Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: RAW czy JPG ?

Domyślnie RAW czy JPG ?

Witam sympatyków fotografii
    Posiadam Nikona D610 - robiąc zdjęcia a zarazem testując go zauważyłem że zdjęcia w formacie JPG o wielkości " L " / największa / i przestrzeni barw " ADOBE " wychodzą znacznie bardziej nasycone, kontrastowe i naturalne. Zdjęcia zrobione jako RAW w Photoshopie wyglądają znacznie gorzej . Trzeba sporo szczegółowej pracy aby wyciągnąć naturalne barwy. Podobna sytuacja miala miejsce na starym D 90 . Wszędzie czytam o wszechstronności RAW -ów i nie mogę tego pojąc. To prawda że plik RAW ma więcej zapisanych informacji - jednak jego jakość wyświetlona w " Camera Raw " jest słaba, kolory ponure, przy zdjęciach w słońcu masakra - twarze gorsze niż na fotkaz z dobrego komórkowca !!! Co o tym sadzicie ? a może coś źle się zabieram do ustawień Rawa ?

Dziękuję za pomocne rozwiązanie tematu - pozdrawiam

Domyślnie

Poszukaj sobie tutoriali w necie o tym jak w ACR rawy wywoływać, albo fundnij sobie szkolenie, to zapmnisz o istnieniu jpg w puszcwe. Wydaje mi się, że twoje wnioski wynikają z niedostatecznej wiedzy na temat RAWów. Pozdrawiam

Domyślnie

Temat już był poruszany, warto poszukać
    Jeśli chcesz takie samy kolory z rawa jak z jpg, to tylko View NX lub Capture NX-D i save to jpg.

Jeżeli tylko po to chcesz używać plików raw do konwerski jpg, to nie ma znaczenia czy raw lub jpg.
    Raw ma duże możliwości edycji niż jpg, również warto poczytać o takich podstawach
    Ostatnio edytowane przez biegly ; 23-09-2015 o 15:08
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Dzięki temu że RAWy maja większe możliwości przy obrabiani zdjęć jest możliwość uratowania nieudanego zdjecia (prześwietlonego lub zbyt ciemnego ) co w przypadku jpg nie jest aż tak bardzo możliwe Musisz poczytać o ACR i przekonasz się że warto
    D300s + MB-D10, D200, 2xD100 + MB-D100, Tokina AT-X PRO 28-70, Nikkor 50 f/1.8 G, Tokina AT-X PRO 80-200 mm f/2.8, Tokina AT-X 10-17 f/3.5-4.5 DX Fisheye, SB-800, SB-26, 3xSB-24

Domyślnie

Ja rawów uzywam juz bardzo rzadko - bardziej zmieniam ustawienia jpg aby dopasowac je do konkretnej sceny, a mozliwosci sa zaskakujaco duze. Jak spartole zdjecie ze wzgledu na balans bieli albo ekspozycje, to trudno - moja wina. Na rawy szkoda mi czasu w zyciu.

Takie to mam objawienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beliverman Zobacz posta
    Witam sympatyków fotografii
    Posiadam Nikona D610 - robiąc zdjęcia a zarazem testując go zauważyłem że zdjęcia w formacie JPG o wielkości " L " / największa / i przestrzeni barw " ADOBE " wychodzą znacznie bardziej nasycone, kontrastowe i naturalne. Zdjęcia zrobione jako RAW w Photoshopie wyglądają znacznie gorzej . Trzeba sporo szczegółowej pracy aby wyciągnąć naturalne barwy. Podobna sytuacja miala miejsce na starym D 90 . Wszędzie czytam o wszechstronności RAW -ów i nie mogę tego pojąc. To prawda że plik RAW ma więcej zapisanych informacji - jednak jego jakość wyświetlona w " Camera Raw " jest słaba, kolory ponure, przy zdjęciach w słońcu masakra - twarze gorsze niż na fotkaz z dobrego komórkowca !!! Co o tym sadzicie ? a może coś źle się zabieram do ustawień Rawa ?

Dziękuję za pomocne rozwiązanie tematu - pozdrawiam
    Postaraj się zrozumiec czym jest RAW to nie będziesz miał takich dylematów i sam sobie odpowiesz na swoje pytania.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Ja rawów uzywam juz bardzo rzadko - bardziej zmieniam ustawienia jpg aby dopasowac je do konkretnej sceny, a mozliwosci sa zaskakujaco duze. Jak spartole zdjecie ze wzgledu na balans bieli albo ekspozycje, to trudno - moja wina. Na rawy szkoda mi czasu w zyciu.

Takie to mam objawienie
    Pewnie masz to obcykane , ale mimo wszystko narzuca mi się takie bardzo luźne porównanie do obiektywów: szkło 1,4 zawsze można przymknąć do 2,8 ale otwórz szkło 2,8 na 1,4

Domyślnie

Autorze tematu, ustaw sobie wszystkie ustawienia jpg na 0 i jpg będzie wygladał dokładnie tak samo jak raw.

RAW zawiera o wieeeeeele więcej informacji niż jpg, trzeba tylko wiedzieć jak je uwidocznić w późniejszej obróbce. Ja osobiście nie wyobrażam sobie robienia niektórych zdjęć w jpg, czasem tylko RAW pozwala pokazać na zdjęciu to co się chce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beliverman Zobacz posta
    Zdjęcia zrobione jako RAW w Photoshopie wyglądają znacznie gorzej . Trzeba sporo szczegółowej pracy aby wyciągnąć naturalne barwy. Jakość RAWów wyświetlona w " Camera Raw " jest słaba, kolory ponure, przy zdjęciach w słońcu masakra - twarze gorsze niż na fotkaz z dobrego komórkowca !!! Co o tym sadzicie ?
    To jest spisek inżynierów informatyków, którzy nie mają łatwego życia, w związku z tym nie widzą powodów, żeby akurat fotograficy mieli łatwo... Dlatego ustawiają wartości defaultowe programów do wołania RAWów tak, żeby początkujący mieli pod górkę.

