Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Mocno przeterminowane klisze

Czasem temat przeterminowanych klisz się przewijał przez forum ale nie zauważyłem nigdzie informacji, która by rozwiała moje wątpliwości. Przeszukując stare szpeje znalazłem sprzęt foto ojca sprzed lat. Poza Smjeną (), kuwetami, światłomierzem itd. dorwałem kilka klisz:
    Pierwsza to kolorowy negatw Konica VX 200. Termin ważności: 12.1998.
    Pozostałe cztery to pozytyw Orwo Chrom UT 21 z datą ważności 02.1993.
    Przechowywane były raczej w normalnych, pokojowych warunkach (szafka), nie był to strych na którym temp dochodzi do 40-50 stopni w lecie.
    Ktoś ma może doświadczenie z kliszami tego typu, przeterminowanymi o dobre kilkanaście lat? Czy jest sens na siłę próbować coś z nich wyciągnąć i ryzykować? Czy może lepiej już użyć je jako wprawkę do otwierania kasetki i ładowania filmu do koreksu?
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Podejrzewam, że wyjść zawsze coś może (mi się kiedyś udało). A już ciekawość co tam jest...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

ja z powodzeniem użyłem Kodaka Golda z 2003 roku a więc sporo młodszy negatyw. a twoje to osobiście użyłbym jako wprawki do otwierania. Konica VX nawet świeża nie zabardzo nadaje się do zdjęć

Domyślnie

miałem podobny "problem" dostałem jakiś czas temu smiene z naświetlonym filmem w środku (jakieś 30 lat temu)- film nieznany kasetka bez oznaczeń (kiedyś jak film wchodził z kasetki do kasetki jego rodzaj pozostawał tajemnicą używało się ich wielokrotnie) wywołałem w microphenie 15 minut (bez rozieńczenia) i chyba było za mało - film zadymiony, postacie bez zaawansowanych szczegółow - pewnie był jeszcze niedoświetlony. Ale zabawa przednia
    Volenti non fit iniuria

Domyślnie

"Konica VX nawet świeża nie zabardzo nadaje się do zdjęć "
    hłeh
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

c-man
    Gość

Domyślnie

O ORWO zapomnij. Ich filmy nie nadawały się do niczego już w momencie wyprodukowania. A tym bardziej kolorowe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    O ORWO zapomnij. Ich filmy nie nadawały się do niczego już w momencie wyprodukowania. A tym bardziej kolorowe...
    E tam godocie. Były chyba najlepsze jakie swego czasu można było dostać w dobrobycie socjalistycznym (ale kolejki pod fotooptykami były). A negatywy B&W były niczego sobie.
    UT to slajd kolorowy, nawet prawidłowo naświetlony i nie przeterminowany, stanowi nie lada problem. Nie ma za bardzo gdzie tego obrobić.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 21-07-2007 o 17:09
    pozdrawiam Krzysiaczek

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

O negatywach ORWO 15 i ORWO 21 na czasy lat 70-tych i 80-tych złego słowa nie powiem, ORWO UT 16, 18, 20 to filmy odwracalne (slajdy). Najlepszym z tego szeregu był UT18 szczególnie w pierwszej połowie lat 70-tych i wywołany w Bydgoszczy w FOTONIE. W Poznaniu w wywoływaniu slajdów w tym okresie ( połowie lat 70-tych ) w mojej ocenie najlepszy był Pan Jan Kołecki, zawsze przy oddawaniu filmu oceniał jakość naświetlenia był sprawiedliwy ale i surowy.

Desterman, mylisz się w ocenie jakości materiałów ORWO z tamtego okresu.

Fenek, daruj sobie te materiały, do naświetlania lepiej kupić nowe właściwie przechowywane.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 21-07-2007 o 20:39
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Okej, dzięki za wskazówki. Może kiedyś z nudów założę je do tej Smieny i zrobi się eksperyment.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta

Pozostałe cztery to pozytyw Orwo Chrom UT 21 z datą ważności 02.1993.
    uuu. Podaruj to sobie. kto ci to wywoła? Nawet gdyby się ktoś znalazł - ciekawe na jaką czułośc to teraz wywoływać.
    pamiętam te materiały. Sam wywoływałem, potem przeszedłem na materiały dia wywoływane w E6.
    UT były bardzo niestabilne. Zależało na jaką partię się trafiło.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów