Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

mechatronikę

ciągnę 2. rok z kolei i do dzisiaj nie wiem co to kuźwa jest
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Spoko, jak szybko i latwo zastosowac metode skladowych symetrycznych dowiedzialem sie 10 lat po tym jak przez 3 lata na studiach mnie tym meczono. Studia maja otworzyc Ci umysl, ktory ciagle masz jak gabka. Z wiekiem tylko zwapnienie postepuje i potem ciezko przyswoic sobie podstawowe rzeczy. Nie licz, ze po nich bedziesz bozyszczem i wszystkowiedzacym omnibusem w studiowanym zawodzie. No dobra, sa genialne wyjatki, omibusy, Einsteiny i inne geeky ale tez nie pracuja od razu na dyrektorskich stanowiskach. Swoje w d... trzeba dostac a pierwsza praca po studiach i tak zweryfikuje ile jeszcze nie wiesz

Myslisz, ze po studiach fotograficznych strzelisz zdjecie zycia, beda zapraszac Cie na objazdy, prelekcje, wystawy, wiwatujace panienki i czerwone dywany do konca zycia? Naiwnys

Domyślnie

warto tez sobie posprawdzac czy ktokolwiek ze znanych fotografów ukończył jakakolwiek szkołe w tym kierunku.
    Studiuj coś co potencjalnie w przyszłości może dać Ci chleb - fotografia raczej nie jest ta dziedziną. Fotografia może być dodatkiem co połozy Ci na ten chleb pasztet lub najlepszą szynkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    fotoreporter to zawod rownie przydatny jak zdun
    I tu się zdziwisz. Zdun potrafiący naprawić stary piec kaflowy lub go odbudować, zarabia zdecydowanie lepiej niż niejeden uznany polski fotoreporter. Wiem, bo mam z tematem kontakt.

Magistrami ekonomii, turystyki, zarządzania, itp. można klomby w parkach nasadzać. Ale znaleźć prawdziwego stolarza, cieślę, sztukatora itp. to jest sztuka sama w sobie. Niestety, ale duża część szkół to fabryka debili i utylizacja ich kilku lat życia.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    mechatronikę

Ja też nie wiem, ale to dobry znak, bo pewnie mechatroników nie ma zbyt wielu, więc możesz się załapać na robotę w jakiejś Japonii czy Chinach i stamtąd dodatkowo trzaskać foto-artykuły podróżnicze
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Mechatronika jest np. w dwusprzegłowej automatycznej skrzyni biegów.
    To tak dla przykładu.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 11-06-2015 o 15:29
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    I tu się zdziwisz. Zdun potrafiący naprawić stary piec kaflowy lub go odbudować, zarabia zdecydowanie lepiej niż niejeden uznany polski fotoreporter. Wiem, bo mam z tematem kontakt.
    nie zdziwie sie. wiem ile kosztuje zdun i jak trudno go znalezc.
    podobnie jak krawiec czy szewc.

pozostaje pytanie jakie jest zaoptrzebowanie na zdunow w kraju?

reporteka umarla juz ladnych pare lat temu - zabili ja darmowi fotograficy i reducja kosztow, to samo sie dzieje w pozostalych dziedzinach. jakosc schodzi na plan dalszy.
    odnosac sie do tego co napisales - latwiej kupic meble w ikei niz robic u stolarza na zamowienie, rozleca sie za dwa lata i trzebakupic nowe ale nikt na to nie patrzy
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    mechatronikę

Nie dziw się. Programy studiów często są tak układane, że studenci nie wiedzą, po jaką cholerę muszą się uczyć różnych dziwnych rzeczy, które, jak sądzą, nigdy do niczego im się nie przydadzą.
    Ja dopiero pod koniec IV roku, gdy pisałem pracę mgr, zajarzyłem, po co uczyłem się różnych "głupot" na I i II roku, bo dopiero wtedy różne, pozornie oderwane rzeczy, poskładały mi się w całość. Więc musisz jeszcze trochę wytrwać, zanim dowiesz się, co studiujesz.

I tak, jak ktoś wyżej napisał, nie licz na to, że samych studiach nauczysz się zawodu. Studia to podstawy do tego, byś zaczął się uczyć zawodu już "on the job".
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Po mechatronice to możesz spokojnie robić automatykę i bms w biurowcach czy coś więc praca będzie spokojnie
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Automatyka...pięknie się nazywa ale człowiek jedynie wie co to uchyb
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów