Woytek pewnie wychodzi z szoku, czym predzej Woytku do apteki po laudanum! ;]
Szukaj
Woytek pewnie wychodzi z szoku, czym predzej Woytku do apteki po laudanum! ;]
Canon
Na fali podjarania 92/1.7 udało mi się zdobyć Meopta Meostigmat 50mm f/1
Niestety nie kryje pełnej klatki, jest spora winieta i bardzo mała odległość ostrzenia. Być może da się jakoś przerobić konstrukcję, ale wątpię i nie potrafię, ostatni element optyczny jest dużo mniejszy niż w większym bracie.
Może ktoś potrzebuje takiej ciekawostki, bo mi szczerze mówiąc wystarczy 92/1.7
Hmm ten 24-240 nie jest aż taki ogromny z tego co widzę na zdjęciach. Specyfikacja mówi że jest prawie takiej samej wielkości co nexowy e18-105/4 (oczywiście prawie dwa razy cięższy). No i co najważniejsze - przy szkle które jest najlepsze jak ktoś nie chce wymieniać szkieł - jest uszczelniane
Swoją drogą jestem ciekaw jak się ma jakością obrazka do fe28-70 i fe24-70;]
Tu jest dość pozytywna recenzja tego obiektywu:
https://www.youtube.com/watch?v=4JNYYgrkVR4
A Woytka gdzieś wsysnęło razem z nowym zuomem.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Raczej takie na którym wszystko będzie rozmazane![]()
Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu
Ty tu sobie niczego nie przyszywaj, tylko zdjęcia pokaż!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie powiem sam jestem bardzo ciekaw tego zouma. Przez kilka lat uzywalem tamrona 18-250 i powiem szczerze byl to mój podstawowy obiektyw na wycieczkach zwlaszcza po górach. Nie byl może wyśmienity ale wystarczający a przede wszystkim dużo lzejszczy i tańszy od 3 innych obiektywów pokrywających ta ogniskowa. Zauwazylem ze dobrze jest mieć jeden duży zoum na wycieczki. I kilka stalek na poważniejszą fotografie.
Ja mam tylko następującą wątpliwość - chcę mieć coś lżejszego, mniejszego i wygodniejszego więc godzę się na kompromis i gorszą jakość zdjęć. To czemu kupować taki zoom na FF jak można na apsc (czy nawet m4/3)? Będzie mniejszy, lżejszy, tańszy, często z lepszym zakresem.
W sumie nigdy nie widziałem porównania zdjęć z FF+megazooma i apsc+megazooma o podobnym zakresie... Nie wiem czy większa matryca wciąż pomaga jak wymaga jednocześnie więcej od szkła. Tym bardziej jak jest wybór np. między FF z 24MP i APSC z 24MP.
Acz trafia do mnie argument że nie wszyscy chcą mieć drugi aparat z mniejszą matrycąNatomiast zawsze można korzystać z trybu cropa na FF, z 24MP zostaje wciąż ok 10MP, na zdjęcia z wakacji powinno starczyć.
Swoją drogą 24-240 i tak mnie kusi, i nie wiem czemu bo jest wbrew mojej logice;p
Skontaktuj się z nami