Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Hdr lr cc

Domyślnie Hdr lr cc

Mam pytanie jaka jest róznica w tworzeniu obrazka za pomocą narzędzia HDR od tego tworzonego suwakami?

HDR nie powstał z "bracketowanych" w czasie ekspozycji RAWow tylko z kopi powstałych z jednego RAWa wywołanego w sposób bracketingowy, a to dosyć istotna uwaga.
    Jeśli dyskusja rozwinie sie w sposób logiczny to podam więcej ścisłych parametrów ktore moga miec duze znaczenie by dyskutowac o tym zagadnieniu.

Tyczy sie wyłacznie HDR w LR cc/6 a nie HDR generalnie.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 24-05-2015 o 14:57

Domyślnie

Nie ma najmniejszego sensu bawić się w HDR z różnych wywołać tego samego zdjęcia. Efekt na 100% nie będzie lepszy od porządnego "ręcznego" wywołania zdjęcia.

A jaka jest różnica między HDR, a samymi suwakami - ano taka, że HDR stosuje różne parametry do różnych fragmentów zdjęcia, a samymi suwakami tego nie zrobisz. Trzeba użyć masek/pędzla aby uzyskać to samo co da HDR.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Akurat różnica jest i to wyraźnie widoczna na plus HDR ale mimo ,że jest wyraźnie widoczna to jednocześnie na tyle mała i zastanawiam sie nad sensem wykorzystywanie do tego tak czasochłonnego narzędzia.

Domyślnie

Jak dobrze obrobisz zdjęcie (a nie przesuniesz 3 suwaki), to różnica będzie... ale na korzyść tego obrobionego zdjęcia.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jak dobrze obrobisz zdjęcie (a nie przesuniesz 3 suwaki), to różnica będzie... ale na korzyść tego obrobionego zdjęcia.
    A mozesz konkretnie napisac co masz na mysli?
    Bo ja nie znam "bezsuwakowej" obróbki zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    A mozesz konkretnie napisac co masz na mysli?
    Patrz post nr.2.

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Bo ja nie znam "bezsuwakowej" obróbki zdjęcia.
    A kto pisał o "bezsuwakowej" ??
    Nikon

Domyślnie

Zawsze mi się wydawało że HDRI ma większą rozpiętość tonalną i ma tę właśnie przewagę nad zwykłym (nawet dobrze obrobionym) jpg
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    Zawsze mi się wydawało że HDRI ma większą rozpiętość tonalną i ma tę właśnie przewagę nad zwykłym (nawet dobrze obrobionym) jpg
    Jeśli robisz HDR z 3 ekspozycji - będzie większy DR.
    Jak robisz to z jednego zdjęcia, tylko wywołanego z 3 różnymi ustawieniami jasności - nic więcej nie uzyskasz... ba... nawet możesz uzyskać mniejszy DR.
    Nikon

Domyślnie

Wywoływanie kilku zdjęć z jednego pliku RAW nie ma żadnego sensu. HDR to technika pozwalająca zwiększyć rozpiętość tonalną obrazu a tego nie da się zrobić mając do dyspozycji tylko jedno zdjęcie źródłowe.

Domyślnie

Dokładnie jak koledzy piszą , wołając jednego rawa na X sposobów nie da Ci tej rozpiętości.
    Dobrze naświetlonego rawa można dobrze obrobić w LR czy Capture One.
    Zaś kilka naświetlań +,0,- można w łaty sposób połączyć w programie do HDR lub trochę trudniej z lepszymi rezultatami używając technik HDRi czy jak tam zwą
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów