Szukaj
huhuhuhu
udało mi się- włączyłem tryb tylko AF assist (bez błysku), następnie przełączyłem na normalny tryb i... zadziałało - na dzisiaj wystarczy (nie za bardzo jednak mi się to podoba - takie informatyczne podejście typu włącz i wyłącz, jak z Windowsem
), poczekam aż Sławek z urlopu wróci i zapytam co dalej, a jutro zadzwonię do Nikona o poradę)
pozdrawiam wszystkich
maruda Erie
szkoda, że to już nie to samo forum...
heh ale jazda - toz to jakis bug w oprogramowaniu kontolera lampki
Przynajmniej noc przespisz teraz w spokoju.
=> całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=
Dobrze, że wszystko już póki co OK.
@akrzykalski
Wiem, że to wspomaganie jest dosyć wyraźne, z tym że zwyczajnie nie wali po oczach tak, jak lampka wbudowana w body i w większości sytuacji w zasadzie nie zauważam nawet tego przez wizjer, że AF-Assist działa. Tylko wtedy gdy nie ma siły i naprawdę czerwone kratki się wyróżniają.![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
Czy mozesz napisać jeszcze raz dokładnie jak Ci się udało aktywować AF assist w SB800 ? Mam zdajsie ten sam problem i nie wiem czy mam wysyłać lampe do naprawy czy nie, i czy zdarzały się na forum uszkodzenia tego elementu lampy i ew. na jakie koszta się nastawiać ? Zdechło samo z siebie - tak normalnie działało. Wydaje mi sie że zdechło jak przestawiałem lampe w tryb zdalnego odpalania... po powrocie do normalnych ustawień juz nie działaJest jakiś RESET w tej lampie ?
[D80] [MB-D80] [80-200 2.8 D ED] [18-70 3.5-4.5] [50 1.8] [SB-800] [HELIOPAN POLCIR SH-PMC 67 SLIM]
U mnie też AF w lampie zdechło swego czasu. Przestawiałem, psioczyłem, ustawiałem, wyłączałem, włączałem, psioczyłem aż .... przestawiłem AF-C na AF-S i ... działa od tej pory niezawodnie i zgodnie z oczekiwaniami. Swoją drogą to szkoda, że AF Assist nie działa z trybem AF-C, ale pewnie znowu okaże się, że za wiele wymagam, powinienem się douczyć i takie tam.
Edit: Oops. Nie zauważyłem, że leon28 doszedł do tego samego.Ważne, że znany jest algorytm niezależnie od tego, jaki jest.
Ostatnio edytowane przez milo_ja ; 23-07-2007 o 15:18
Skontaktuj się z nami