Bry,
dobrzy ludzie, internet ogromny i moc w nim wiadomości, nie do końca znalazłam jednak to, co mi do szczęścia potrzebne.
Powiedzmy, że wiem,, jak ustawić balans bieli, by zrobić zdjęcia w podczerwieni (na zieloną trawę), powiedzmy, że wiem, jak je potraktować w PS (mieszanie kanałów niebieskiego i czerwonego z wartościami 100 i 0).
Fakt, nie próbowałam jeszcze, mój filtr (720nm) dopiero w drodze![]()
Interesuje mnie jednak coś innego; jak uzyskać efekt osiągalny przez Davida Keochkeriana? Jak wiem, że za wysokie progi na moje nogi, ale chciałabym choćby teoretycznie wiedzieć, w jaki sposób udaje mu się otrzymać na zdjęciu złoto-brązowe drzewa i piękne błękitne niebo. Zdjęcia mnie po prostu powalają na kolana
Na pewno coś miesza podczas obróbki, pytanie jednak brzmi: co? Łączył dwie ekspozycje, jedną robioną z filtrem, drugą bez? Chyba nie, bo ruszyłby aparat podczas wykręcania/nakręcania filtra.
Nie wiem, jak mi pójdzie z moimi irenkami, naczytałam się, że różnie to bywa. Zdjęcia będę robiła hybrydą z zapisem do RAW-ów, a potem obróbka w PS.
Spotkałam się jednak z wypowiedziami, że nie zawsze podczas mieszania kanałów udaje się fotografującym w IR uzyskać białe liście i niebieskie niebo, nawet po usunięciu fabrycznie blokujących światło IR filtrów.
Cóż, pożyjemy, zobaczymy.
Na razie jednak, mam nadzieję, że trochę mi we łbie rozjaśnicie.
miłego dnia, Anka
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami