Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Irenki

Domyślnie Irenki

Bry,
    dobrzy ludzie, internet ogromny i moc w nim wiadomości, nie do końca znalazłam jednak to, co mi do szczęścia potrzebne.
    Powiedzmy, że wiem,, jak ustawić balans bieli, by zrobić zdjęcia w podczerwieni (na zieloną trawę), powiedzmy, że wiem, jak je potraktować w PS (mieszanie kanałów niebieskiego i czerwonego z wartościami 100 i 0).
    Fakt, nie próbowałam jeszcze, mój filtr (720nm) dopiero w drodze
    Interesuje mnie jednak coś innego; jak uzyskać efekt osiągalny przez Davida Keochkeriana? Jak wiem, że za wysokie progi na moje nogi, ale chciałabym choćby teoretycznie wiedzieć, w jaki sposób udaje mu się otrzymać na zdjęciu złoto-brązowe drzewa i piękne błękitne niebo. Zdjęcia mnie po prostu powalają na kolana
    Na pewno coś miesza podczas obróbki, pytanie jednak brzmi: co? Łączył dwie ekspozycje, jedną robioną z filtrem, drugą bez? Chyba nie, bo ruszyłby aparat podczas wykręcania/nakręcania filtra.
    Nie wiem, jak mi pójdzie z moimi irenkami, naczytałam się, że różnie to bywa. Zdjęcia będę robiła hybrydą z zapisem do RAW-ów, a potem obróbka w PS.
    Spotkałam się jednak z wypowiedziami, że nie zawsze podczas mieszania kanałów udaje się fotografującym w IR uzyskać białe liście i niebieskie niebo, nawet po usunięciu fabrycznie blokujących światło IR filtrów.
    Cóż, pożyjemy, zobaczymy.
    Na razie jednak, mam nadzieję, że trochę mi we łbie rozjaśnicie.

miłego dnia, Anka

Domyślnie

Kiedyś już była dyskusja na ten temat. Są dwie możliwości, albo składa dwie lub więcej klatek, albo stosuje różne podczerwone filtry. Bo nie wiem czy wiesz, ale jest ich chyba 4 rodzaje, z różnymi długościami fal. Dochodzi jeszcze możliwość dokładania/ nakładania filtrów typu Cokin. Moim skromnym zdaniem, aby na poważnie myśleć o zdjęciach IR trzeba przerobić aparat i wymienić filtr na podczerwony w aparacie. Znacznie skrócą się czasy naświetlania, niestety teraz przygotuj się, że będziesz musiała korzystać ze statywu

Tu jest moje zdjęcie. Powstało na Nikonie D50 i nakręconym filtrze. Obróbka to tylko mieszanie kanałów.

Domyślnie

Tak, wiem, że długości fal jest kilka. Świadomie wybrałam 720nm, bo chyba najwięcej zdjęć powstaje przy tej długości. O statywie tyż wiem
    Co do przeróbki aparatu. Nie będę robić zdjęć lustrzanką, tylko hybrydą, tam chyba nie ma fabrycznego filtra, który pokrzyżowałby mi szyki? Nie wiem, na ile miarodajny jest test pilota TV, mój aparat przeszedł go pozytywnie.
    Zdjęcie, cóż.... po prostu brak mi słów, bo zdjęcia wykonane w tej technice po prostu mnie urzekają. Stąd pomysł, by choć spróbować.
    Jeśli można, prócz mieszania kanałów, ew. poprawienia jasności i ostrości, robiłeś coś jeszcze?

Domyślnie

Nie, nic nie robiłem prócz mieszania kanałów. W czym będziesz wywoływała RAWy? Niestety, niektóre programy mają problem z balansem bieli np. Lightroom nie obsługuje takiej temperatury jak mają zdjęcia w IR i od razu w programie robią się czerwone. W Nikonie jest ten plus, że zawsze można skorzystać z Capture NX-D od Nikona (na dodatek jest darmowy ), który odczytuje dane z aparatu i nic nie miesza. Wtedy w można spokojnie na RAWach mieszać wszystko, łącznie z ekspozycją i balansem bieli.

Domyślnie

No właśnie myślałam o wywoływaniu w LR. Zaraz obmacam Captura Dzięki.

Domyślnie

Ja oprócz standardowego mieszania kanałów odejmuje jeszcze trochę barwy czerwonej, żółtej i niebieskiej, bo tak dla mnie za bardzo daje po oczach
    Musi wyjść coś w tym stylu
    http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,palac,1960874.html
    http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...n,2150405.html

Tak mi wychodzi bez mieszania kanałami z lekko podkręconym kontrastem

http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...y,1834916.html

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Łoj, piękne
    No to teraz powiedzcie mi, jak zrobić to:
    http://thesuperslice.com/2013/01/08/...otographie-23/

Domyślnie

Wystarczy poszperać w kolorystyce i podkręcić kolor żółty, jak się nie uda to na nowej warstwie pokombinować z samymi drzewami i kolorami żółtym i czerwonym, a potem połączyć warstwy.
    Spróbuję w domu coś takiego zrobić.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 25-08-2015 o 12:22

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AnaP Zobacz posta
    Łoj, piękne
    No to teraz powiedzcie mi, jak zrobić to:
    http://thesuperslice.com/2013/01/08/...otographie-23/
    Moim zdaniem jest to podniesione nasycenie, po mieszaniu kanałów
    Fuji

Domyślnie

Cóż, przyjdzie moje szkiełko, to będę kombinować Piękne dzięki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów