Close

Strona 42 z 73 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 725
    Oszczędny w słowach Awatar sonicq
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

co do ustawienia cropa.. Jeśli się nie mylę to można przecież ustawić różne jednostki miary jak i stosunki boków, a każde ustawienie można sobie zapisać jako własne. Ja tak sobie zrobiłem różne proporcje boków i szybko się mogę między nimi przełączać. A rozmiar w px i tak chyba nie ma sensu, chyba że traktować to jako proporcje) bo przecież przy eksporcie plików do docelowego formatu ustawia się rozdzielczość wyjściowego obrazu przecież.
    Co do wyświetlania zdjęcia po przycięciu już. Jeśli mamy zaznaczony ten crop tool (czy jak się to nazywa) to program pokazuje zdjęcia z przyciemnioną ramką, a jeśli jesteśmy na innym narzędziu (lupa, strzałka itp) to program generuje miniaturki już przycięte, bez tej ramki.

Nie mam C1 pod ręką, ale wydaje mi się, że prawdę mówię Wersja 8.ileś tam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Próbowałem, ale nie wkleja nawet poprzez okienko, w którym można po prostu kliknąć „Apply”.
    Generalnie da się, wystarczy w output process ustawić cale i proporcje a następnie w opcjach cropa ustawić by przycinało do ostatecznych proporcji. Moim zdaniem wygodniej

Stig, odpowiem Ci przy okazji na sprawę kopiowania ustawień. Wydaje mi się, że chodzi Ci o takie coś, sprawdź: W panelu adjustment -> adjustments clipboard kliknij te trzy kropeczki, odznacz "autoselect adjusted" i zaznacz te funkcje co chcesz, żeby Ci zawsze kopiowało przy ctrl shift c. Resztę w potem lokalnie shift strzałeczki ale to już wiesz Mnie najbardziej wkurzało że ze zdjęcia na zdjęcie kopiuje mi wiecznie crop (krzywa ręka )

Mi osobiście radość sprawiło jak odkrylem że viewer może być kompletnie oddzielnym oknem. Ustawiłem skrót na tworzenie nowej warstwy, panel z pływający z warstwami, balansem, obracaniem i ekspozycją więc bardziej przypomina to photoshopa. Lubię robić przy nietypowych winietach w trzy kliknięcia operację typu duży pędzel obiekt i invert mask. Osobiście 2-3 krotny eksport mi osobiście robi robotę. Jeden z nich często robię poprzez kliknięcie na skórę w advanced, invert i można wtedy wszystkie inne kolorki podbijać. Następnie maskowanie w photoshopie.

Wiecie, że teraz można z automatu korygować lvle w trybie rgb o pare procent?
    Ostatnio edytowane przez michalnsm ; 12-05-2015 o 20:07

Domyślnie

Po miesiącu zabawy Capture One 8 Pro, zaczynam coraz rzadziej korzystać z ACR.
    Jak dotąd widzę jedną poważną bolączkę, likwidacja aberracji chromatycznych - jest słabo, przynajmniej jeżeli chodzi o obiektywy bez profilu w programie - z Tokiną 100 2.8 nie działa to w ogóle, analiza niby się wykonuje - poprawy jednak nie widać.
    Napisałem zlecenie to Phase One, chociaż nie spodziewam się oprofilowania obiektywu
    Na razie obrabiam w Capture a przed przejściem do PS'a, otwieram Tiff w ACR i likwiduję aberracje, w tym temacie Adobe daje radę.
    A może jest jeszcze jakiś sposób walki z tematem już na poziomie Capture One, bo ja poza automatem nic nie znalazłem?
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nimnull Zobacz posta
    Jak dotąd widzę jedną poważną bolączkę, likwidacja aberracji chromatycznych - jest słabo, przynajmniej jeżeli chodzi o obiektywy bez profilu w programie -
    mam to samo, jeżeli o obiektyw chodzi.
    poza tą "drobną" niedogodnością zostałem fanbojem C1

Domyślnie

Do fanboya jeszcze mi daleko. Natomiast w wielu rodzajach zdjęć efekt wejściowy jest już dla mnie ok, nic poza WB nie muszę zmieniać. Drobne niedogodności jakoś zniosę.
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Oszczędny w słowach Awatar sonicq
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ostatnio obrabiałem set z 85 1.4D, większość w okolicach @2.0-2.8 więc też trochę aberracje dały o sobie znać i praktycznie suwak w C1 nie zmieniał mi nic na zdjęciu, w pewnym momencie zgłupiałem czy mam kręcić w prawo czy w lewo bo żadnego efektu. Suma sumarum nie użyłem tego narzędzia w ogóle i zostawiłem jak było w oryginale, bo na szczęście mogłem sobie na to pozwolić w tym przypadku.
    Z rzeczy takie, które jeszcze nie dały rady po mojej krótkiej przygodzie z C1:
    - prostowanie beczki (robiłem to akurat z 50 1.8G), wg mnie skala jest za mała i nie byłem w stanie wyprostować zdjęcia do końca.
    - pędzel a'la stempel/plaster jest beznadziejny, nie potrafię go skutecznie używać gdy chce zrobić coś bardziej ambitnego niż usunięcie pryszcza, a i tu zostawia często brzydkie plamy. LR zdecydowanie robi to lepiej - przede wszystkim ciężej wyłapać efekt tego narzędzia na zdjęciach, czasem wręcz jest to niemożliwe. W C1 wychodzą mi placki.
    Do listy dołączy usuwanie aberracji jeśli przy jakiejś kolejnej sesji znowu będzie problem.

Przy okazji polecam lekturę helpa do programu - tego online, choć nie wiem czy jest jakiś offline. Znalazłem tam dużo fajnych i przydatnych rzeczy, o których wcześniej nie miałem pojęcia "przeklikując" samodzielnie program.
    Ostatnio edytowane przez sonicq ; 14-05-2015 o 12:13

Domyślnie

Offline KLIK

Domyślnie

Capture One przy wywoływaniu plików do jpg w metadanych ustawia Description (albo coś podobnego) na puste spacje. Jak się później ogląda takiego jpg np. pod Picasa albo wyśle na Google Photo, to widać, że Description jest, ale ma same spacje. Oryginalny obrazek (czy to RAW, czy JPG) nie ma czegoś takiego.

Też to zauważyliście?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

I jeszcze: nie działa mi kopiowanie metadanych.

Wpisałem do jednego zdjęcia w IPTC - Content/Description jakiś opis, później kliknąłem na podwójną strzałkę w zakładce metadata i wybrałem Copy, później zaznaczyłem inne zdjęcia i kliknąłem tą samą strzałkę i wybrałem Apply - Description się nie skopiował...
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

I znowu: zapisałem w metadanych różne rzeczy (GPS, komentarz itp) i teraz przy exporcie do JPG zawsze są one w nim umieszczane, nawet jak je odznaczę w zakładce metadane w okienku exportu.

Zaczynają mnie wkurzać te drobne błędy...

Strona 42 z 73 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów