Close

Strona 517 z 607 PierwszyPierwszy ... 17417467507515516517518519527567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 161 do 5 170 z 6065

Domyślnie

Tak jak już napisano
    Jak robisz ze statywu, to VR musi być wyłączony.
    O tym też jest w instrukcji, zarówno aparatu jak i obiektywu - bo wbrew pozorom, tak proste urządzenia jak obiektywy również posiadają instrukcję !

pool80 - moja rada, to poświęć trochę czasu na lekturę instrukcji. Piszę to bez złośliwości, czy żartu.
    Bo przecież, nie po to wydawałeś niemało kasy żeby się wkurzać na aparat - tylko żeby korzystać z jego możliwości mniej lub bardziej "ukrytych" na tych cirka 350 stronach instrukcji
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

A tak z ciekawości, dlaczego vr musi być włączone przy statywie ?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Raczej musi być wyłączone... Jak nie ma drgań to po co je redukować... ?

Domyślnie

Musi być wyłączony żeby nie wymuszał ruchu soczewki VR.

Domyślnie

Dodam tylko, że powinien być wyłączony nie tylko na statywie, ale również przy fotografowaniu z ręki przy krótkich czasach. Co to znaczy krótkie czasy: to już było dość obszernie na tym forum więc nie będę tego powtarzał.

Domyślnie

Vr wyłączony, oczywiście że tak przy statywie. Po prostu przeoczyłem to bo zawsze miałem VR w body i przy samowyzwalaczu był automatem odcinany. Nigdy nie miałem guzika na szkle, i nie wiedziałem, że Vr w szkle, samowyzwalacz nie odetnie.

Ktoś mnie przekierował na stronę w instrukcji gdzie niby mam sobie stosować Mup. Niestety jak się nia ma wężyka, pilota wifi itd.. o czym już pisałem, to przy Mup muszę ponownie nacisnąć spust, co powoduje drganie aparatu - nie o to mi chodzi. Chodzi mi o Mup +samowyzwalacz w jednym.

W instrukcji jest napisane, jak wstępnie wykadruję i nacisnę pierwszy raz spust w trybie Mup i nie nacisnę spustu ponownie, to aparat sam zrobi zdjęcie po 30sek. Mnie chodzi o to, żeby skrócić ten czas do np. 2-5 sek. Przepraszam jeżeli pisze nieczytelnie.

http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687

Tu jest wszystko ładnie opisane, Pozostaje mi zakup pilota i Mup albo samowyzwalacz w trybie Lv. W 2gim przypadku nie musze wyłączać mechanicznie Vr, jak mi sugerujecie, przypuszczam że elektronika to sama robi, a przynajmniej nie zauważyłem wpływu na jakość zdjęć przy 105mm. (Dawniej o działaniu Vr informował mnie znacznik w wizjerze.)
    Ostatnio edytowane przez pool80 ; 19-05-2015 o 15:13

Domyślnie

No i jeszcze posłuchałem kiedy Vr pracuje i w trybie Lv słychać go cały czas, a "przez wizjer" ucisza się tuż przed podniesieniem lustra. Tak czy siak w moim przypadku poruszone zdjęcie powodowało podnoszące się lustro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pool80 Zobacz posta
    Ktoś mnie przekierował na stronę w instrukcji gdzie niby mam sobie stosować Mup. Niestety jak się nia ma wężyka, pilota wifi itd.. o czym już pisałem, to przy Mup muszę ponownie nacisnąć spust, co powoduje drganie aparatu - nie o to mi chodzi. Chodzi mi o Mup +samowyzwalacz w jednym.
    Ja Ci podałem strony i nie było to złośliwie, po prostu było rano
    Powracając do sedna problemu. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko jest pilot. Ja swojego kupiłem do d50 jakieś 6 lat temu i do dnia dzisiejszego wykorzystuję.
    "Jeżeli fotografujący całkowicie polega na automatycznym pomiarze, jego życie stanie się niekończącym się poszukiwaniem aparatu, który zrobi wszystko sam" van Niekerk

Domyślnie

Czyli w trybie Mup nie jest możliwe skrócenie czasu oczekiwania z 30s?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pool80 Zobacz posta
    Czyli w trybie MUP nie jest możliwe skrócenie czasu oczekiwania z 30s?
    Wydaje się, że nie. Instrukcja str 61 "Tryb podnoszenia lustra
    Zdjęcie zostanie zrobione automatycznie jeśli przez około30 s po podniesieniu lustra nie zostaną wykonane żadne czynności". Nie ma nic o zmianie tego czasu. A próbowałeś opcję z menu d10 (s. 241)?
    Zatem skrócenie tego czasu bez dodatkowego akcesorium (pilot na pewno, nie wiem czy z wężykiem również bo nie mam, ale wydaje mi się, że kabelek może wprowadzać dodatkowe, przypadkowe drgania) nie da rady.
    Pilot na aukcjach oryginał około - 30 zł, zamienniki od 10 zł.
    A tak z innej beczki - czy te 2-3 sek. wystarczą do ustabilizowania puszki, by zdjęcie było nieporuszone? Drgania już ustaną?
    Ostatnio edytowane przez gzyms ; 19-05-2015 o 19:41
    "Jeżeli fotografujący całkowicie polega na automatycznym pomiarze, jego życie stanie się niekończącym się poszukiwaniem aparatu, który zrobi wszystko sam" van Niekerk

Strona 517 z 607 PierwszyPierwszy ... 17417467507515516517518519527567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów