Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: RAW czy JPG ?

Domyślnie

RAW też nie ma zapisanej żadnej przestrzeni barw (sRGB czy Adobe RGB) także ustawianie tego w aparacie ma sens tylko jak się robi od razu w jpg

czy mamy sRGB czy Adobe RGB to się ustala podczas wywoływania

Domyślnie

beliverman masz zepsuty aparat, za pół ceny kupię - żart
    Nie wiem co nazywasz naturalnością w jpg, bo ja jakoś nie potrafię naturalnie wyglądającego jpg zrobić
    Za po przy pracy z RAW'em czasem do naturalności uda mi się zbliżyć.
    Zamiast zawracać sobie głowę różnicami w formatach, opanuj jakąś aplikację do obróbki NEF'ów.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miroko Zobacz posta
    RAW też nie ma zapisanej żadnej przestrzeni barw (sRGB czy Adobe RGB) także ustawianie tego w aparacie ma sens tylko jak się robi od razu w jpg

czy mamy sRGB czy Adobe RGB to się ustala podczas wywoływania
    Ale i tak trzeba na to uważać (albo używać srgb). W rawie są zapisane ustawienia aparatu, także te dotyczące przestrzeni kolorów. Jeżeli nie dopilnujesz tej kwestii, to wywoływarka może zapisać jpega w takiej przestrzeni, jaką zaproponuje raw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Firma Adobe zdecydowała, że bardziej podoba im się taki sposób wywołania, jaki opisałeś. Firma Nikon uważa inaczej, niż Adobe i jpegi z aparatu też uzyskujesz takie, jak widzisz.
    Problem oprogramowania Adobe nie polega na tym, że firma lubi inny sposób wywołania tylko Nikon zakodował WB i program Adobe otwierając RAW nie może odczytać tego parametru.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za podjęty temat -miło jest poczuć pomocną dłoń ....
    sufenta, sl011, 2 pompony- bardzo rzeczowo przedstawiacie zalety RAW-a Ciekawi mnie jakim programem początkowo je wywołujecie i czy wstępna obróbka daje pożądane efety kolorystyczne zanim przejdziecie do np. Photoshopa ?
    Rawy wywoływałem w ACR a to dawało mało miarodajny efekt. Przy zdjęciach portretowych lub grupy ludzi musiałem dosłownie każdy szczegół wyciągać później w PS.
    Byłbym wdzięczny za kilka sposobów na uzyskanie z Rawa gamy kolorów i ogólnej estetyki zdjęcia na poziomie dobrego jpg.

Domyślnie

Tak jak Ci radzono na początku, zacznij od Capture NX-D i View NX2 (ten używam tylko do przeglądania i zarządzania NEF).

W Przypadku ACR i LR zmień domyślny profil na Camera standard.

W obu przypadkach używaj sRGB (w paracie też).
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

@beliverman, jesli capture lub view nx (vode: post kolegi top) nie pomoga to wina lezy po twojej stronie. ACR i PS to bardzo dobre, profesjonalne programy. Jestes pewien, ze kamera i monitor sa o.k.?
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Zainstalowałem Capture NX-D oraz View NX2 i jest spora różnica ! Raw otwarty w tych programach jest bardziej "soczysty" i subtelnie łagodny. Natomist ten sam Raw w ACR jest zauważalnie gorszy. W krajobrazie, przyrodzie lub macro daję radę coś z tym zrobić, natomiast portret lub grupa ludzi jako Raw , zrobiony bez lampy w gorszych warunkach to masakra . Twarze są szare niemal "bezosobowe" przy próbie podciągnięcia ich " krzywymi " lub "poziomami " mocne zażółcenie które z kolei traktuje "kolorem selektywnym ". Oczywiście każda twarz , dłoń, noga, ręka oddzielnie zaznaczona " szybkim zaznaczaniem " mnóstwo pracy a efekt niekiedy sztuczny.
    Dziękuje wszystkim za wskazówki ale problemu nie stanowi alternatywa : JPEG czy RAW tylko problem stanowi otworzenie w ACR i Photoshopie Raw- a któryj tuz po otwarciu byłby taki jak JPEG i dawał mozliwości RAW - a !!??
    Czy znacie taką metodę ? będę wielce wdzięczny z każdą podpowiedz.

PS.
    Nie umiem poruszać się w Capture i View więc wolałbym taki efekt uzyskać w ACR i Photoshop

Domyślnie

Tak. Wystarczy wybrać profil Camera standard lub Camera portrait czy cokolwiek innego niż Adobe standard.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Idąc za ciosem jeszce jedno pytanko :
    Skoro JPEG - i wychodzą niezłe to może warto nie lekceważyć ich całkiem
    Ciekawi mnie czy przy foceniu w JPEG - ach , w puszcze , ACR i Photoshopie ustawiacie przestrzeń barw na Adobe RGB ?
    i czy do druku konieczna jest konwersja do sRGB czy może są profesjonalne zakłady drukujące z JPEG-a w Adobe RGB ?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów