Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Asia

Domyślnie Asia

Witam,

Śledzę forum od kilu lat, najwyższa pora wrzucić coś od siebie
    Domowy pstryk z żoną w roli głównej. Co sądzicie?

Domyślnie

1- czemu krzywo?
    2- czemu brak symetrii skoro zdjęcie typowo au face
    3- czemu charakteryzacja kobiety wykonana do kolorowego tła (w domyśle kwiecistego/naturalnego otoczenia)
    4- wg mnie nie powinno być widać tych porów na skórze, jakieś wygładzanie by się przydało
    5- brak ekspresji ze strony modelki

Czy zasadne uwagi nie wiem, na pewno subiektywne
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie Asia

przeszkadza mi symetria swiatla, tzn wyglada ze obie lampy swieca z podobna moca, znosza sie i powoduja plaskosc, zrob jeszcze jeden pstryk z jednym slabszym swiatlem, albo innym katem
    Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 28-07-2015 o 23:53
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carlos_lo Zobacz posta
    przeszkadza mi symetria swiatla, tzn wyglada ze obie lampy swieca z podobna moca, znosza sie i powoduja plaskosc, zrob jeszcze jeden pstryk z jednym slabszym swiatlem, albo innym katem
    Mnie też nie pasuje świecenie, logika jest trochę odwrócona - zwykle światło wpuszcza się do środka twarzy i ciemniej jest na bokach (a na pewno tak się robi w teorii makijażu ). Zrobiło się płasko a kierunek światła dodatkowo podkreślił każdy por i zmarszczkę na twarzy. Faktycznie brak konkretnej mimiki nie ratuje sytuacji.
    amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.

Domyślnie

Myślę podobnie jak moi poprzednicy. Osobiście, oświetliłbym tylko jedną lampą, w stylu Rembrandta.

Domyślnie

Dziękuję za komentarze.
    Ze światłem macie racje, ustawiłem dwie lampy po bokach, lekko od przodu, z podobną mocą. Postaram się to zrobić jeszcze raz, tym razem zamiast jednej lampy, ustawię blendę, kiedy tylko ją kupię

Pytanie pomocnicze, czy skóra nie leci za bardzo w czerwony? Pytam, bo na moim monitorze to wygląda OK, choć nie jest to jakiś cud techniki. Jednak jak zamawiam odbitki, to wychodzą one z lekkim nadmiarem czerwonego, i nie wiem czy to moja wina, czy labu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kajotka Zobacz posta
    Dziękuję za komentarze.
    Ze światłem macie racje, ustawiłem dwie lampy po bokach, lekko od przodu, z podobną mocą. Postaram się to zrobić jeszcze raz, tym razem zamiast jednej lampy, ustawię blendę, kiedy tylko ją kupię

Pytanie pomocnicze, czy skóra nie leci za bardzo w czerwony? Pytam, bo na moim monitorze to wygląda OK, choć nie jest to jakiś cud techniki. Jednak jak zamawiam odbitki, to wychodzą one z lekkim nadmiarem czerwonego, i nie wiem czy to moja wina, czy labu.
    Zapisz zdjęcie w ps jako "zapisz dla sieci/save for web" - tam domyślnie ustawia kolory w sRGB, takie kolory jak będą po zapisaniu takie powinny być też podczas oglądania na innych kompach, po wydruku również (tak sądzę, ale pewności 100% nie mam). Możesz też pogrzebać w ustawieniach, żebyś pracował tylko na RGB skoro nie masz skalibrowanego monitora.
    OM-D 10 Mk II

Uprawnienia umieszczania postów