Tak naprawdę ludzie fotografują w RAWach nie po to, żeby mieć trudniej, tylko żeby mieć łatwiej. Spójrz na tą całą sytuację z takiej strony: żeby zrobić dobre zdjęćie (nie średnie czy byle jakie), poza sprawami artystycznymi jak kadr, kompozycja czy dowcip, trzeba ustawić całą masę technicznych parametrów: ekspozycję, WB, nasycenie, kontrast, krzywe równowagi jasności i cieni, jedne kolory mocniejsze, inne słabsze, czasem wymagane jest podbicie cieni, czasem osłabienie świateł, różne hokus pokus z filtrami (na przykład połówkowymi) i jeszcze całą masę innych.

I żeby zrobić to dobrze w jpgu - musisz ustawić to przed zdjęciem, na planie, bazując na swoim doświadczeniu i małym, słabej jakości ekraniku z tyłu aparatu, oglądanym w niesprzyjających warunkach, na przykład w pełnym słońcu. W dodatku musisz to zrobić od razu dobrze, bo jeśli się nie uda, żadnego Undo nie ma - to zdjęćie już przepadło. Jeśli fotografujesz góry to spoko, Giewont Ci nei ucieknie. A co, jeśli fotografujesz dzieci, lub sport, lub imieniny u cioci? Moment przepadnie i możesz najwyżej liczyć na to, że kiedyś się może powtórzy jakiś podobny, ale ten, kiedy zrobiłeś te wszystkie ustawienia źle lub przeciętnie już przepadł.

Pomyśl teraz, ze fotografujący w RAWach większość rzeczy, które Ty musisz ustawić przed zdjęciem, oni mogą ustawić po. Na spokojnie, nie spiesząc się, z możliwością namysłu, wielokrotnych powtórek, z nieskończonym Undo, mając za każdą próbą od razu widoczne rezultaty, oglądając zdjęcie nie w blasku dnia na ekranie wielkości zegarka, tylko na dużym monitorze w odpowiednio zacienionym miejscu. Oczywiście nie wszystko da się ustawić po, ale wiele rzeczy tak...

Po drugie piszesz tak: jakość wyświetlona w " Camera Raw " jest słaba, kolory ponure, przy zdjęciach w słońcu masakra - twarze gorsze niż na fotkaz z dobrego komórkowca... Nie winię Cię, ale to przemawia Twoja niewiedza. Dzisiejsza obróbka RAWów w programach do tego przeznaczonych może nie jest banalna (spisek inżynierów, pamiętasz?), ale bynajmniej nie nazwałbym jej trudną. Trzeba nabrać obycia i wtedy obróbka 14 lub 16 bitowych plików wydaje nie tylko łatwa, ale i szybsza, a także o wiele owocniejsza jeśli idzie o rezultaty niż obróbka 8 bitowych jpgów.

I ty się jeszcze dziwisz się, co wybierają? Dla mnie wybór jest straszliwie prosty...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Zapisujesz zdjceia w formacie RAW- to dobrze. Przestrzen barw (nie wiedzialem, ze tak to sie po polsku nazywa, ale teraz juz wiem- dziekuje) Adobe to przestrzen dla zawodowych fotografow posiadajacych hardware i software mogace te przestrzen oddac- wiekszosc finansowo sensownych dla amatora monitorow, drukarek i innych peryferii pracuje w sRGB. Adobe w porownaniu do sRGB oddaje wiecej barw szczegolnie w zakresie fioletu i zieleni- tych (zapisanych w Adobe) barw bedzie ci brakowalo w sRGB co spowoduje, ze kolory beda rozmyte i blade szczegolnie w czerwieni i jej pochodnych. Ustaw przestrzen sRGB (w kamerze) a w ACR w czasie editu kliknij na trzecia ikonke od prawej (u mnie nazywa sie to Kameraprofil) a nastepnie zrezygnuj z profilu Adobe a wybierz, np, Camera Portrait. Pamietaj o myciu zebow po kazdym posilku, uzywaj nici stomatologicznej do czyszczenia przestrzeni miedzyzebowych i regularnych wizytach u stomatologa. P.S. przeczytalem wlasnie post kolegow 2 pompony- zakladam, ze twoje, kolego autorze watku, zdjecia sa poprawnie wykonane a jedyny Problem to kolory. Uwagi kolegow 2pompony sa, oczywiscie, zasadne.
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 23-09-2015 o 19:30
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Plik raw nie jest właściwie obrazkiem. Nie ma ustalonego nasycenia kolorów ani balansu bieli. Obrazkiem staje się dopiero po wywołaniu. Jak sobie wywołasz, tak masz.

Firma Adobe zdecydowała, że bardziej podoba im się taki sposób wywołania, jaki opisałeś. Firma Nikon uważa inaczej, niż Adobe i jpegi z aparatu też uzyskujesz takie, jak widzisz. Jpeg z aparatu powstał praktycznie z tego samego rawa, który wywołujesz w Camera Raw. Możesz się o tym przekonać, wywołując tego rawa np w Capture NX-D. Kolory będą prawie takie same, jak te z aparatu.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 23-09-2015 o 19:28

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów