chłopie zanim nauczysz się poprawnie naświetlać film , to zakończy się już ich produkcja i z tym Hasselbladem będziesz mógł dołączyć do klubu zbieraczy Pana Prezesa Pompona.
Szukaj
chłopie zanim nauczysz się poprawnie naświetlać film , to zakończy się już ich produkcja i z tym Hasselbladem będziesz mógł dołączyć do klubu zbieraczy Pana Prezesa Pompona.
Ja go chętnie wtedy kupię nawet za, powiedzmy, no niech będzie nawet że za stówkę, a jak będzie w dobrym stanie, to nawet do półtorej. Nie zniechęcaj kolegi, niech kupi, a potem sam niech zobaczy, że nie samym hasslem człowiek żyje.
Mnie trochę co prawda dziwi podejście, że poza hasselbladem nic innego się nie liczy, ale co tam, w razie czego odkupię i hasselblada, niech już będzie. Najfajniej, że najpierw ludzie wydziwiają z body, a potem pakują tam przeterminowane rolki nie wiadomo czego...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Bo tym wszystkim mędrkom wydaje się że oni fotografują na tym samym na czym fotografowało się wtedy kiedy to było aktualne.
No ale kto lemingom zabroni.
Jesli ograniczasz sie do 6x6 z wymiennymi dupkami to faktycznie mocno zawęzasz wybor. Hasel, Bronica i Rollei.
Zapomnij o macro z MF. Nawwt dawniej za czasow swietnosci tego formatu probowaly to robic jedynie jednostki. Pamietaj ze tam jest mala GO. Wiec przymykanie do 16 nie daje spektakularnych efektow. A filmy masz o ISO 100 - 400. Wyciąg tzn pierscienie jeszcze dodatkowo kradną swiatło. W dodatku tam 1:1 obejmuje przedmioty duze - 6 cm. Większe wyciągi - duza strata swiatla. Musialbys mocno błyskać by mieć dość swiatla na takie parametry.
Macro rob na cyfrze.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-10-2015 o 19:23
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czym różni się naświetlanie materiału średnioformatowego, o d naświetlania małego obrazka. Jeśli przestaną produkować filmy (na co aktualnie się nie zapowiada) przystawki cyfrowe będą pewnie dostępne dla przeciętnego śmiertelnika takiego jak ja.
Rolki przeterminowanego nie wiadomo czego, na pewno tam nie wsadzę. Nie po to kupuje średni format. Gdyby zadowalała mnie jakość dużych odbitek z małoobrazkowego filmu, nie pchał bym się w to. Chce 6x6, z kasetami i najlepiej migawką centralną. Rolleie są za drogie, TLR’u nie chcę, ruskie wynalazki wyśmialiście. Hasselblad wydawał się najlepszym wyborem.
Co z tego, że będę fotografował nową generacją filmów i starym aparatem? Nie rozumiem.
W takim razie macro zostawię sobie na mały obrazek. Ta Zenza Bronica wygląda najsensowniej z tego co zostało tu zaproponowane. Jak z jakością tych zenzanonów?
Z tymi cyfrowymi przystawkami fajnie było kiedyś (gdy 16 czy 25 Mpx to było bardzo dużo), ale teraz nie bardzo. W praktyce teraz przystawki sa systemowe, pasujące do cyfrówek danego producenta.
Na stare analogi znajdziesz stare przystawki. Mające po 25 Mpx i używalne ISO 50-100-200.
Całkiem dobrze. Ostre. A tak w ogóle to dla nich optyke robił ... nikon- przynajmniej część z obiektywów. Nie wiem dokładne które, trzeba sobie pogooglać
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Lepiej kupować zenzanony z seri PS. Nowsze, lepsze od S.
Chyba zdecyduje się na bronice sq-ai. Ściągając ją z ameryki lub japoni, mogą nałożyć na nią jakieś cło? Pryzmat z pomiarem światła starczy, czy będę musiał kupić jakiś światłomierz. Możliwe, że będę robił slajdy.
Osobiście jestem zwolennikiem spotmetrow. Chcesz sprowadzać ze względu na cenę ? Prawdziwy koszt to filmy i obróbka.
W Polsce są chyba mało popularne. Na e-bay'u jest ich pełno, a na alledrogo nie znalazłem ani jednej. Zresztą cena też pewnie będzie niższa. Wiecie może czemu te bronicowe kasetki na film są takie drogie?
Skontaktuj się z nami