Pochwalony!
Post jest skierowany do DTPowców posługujących się InDesignem w wersji w miarę nie antycznej i mających świadomość, że skrypty ułatwiają życie...
Opiszę problem...
Jak każdy, kto zajmuje się dłuższymi publikacjami których sam nie tworzy tylko dostaje je z wydawnictwa, mam swojego 'killera sekretarek' - zestaw Find/Change querries, które poprawiają większość, jeśli nie wszystkie błędy spotykane w textach pisanych niechlujnie: poprawiają interpunkcję, inteligentnie usuwają white spaces, poprawiają miękkie entery, cudzysłowy, załatwiają wiszące spójniki, skróty, indeksy górne i dolne, i tak dalej, i tak dalej... Spokojnie dostając text przepuszczam go przez tego 'killera sekretarek' i dostaję text, który można w końcu zacząć składać. Mój zestaw, używający intensywnie GREPa ma 9 kroków, tzn. 9 Find/Change querries.
Ale lepsze jest wrogiem dobrego jak powiadają... Dostałem do roboty nie parę plików, które składają się na książkę, tylko serię chyba z osiemdziesięciu maluteńkich pliczków, które w dodatku napisane są wręcz tragicznie, a ja teraz każdy z nich muszę poprawiać. Czyli każdy zaimportowany tekścik muszę przepuścić przez te 9 kroków Find/Change. Nudne...
Oczywiście można to zrobić tak, że położy się je wszystkie w InDyku na stronie, potem połączy ramki w jeden bardzo długi text i poprawi za jednym pociągnięciem - można i tak, i wtedy zamiast 80 x 9 kroków mam 1 x 9 kroków - co robi dużą różnicę. Ale zainteresowałem się skryptem FindChangeByList - który bierze listę tych 9 kroków i za jednym pociągnięciem robi od razu te wszystkie kroki jeden po drugim. Czyli raz puszczasz skrypt, a on po prostu wykonuje automatycznie tyle kroków Find/Change, ile mu się wpisze.
W teorii jest pięknie - wszystko działa. Problemem jest to, że działa za szybko. Tak jest, ZA szybko. Na przykład na jakimś etapie, powiedzmy w trzecim kroku ma usunać wszystkie podwójne, lub wielokrotne spacje. I usuwa podwójne, ale jeśli spacji jest więcej, bywa że jakieś mu zostają - np. było 5 spacji, po skrypcie zostają dwie. Tak jakby skrypt nie wykonawszy do końca swojego kroku przechodził zbyt szybko do następnego kroku.
Macie na ten cały problem jakiś swój sposób? Robicie jakoś inaczej? Czy może przepuszczacie text przez swoje kroki ręcznie?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami