Szukaj
Zależy do czego (tzn. jakich zdjęć). Był okres (jeszcze "błoniasty"), gdy używałem tylko dwóch obiektywów, 35 mm i 80 mm, co na APS-C przekładałoby się na 24 i 54 mm - lekko szerokokątny i leciutkie tele. W APS-C też ta 45-tka wydawała mi się jednocześnie i za wąska, i nie dość długa, ale okazuje się, że jest już na tyle wąska, że pozwala na dość selektywne wybieranie obiektu z otoczenia, a to najbardziej lubiłem w obiektywie 80 mm.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
45mm jest bardzo dobra i tania alternatywa jesli szukamy szkla do portretu w systemie NX. Oczywiscie jest do tego dedykowane i zarazem swietne szklo 85mm/1,4, ale jak ktos chce wydac 1/3 kwoty to powinien zerknac na 45mm. nikt tez nie powiedzial, ze jak bezlusterkowiec to tylko nalesniki. sa szkla, ktore nawet w aps-c i bezlusterkowym systemie nigdy nalesnikami nie beda.
30/2 jest oczywsice swietnym szklem jak chcemy zabrac swojego nx... + 30/2 do kieszeni kurtki i miec poroblem sprzetu z glowy. jesli jednak chcemy zrobic jakis krajobraz czy portret to wtedy musimy siegac po wieksze szkla (12-24mm czy 45/1,8 (85mm/1,4)). nie robmy z 30/2 szkla do wszystkiego - bo takim z pewnoscia nie jest.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
No właśnie. A jak się sprawuje 12-24? Miałem Tokinę 12-24 podpiętą pod D300s i uwielbiałem ten obiektyw. Teraz zastanawiam się na NX 12-24, póki jeszcze coś można kupić do tego systemu, bo niedługo wszystkie akcesoria do NX będą jak białe kruki.
12-24mm jest swietnym szklem. bardzo je lubie w krajobrazach (tak 12-18mm). daje bardzo dobre jakosciowo zdjecia (przewaznie przymykany f6,3-f. robilem wydruki A4 i wyszly rewelacyjnie, mimo iz moj NX200 z pewnoscia ogranicza troche to szklo.
jak ktos ma NX300 czy NX500 to z pewnoscia bedzie jeszcze lepiej.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
No i zachorowałem![]()
Nie słyszałem, by ktokolwiek o jakimś obiektywie do NXów powiedział, że jest "słaby". Są lepsze i gorsze, ale sporo z nich zasługuje na miano co najmniej dobrego. Nie mam własnych doświadczeń ze wszystkimi, ale te, które mam, są co najmniej OK albo lepiej. Nawet ten dość pogardzany mały zoom 20-50, gdy się pojawił, dostał nagrodę EISA za najlepszy obiektyw do bezlusterkowców. Ze znanych mi obiektywów NX najbardziej "bezjajecznym" jest 20-tka - nie wyróżnia się absolutnie niczym, ma taką trochę nieciekawą ogniskową, nierewelacyjne światło, dość głośny AF... Ten obiektyw pojawił się z NX100, i, zdaje się, na niektórych rynkach był z nim sprzedawany jako mały, szeroki standard. O pozostałych można w zasadzie mówić naprawdę dobrze, o ile wiem.
Będę nieskromny i się pochwalę. Zakupiłem szkiełko 30 mm f:2.0![]()
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
Będziesz pan zadowolniony.
Skontaktuj się z nami