prosze o pomoc.
    Pozdr.Dnawrocki
    Ten pierścień służy do tego aby była współpraca ze starszymi korpusami nikona gdzie nie było możliwości zmiany przysłony z korpusu. Nie wiem jak w sigmie ale w nikonach można zablokować przysłonę na maxymalnej i nie powinno być problemów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów